- Дата и час: 01 Дек 2024, 14:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
екзекватура
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
екзекватура
Моля, помагайте със съвети !!!! Другия месец ни е насрочена дата за сватба, а не сме в състояние да извършим екзекватурата - в съда са спрели процедурата (не е ясно до кога). Разбирате ужаса - гости от чужбина, купени билети... пълен провал !!!!
- роси
Re: екзекватура
Я обясни сега каква е тая е тоя екзекватура при сватба, че нещо не разбирам!?
- enigma
Ми той е разведен в САЩ от 7 години, но решението не е минало екзекватура и сега тук се води женен...
- роси
Уточни какво имаш предвид-спрели процедурата?Без движение ли;как се мотивира съда?.Насрочено ли е делото за друга дата?
- адвокат
Съда е спрял приемането на молби !!! В д.в. 42/18.05.05 е излязал Кодекса за международно частно право и сега съда има спор с ЕСГРАОН относно чл.118, 119. Чакат да излезе Наредба ли, Правилник ли, що ли, който да реши спора... а като се има предвид, че държавата ни е на автопилот в момента, проблема ще се реши чак на есен сигурно... Та това имах предвид под "спиране на процедурата"
Мислех си за развод, ама не съм наясно - брака е сключен в Украйна, доста по-късно с Указ са добили бълг.гражданство, а в момента вече са с американско гражданство. Тя пък междувременно вече е омъжена втори път... уфффффф...
Още не съм се оженила, а изчетох маса неща за разводите :))))
Мислех си за развод, ама не съм наясно - брака е сключен в Украйна, доста по-късно с Указ са добили бълг.гражданство, а в момента вече са с американско гражданство. Тя пък междувременно вече е омъжена втори път... уфффффф...
Още не съм се оженила, а изчетох маса неща за разводите :))))
- роси
аха... кво толкова против харемите имат ?!?!?!?! :)))))
Лошото е, че имам някакъв пра-пра-пра... дядо - македонски комита и трудно приемам отговор "не може" . Явно гена му е як :)))))
Лошото е, че имам някакъв пра-пра-пра... дядо - македонски комита и трудно приемам отговор "не може" . Явно гена му е як :)))))
- роси
Що не се ожените само в църква , а после тихичко да се узаконите в гражданското без никой да разбере!
- гений 75
колеги, моля ви ако имате повече информация за делата за екзекватури
в СГС спрени ли, защо и т.н. да пишете. аз имам насрочено дело за
февруари 2006г. те хората се развели преди година, сега чакаме още
толкоз да мине решението и в БГ. няма оправия.
в СГС спрени ли, защо и т.н. да пишете. аз имам насрочено дело за
февруари 2006г. те хората се развели преди година, сега чакаме още
толкоз да мине решението и в БГ. няма оправия.
- km
Д, наистина. Само да фалшифицират може би гражданския брак, който в църквата задължително ще им поискат!
- aglaia
- Младши потребител
От съда на коя държава е съдебното решение?
- leonardo
- Младши потребител
Мисля, че САЩ споменаха.
- aglaia
- Младши потребител
Ако съпругът все още притежава американско гражданство, що не опитат да се оженят в американското посолство, или пък да си направят разходка до САЩ, хем ще спестят ядовете с гостите.
- leonardo
- Младши потребител
Колеги,
Предстои ми да образувам пред СГС дело за екзекватура на развод на българка в Австрия. Имате ли представа освен легализиран превод на докумнта за развод от консулството ни дали трябва да представям други документи? Таксата 40 лв. ли е още? Имате ли представа как върви процедурата - колко време минава, трябва ли да се призовава съпругът, който е австриец и подобни?
Благодаря
Предстои ми да образувам пред СГС дело за екзекватура на развод на българка в Австрия. Имате ли представа освен легализиран превод на докумнта за развод от консулството ни дали трябва да представям други документи? Таксата 40 лв. ли е още? Имате ли представа как върви процедурата - колко време минава, трябва ли да се призовава съпругът, който е австриец и подобни?
