- Дата и час: 01 Дек 2024, 14:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
припознаване преди оспорване на бащинството- случи ми се
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
припознаване преди оспорване на бащинството- случи ми се
Зравейте колеги,
Казусът ми май е апсурден, но го имам от няколко дни и не знам какво да го правя
Накратко- тя е във факт. раздяла с мъжа си от много години, сега родила детенце, но по незнайни стечения на обстоятелствата никой не ги е попитал тя разведена ли е или не, а само дали бащата припознава детето. В резултат имаме удостоверение за раждане, в което за баща е вписан припозналия баща, а не съпругът на майката. Невероятно е, но и аз когато родих децата си никой не ме попотал в брак ли съм с бащата или не, с еднакви фамилии могат да са и други роднини, нали.Изхождайки от собствения си опит като майка, и със съзнанието на юрист съм на ясно за огромния гаф на администрацията, сега се пита обаче КАК ДА РАЗПЛЕТА ВЪЗЕЛА,КОЙТО РАЗСЕЯНИ СЛУЖИТЕЛКИ В РОДИЛНИЯ ДОМ СА ЗАПЛЕЛИ? Добре ако оспоря бащинството на съпруга на майката, какво удостоверение за раждане ще им покажа- та по това удостоверение баща е друг. Трябва ли да искам поправяне на допуснати грешки в акта за раждане по рида на чл. 441 ГПК или направо да предявявам иска за оспорване на бащинство?
И не на последно място-след делото за оспорване на бащинството ( евесъединен с иск за установяване на произход от бащата) фактически нещата ще стоят така както стоят и сега- баща ще е припозналия...Очаквам идеи и благодаря предварително
Казусът ми май е апсурден, но го имам от няколко дни и не знам какво да го правя
Накратко- тя е във факт. раздяла с мъжа си от много години, сега родила детенце, но по незнайни стечения на обстоятелствата никой не ги е попитал тя разведена ли е или не, а само дали бащата припознава детето. В резултат имаме удостоверение за раждане, в което за баща е вписан припозналия баща, а не съпругът на майката. Невероятно е, но и аз когато родих децата си никой не ме попотал в брак ли съм с бащата или не, с еднакви фамилии могат да са и други роднини, нали.Изхождайки от собствения си опит като майка, и със съзнанието на юрист съм на ясно за огромния гаф на администрацията, сега се пита обаче КАК ДА РАЗПЛЕТА ВЪЗЕЛА,КОЙТО РАЗСЕЯНИ СЛУЖИТЕЛКИ В РОДИЛНИЯ ДОМ СА ЗАПЛЕЛИ? Добре ако оспоря бащинството на съпруга на майката, какво удостоверение за раждане ще им покажа- та по това удостоверение баща е друг. Трябва ли да искам поправяне на допуснати грешки в акта за раждане по рида на чл. 441 ГПК или направо да предявявам иска за оспорване на бащинство?
И не на последно място-след делото за оспорване на бащинството ( евесъединен с иск за установяване на произход от бащата) фактически нещата ще стоят така както стоят и сега- баща ще е припозналия...Очаквам идеи и благодаря предварително
- също майка
Няма пречка да бъде извършено припознаване от родител на дете, въпреки че майката е в брак с друг мъж. Ако припознаването не бъде оспорено припозналият се вписва в акта за раждане като баща. От така зададения казус не става ясно какъв е интереса на майката и детето да оспорват - майката не иска ли в акта за раждане да фигурира истинския баща на детето, т.е. припозналия, ако правилно съм разбрала - виж.чл.чл.36, чл.37 от Семейния кодекс. Ако може обясни по - точно в какво се състои конкретния проблем.
- Гост
И аз се чудя в по - дългосрочен план какви могат да са евентуалните проблеми? Те вече са налице - например не искат на това момиче да и изплатят еднократната помощ за раждане на дете. На всичкото отгоре служителката в социалното подпомагане и казала, че трябва да попита как точно да постъпят с нея, тъй като цитирам: " това удостоверение за раждане е ......" разбирай нещо сбъркано и ненормално. Въпреки че грешката е на администрацията и ако искат да си оспорват вписването в акта. Все пак това е официален документ и докато не бъде оспорен е доказателство за отразеното в него. Дилемата ми е само в дългосрочен план Иначе тя нямя никакво желание да търси друг баща, все пак вписаното в акта отговаря наистината- припозналият е баща.
