начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Изплащане на майчинство...

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изплащане на майчинство...

Мнениеот Desislava Т. » 21 Дек 2004, 15:30

Здравейте,
До 1 август 2003 съм работила като учител на постоянен трудов договор, от ноември 2003 се прехвърлих на работа в друг град но на временен
трудов договор до 31 август 2004. На 4 юли 2004
излязох в болнични по майченство (преди раждане).
От социални грижи ли трябва да получавам майчинството си или от последната месторабота,
и в какъв размер ?
Desislava Т.

Re: Изплащане на майчинство...

Мнениеот донна2 » 21 Дек 2004, 21:57

след прекратяването на трудовия д-р ще сте неосигурена майка да ще получавате обезщетение за отглеждане на дете до 1г. ,ако дохода на семейството ви е до 200 лв на човек ,обезщетението е в размер на 100 лв ,получава се от социално подпомагане , трябва да подадете молба декларация ,ще получавате и по 18 лв "детски " пак ако дохода на семейството ви е до 200 лв на човек
донна2

Мнениеот лунатик » 21 Дек 2004, 23:23

донна, може би, аз не съм в час с казуса (или поне не го тълкувам правилно). Жената е с договор до 31 август. Излиза в отпуск за бременност през м. юли. (т.е. по време на трудовия си договор). Не следва ли работодателя да изплаща обезщетенията за бременност и раждане, по силата на правилото за 75 дни (толкова ли бяха?) след прекратяване на трудовото правоотношение, което правило е валидно за общите основания за излизане в б/о след прекратяване на ТПО? И едва след това - да се прехвърли към социалното подпомагане. Не че е толкова важно в случая. (ще е важно, ако имат повече от 200 лв.доход на член от семейството, а пък то нероденото - все още не се брои за член)
лунатик

Мнениеот донна2 » 21 Дек 2004, 23:44

тя пита за майчинството/поне аз така разбрах / ,нали няма да е на работа в случая ще има право на обезщетение за отглеждане на дете до 1г.,не за болничните при съответните условия
ако става въпрос за болничните май ще си прав ,ще е чрез работодателя
,няма да е от социалните като еднократна помощ за бременност

те такава боза измислиха с тия закони ,така ги накъдриха ,какво му беше на указа за насърчаване на раждаемоста

утре ако ми остане време ще погледна в аписа ,може ония от НОИ да са се произнесли по случая с някое писъмце
донна2

Назад към Семейни казуси