начало

Наказаха съдията от СРС Васил Петров за недопустими коментари за домашното насилие Наказаха съдията от СРС Васил Петров за недопустими коментари за домашното насилие

Право за надстрояване на жилищна сграда

Казуси за недвижими имоти

Право за надстрояване на жилищна сграда

Мнениеот landlady » 22 Апр 2016, 13:14

Здравейте,

Един от съсобствениците на жилищна сграда, в която съм собственик на апартамент твърди, че единствено той е придобил право за собственост на въздуха и на дворното място от общо 180 кв.м. на масивна жилищна сграда, построена с учредено право на строеж през 1994 година. Същият живее на последен жилищен етаж.

Това негово изключително право не е упоменато в нотариалния акт за учредяване на правото за строеж, но може би е упоменато в неговия нотариален акт.

Какви са моите права, след като в моя нотариален акт са записани съответните идеални части от общите части на сградата и от правото за строеж върху мястото, попадащо в квартала по плана на подрайона?
landlady
Нов потребител

Re: Право за надстрояване на жилищна сграда

Мнениеот vdggbg » 24 Апр 2016, 17:19

Ваше е правото на собственост върху апартамента - а също и правото да използвате дворното място - доколкото това е необходимо за ползването на жилището Ви. Правото на надстрояване (ако съществува) е запазено за собственика на земята.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот Melly » 25 Апр 2016, 13:35

landlady написа:Здравейте,

Един от съсобствениците на жилищна сграда, в която съм собственик на апартамент твърди, че единствено той е придобил право за собственост на въздуха и на дворното място от общо 180 кв.м. на масивна жилищна сграда, построена с учредено право на строеж през 1994 година. Същият живее на последен жилищен етаж.

Това негово изключително право не е упоменато в нотариалния акт за учредяване на правото за строеж, но може би е упоменато в неговия нотариален акт.

Какви са моите права, след като в моя нотариален акт са записани съответните идеални части от общите части на сградата и от правото за строеж върху мястото, попадащо в квартала по плана на подрайона?

Във всеки договор във форма на НА може да пише всичко. Но дали е правилно (законосъобразно) е съвсем отделна "бира". Детайли, отговорите на които не предполагат разсъждения по преразказ. Ако сте ме разбрала.
От написаното следва, че.....вероятно "ключът от бараката" се крие другаде!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот landlady » 26 Апр 2016, 11:32

Благодаря ви много за отговорите.

Хубав ден.
landlady
Нов потребител

Назад към Имотни казуси