- също майка
Забравих да добавя още нещо-нали не може да се установява произход докато не бъде оборен наличния- а тук вече се намесва проклетата презумпция за бащинство.Тоест дали наистина припознаването мож да произведе действие и валидно ли е това припознаване преди да е оборен съществуващия произход, т.е. презумпцията ?
- също майка
Забравих да добавя още нещо-нали не може да се установява произход докато не бъде оборен наличния- а тук вече се намесва проклетата презумпция за бащинство.Тоест дали наистина припознаването мож да произведе действие и валидно ли е това припознаване преди да е оборен съществуващия произход, т.е. презумпцията ?
- също майка
Е това беше глупост...
... има презумпция за бащинство, по никакъв начин не може да се извърши припознаване! В общината детето се регистрира в картата на майката, където е отразен и брака!
Недействително е припознаване при положение, че детето има установен произход (по закон).
Недействително е припознаване при положение, че детето има установен произход (по закон).
- gery
- Потребител
Ами...
Припозналия баща не е легитимиран да води иск за установяване на произход или за оспорването на същия. Само майката и съпругът и имат това право, но са обвързани от едногодишния срок (за майката от раждането, за бащата от узнаването). Сега имам ангажимент и излизам от кантората, ако искаш пиши ми на мейла и ще го обсъдим съвсем колегиално.
- gery
- Потребител
GERY е права. Малко избързах с първия си отговор. Мисля си дали не е възможно по административен ред с молба от майката да се извърши поправка в акта /тъй като грешката е тяхна/ и да бъде издаден нов акт за раждане като за баща бъде записан съпруга на майката - по силата на закона и тъй като припознаването действително е нищожно. След това майката да оспори произхода с иск по чл.33, ал.2 СК. След приключване на делото на детето отново ще бъде издаден акт за раждане, в който ще пише "баща неизвестен". И тогава без проблем истинския баща ще може да го припознае с декларация и да се издаде пак АР.
- Гост
Това вече го пробвах, зададох точно същия въпрос на служител в ГРАО, но тя ми каза, че такава грешка не може да се поправи по административен ред, а само по съдебен, тъй като не е техническа( тоест малка и незначителна грешчица на администрацията). Пък това, че пропускът е по тяхна вина, въобще не ги възмути.Иначе Си мисля че най - удачното в случая е да се хвърля в дълбоката вода и да пусна делото с акта за раждане, който имам, за да им се нарадва и съда, като съединя в това производство иска на майката за оспорване на произхода от съпруга и с иска й за установяване на произход от припозналия, така ще спестя малко време ( за съда) и нерви ( за себе си). Някой има ли някакви други идеи?
- също майка
Мисля, че първо трябва да оспорите истинността на акта за раждане и след това да оспорвате бащинство. Но тъй като това сигурно ще се проточи във времето, най-добре е да заведете двата иска, като този за оспорване на бащинството бъде спрян до произнасянето относно истинността на акта за раждане.
- иванова
Няма пречка оспорването на настоящото удостоверение за раждане и на припознаването да стане по реда на косвения съдебен контрол в делото за оспорване на произхода от бащата, когото брака посочва, с ищец майката, и ответник същия баща. Мисля срещал съм съдебна практика за съединяването на този иск с иска за установяване на произход от биологичния баща, но това го проверете/защото ответниците и петитумите са различни, няма нищо общо между исковете/. Може да сте сигурна, че един ден ще имате проблеми. Вие май вече ги имате - с еднократната помощ. Относно срока за подаване на иска, явно не е изтекъл, но дори и да е, искайте от съда да не го зачете, с оглед на факта, че вината за изтичането му е в администрацията.
- Иван
Не е така, ето какво казва по въпроса със съединяването на исковете в материята Л. Ненова-" ........Но искът за оспорване на произход и искът за търсене на друг произход" могат да бъдат съединени по"(чл.43,изр.второ СК)Например исът за оспорване на презумпцията за бащинство може да бъде съединен с иск за установяване на извънбрачно бащинство"( р.2995-68-ІІ, 1320-90-ІІ )" По интересно в случая е дали е възможно да бъдат заведени тези искове без да се търси оспорване истинността на акта за раждане, а по пътя на косвенния съд. контрол в производството за оспорване и установяване на произход?
- Гост
"Огромен гаф"
Имам чувството, четова е редовен номер. За по-малко от една година научих за поне три такива случая в една малка община. И нищо.