Благодаря
- g-man
Според мен, по новата правна уредба на екзекватурата по Кодекса на международното частно право, когато се иска признаване (не и изпълнение) на решение на чуждестранен съд, за това принципно не е необходимо водене на съдебно производство. Вече органът, пред който се представя решението, го признава или отказва да го признае, като във втория случай има възможност за водене на установителен иск пред СГС. Ако по решението за развод не се търси изпълнение във връзка с имуществени последици от развода, би следвало решението на чуждестранния съд да се представи пред длъжностното лице по гражданското състояние и да се иска признаването му - т.е. че лицето вече не е в брак, поради което може да сключи такъв в България. Такива са според мен правните последици от чл. 118, ал. 1 от КМЧП. Органът ще трябва да съобрази предпоставките по чл. 117 от КМЧП, които са общи както за признаване, така и за допускане изпълнението на чуждестранни съдебни решения и актове на други органи. Тъй като тук ще се изискват определени правни познания, много вероятно е административните органи да срещат трудности и евентуално да отказват признаването на такива решения и актове, в който случай ще трябва да се води установителен икс пред съда. Но КМЧП съдържа нормативната основа за едно облекчено признаване на решения и актове на чуждестранни органи в бъдеще
- alexander_tonev
колега Тонев, при мен се получи точно това. общината отказа да приложи
чл.118 и ми каза да се обърнем към СГС което и според мен е неправилно.
делото в СГС го образуваха и насрочиха за 02.2006 !!! въпроса е няма ли
да има нормативен акт, който да разпореди на общините да прилагат
чл.118 от КМЧП ???
чл.118 и ми каза да се обърнем към СГС което и според мен е неправилно.
делото в СГС го образуваха и насрочиха за 02.2006 !!! въпроса е няма ли
да има нормативен акт, който да разпореди на общините да прилагат
чл.118 от КМЧП ???
- km
Според мен това е поредното законодателно недоразумение. Не се научиха, че закон “на парче” не се прави и се мисли след това, как ще се прилага. Никъде не пише какво се случва със заварените положения, въобще чули сме и ние че трябва да имаме КМЧП и сме решили да копнем и пейстнем тук там. Нещо повече струва ми се че производството по принцип трябва да минава през СГС, как г-жа административния служител ще прецени изпълнени ли са изискванията на чл.117 от КМЧП, че те често идея нямат за какво става въпрос...
- Гери
мдааа.... съдийките в СГС и те не знаят какво да правят, а аз кво ?! харем ли да правя ?! идват ли ви някакви идеи за спасяване все пак ?! може ли да му организираме един развод тук и по кой член би станало най-бързо ?!
- роси
Re: екзекватура (do km)
Колега,
Не се предвижда издаване на подзаконови актове по прилагането на чл. 118 СК. Според мен, длъжностните лица трябва да ползват практиката си по сключване на бракове между български граждани и чужденци, когато СК предвиждаше преценка на липсата на пречки по чуждото право (макар това да става с декларация) и съобразяване действието на българския обществен ред. На мен не ми се вижда толкова трудно длъжностните лица да съобразяват предпоставките по чл. 117 КМЧП, след като в общините има необходимата правна помощ. Имате ли писмен отказ да се признае действието на решението за развод на чуждестранен съд?
Не се предвижда издаване на подзаконови актове по прилагането на чл. 118 СК. Според мен, длъжностните лица трябва да ползват практиката си по сключване на бракове между български граждани и чужденци, когато СК предвиждаше преценка на липсата на пречки по чуждото право (макар това да става с декларация) и съобразяване действието на българския обществен ред. На мен не ми се вижда толкова трудно длъжностните лица да съобразяват предпоставките по чл. 117 КМЧП, след като в общините има необходимата правна помощ. Имате ли писмен отказ да се признае действието на решението за развод на чуждестранен съд?
- alexander_tonev
Подпишете пред кмета на някое забутано село, пък после си направете венчавка като за пред хората и готово.
Другия вариант - да "утепете", излишните лица.
Другия вариант - да "утепете", излишните лица.
-
scribtor - Потребител
30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|