Sudrujnik sum v edno OOD. Iskam da napusna, ne iskam pari a edin imot. Kazaha 4e ne stava s notarialen akt zastoto OOD-to dulji pari za danuci i osigurovki. S drugite sudrujnici niamam problemi - te kazaha da nameria nachin i ste mi podpishat. '
Blagodaria vi.
- Дата и час: 28 Ное 2024, 18:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Molia kajete
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Molia kajete
Moje da skliuchite s OOD-to predvaritelen dogovor za pokupko-prodajba za nedvijimia imot, kato v sashtia da ugovorite prihvashtane na nasreshtnite vi zadaljenia: vasheto za zaplashtane na cenata na imota, a tova na OOD-to - da vi izplati polagashtia vi se dial. Ako ima razlika v razmera na dvete zadaljenia, prihvashtaneto stava do razmera na po-malkoto ot tiah. V tozi dogovor triabva da predvidite srok za skliu4vane na okonchatelnia dogovor - izpoviadvane na sdelkata pred notarius s natarialen akt. Sled kato napusnete OOD-to sroka shte izte4e, a vie triabva da prediavite isk za obiaviavane na predvaritelnia dogovor za okon4atelen. Sled kato sada go obiavi za okonchatelen, shte stanete sobstvenik na imota. Triabva da zaverite notarialno predvaritelnia dogovor i da go vpishete v Slujbata po vpisvania.
- adv Dimitrov
Един въпрос?
Да не би да сте адв. Мирослав Димитров, дето е асистент по гражданско право в един от софийските юридически факултети?
- 12345
Re: Един въпрос?
Колко процента от хората в България са Димитрови? :-)
*
Мисля, че няма да стане с прехвърлянето и прихващането. В ДПК, чл. 226, пише, че прехвърлянето се допуска, след като купувачът "внесе дължимата сума".
*
Мисля, че няма да стане с прехвърлянето и прихващането. В ДПК, чл. 226, пише, че прехвърлянето се допуска, след като купувачът "внесе дължимата сума".
- МСМ
искате да кажете, че купувача по един предварителен договор за прехвърляне на недвижим имот не може да реализира правото си да иска да бъде обявен за окончателен от съда, ако продавача има някакви публични вземания, несвързани със същия недвижим имот.
Съгласен съм че това е така, когато данъчната администрация е предприела мерки за обезпечаване на публичните вземания със същия имот. Но ако това не е станало към момента на постановяване на съдебното решение, мисля че няма пречки.
Все пак, ако не може да се обяви предварителния договор за окончателен, то и прихващането не би настъпило, а следователно и задължението на ООД-то към напусналият съдружник ще си остане, така че същия не поема риск.
Сещате ли се за друг, по-добър вариант ?
Съгласен съм че това е така, когато данъчната администрация е предприела мерки за обезпечаване на публичните вземания със същия имот. Но ако това не е станало към момента на постановяване на съдебното решение, мисля че няма пречки.
Все пак, ако не може да се обяви предварителния договор за окончателен, то и прихващането не би настъпило, а следователно и задължението на ООД-то към напусналият съдружник ще си остане, така че същия не поема риск.
Сещате ли се за друг, по-добър вариант ?
- adv Dimitrov
Да, говоря за случай, когато дан. адм-ция не е наложила възбрани върху имота.
При иск за обявяване на предв. дог. за окончателен съдът трябва да направи всичко, което иначе се прави от нотариуса - чл. 298 от ГПК.
При иск за обявяване на предв. дог. за окончателен съдът трябва да направи всичко, което иначе се прави от нотариуса - чл. 298 от ГПК.
- МСМ
съдът проверява само дали прехвърлителят е собственик, дали има наложени тежести върху имота и има ли за него публични задължения. Но явно практиката е различна.
- adv Dimitrov
Не знам за практиката. Говоря за теорията. ;-)
"Съдът проверява и дали са налице предпоставките за прехвърляне собствеността по нотариален ред" според мен значи абсолютно всички предпоставки.
Иначе чл. 226 от ДПК няма да има никакво приложение, защото всеки длъжник ще се измъква по тоя начин.
*
Освен това, на какво отгоре един съдружник в задлъжняло ООД ще иска да получи нещо от имуществото на ООД-то при напускането си?
"Съдът проверява и дали са налице предпоставките за прехвърляне собствеността по нотариален ред" според мен значи абсолютно всички предпоставки.
Иначе чл. 226 от ДПК няма да има никакво приложение, защото всеки длъжник ще се измъква по тоя начин.
*
Освен това, на какво отгоре един съдружник в задлъжняло ООД ще иска да получи нещо от имуществото на ООД-то при напускането си?
- МСМ
Съдружника ще има вземане срещу дела си при напускане на ООД-то само ако активите надвишават задълженията по счетоводния баланс към момента на напускането. Това е ясно, но поставения въпрос не беше такъв. Съдружника си знае това, мен лично не мисля че ме засяга защо е така.
- adv Dimitrov
Прехвърлянето на недвижим имот става по принцип чрез нотариален акт. Няма пречка дружественият Ви дял да бъде изплатен по начина, избран от Вас, макар че процедурата е малко по-дълга. Пречката идва от другаде, а именно според последните промени в ТЗ( ДВ,бр. 58/2003 г.) дружествените дялове се изплащат след като бъдат удволетворени вземанията на кредиторите, а във Вашия случай данъчните вземания са привилигеровани.Ако имате нужда от помощ пишете ми: steata@ abv.bg
- Тета
Blagodaria za mneniata. Imota e proizvodstven ceh za paketirani hrani.
Advokat e posuvetval sudrujnicite da mi go prehvurliat kato predpriatie. Tozi navcin mi haresva, ste moga da si rabotia sam.Az ste poema moia dial ot osigurovkite i danucite na rabotnicite v ceha. Moia advokat kaza che ne moje da stane taka. Kude e problema, nesto ne zacepvam.
Advokat e posuvetval sudrujnicite da mi go prehvurliat kato predpriatie. Tozi navcin mi haresva, ste moga da si rabotia sam.Az ste poema moia dial ot osigurovkite i danucite na rabotnicite v ceha. Moia advokat kaza che ne moje da stane taka. Kude e problema, nesto ne zacepvam.
- sudrujnik
Не знам какво е имал предвид адвокатът, но ако е имал предвид чл. 15 от Търг. закон - да ти прехвърлят предприятие означава, освен да получиш активите, още и да се задължиш за всичките задължения, а не само за "твоя" дял. Ако предприятието ти го прехвърлят лично на теб като физическо лице, първо, трябва да се регистрираш като ЕТ, и второ, трябва да си луд да се съгласиш на такова нещо.
Може адвокатът да е искал да каже те да ти прехвърлят дяловете си в ООД-то и то да стане само твое.
Може адвокатът да е искал да каже те да ти прехвърлят дяловете си в ООД-то и то да стане само твое.
- МСМ
Вашият адвокат правилно Ви е посъветвал и предполагам Ви е обяснил защо. Доверете му се.
- Тета
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|