- Мира
До Мира
Мира, ако сте колега, можете ли да ми споделите, как се развиха тези три случая за които говорите, защото аз сега търся най - доброто решение на този казус-за всички страни по него, и всяко мнение или споделен случай ще ми бъдат от полза. Благодаря предварително.
- също майка
Ами никак не са се развили. Затова написах `и нищо`. Как ще се развият в бъдеще - нямам представа. Може би пак никак.
Първият е от 1991 год., тогава е родено детето. Както си е била омъжена майката за един, така веднага след раждането (2 дни) е издаден акт за раждане и удостоверение за раждане с баща - друг. С това удостоверение вече има няколко решения срещу другия за издръжка на детето (и за увеличаването и) - никой нищо не е възразявал, никой нищо нередно не е забелязал.
Вторият случай е още по-весел. Като баща е вписан първоначално съпругът. И е осъден за издръжка. 5-6 години след това се появява удостоверение за раждане с друг баща. Майката получава социални помощи и присъдената издръжка се брои за доход на семейството и - присъдената, а не реално получаваната, така практикуват. Аз бях юрисконсулт на "Социално подпомагане" и колежката, която им отпуска помощите, ме пита да смята ли, че издръжката е прекратена и откога. От влизане в сила на решението за оспорване на бащинството, казвам аз, и отивам да питам съдия-изпълнителката откога е решението (че ми е по-лесно да се разправям с юрист, отколкото с чиновниците от ЕСГРАОН). И разбирам, че такова решение няма. Тя самата също беше леко потресена от това. Отишли двамата бащи и майката в общината, подписали там нещо си, не ми стана ясно точно като какво, и след това бил издаден новият акт за раждане.
В третия случай по-малкото дете по удостоверение за раждане е с баща съпругът, по-голямото - с биологичния баща. Никой не е оспорвал бащинство. На родителите им обяснили, или пък те така са разбрали, че междувременно е променен законът, и затова второто дете не могат да го `запишат` на биологичния му баща.
Съмнявам се и за един четвърти случай, но там може и да са водили дело за оспорване на бащинството, не съм сигурна.
А иначе съм съгласна с Иван и с останалите. Според мен - заведете си направо иск за оспорване на бащинството на съпруга. Без да ви притеснява удостоверението за раждане. То е свидетелстващ документ, не е пречка за нищо, удостоверява факти, но не създава права. В исковата молба нали ще опишете фактите. По повод иска съдът ще се произнесе и за удостоверението.
Първият е от 1991 год., тогава е родено детето. Както си е била омъжена майката за един, така веднага след раждането (2 дни) е издаден акт за раждане и удостоверение за раждане с баща - друг. С това удостоверение вече има няколко решения срещу другия за издръжка на детето (и за увеличаването и) - никой нищо не е възразявал, никой нищо нередно не е забелязал.
Вторият случай е още по-весел. Като баща е вписан първоначално съпругът. И е осъден за издръжка. 5-6 години след това се появява удостоверение за раждане с друг баща. Майката получава социални помощи и присъдената издръжка се брои за доход на семейството и - присъдената, а не реално получаваната, така практикуват. Аз бях юрисконсулт на "Социално подпомагане" и колежката, която им отпуска помощите, ме пита да смята ли, че издръжката е прекратена и откога. От влизане в сила на решението за оспорване на бащинството, казвам аз, и отивам да питам съдия-изпълнителката откога е решението (че ми е по-лесно да се разправям с юрист, отколкото с чиновниците от ЕСГРАОН). И разбирам, че такова решение няма. Тя самата също беше леко потресена от това. Отишли двамата бащи и майката в общината, подписали там нещо си, не ми стана ясно точно като какво, и след това бил издаден новият акт за раждане.
В третия случай по-малкото дете по удостоверение за раждане е с баща съпругът, по-голямото - с биологичния баща. Никой не е оспорвал бащинство. На родителите им обяснили, или пък те така са разбрали, че междувременно е променен законът, и затова второто дете не могат да го `запишат` на биологичния му баща.
Съмнявам се и за един четвърти случай, но там може и да са водили дело за оспорване на бащинството, не съм сигурна.
А иначе съм съгласна с Иван и с останалите. Според мен - заведете си направо иск за оспорване на бащинството на съпруга. Без да ви притеснява удостоверението за раждане. То е свидетелстващ документ, не е пречка за нищо, удостоверява факти, но не създава права. В исковата молба нали ще опишете фактите. По повод иска съдът ще се произнесе и за удостоверението.
- Мира
18 мнения
• Страница 1 от 1
|
|