начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

help -jalba

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

help -jalba

Мнениеот mr » 14 Окт 2003, 23:55

molja pomognete mi - kakva jalba trijabva da napisha sled kato se provejda os na ad, v koeto predstavitel na akzioner -juridichesko lize e i v upravitelnia savet na ad-to.
mr
Нов потребител

Re: help -jalba

Мнениеот Тета » 15 Окт 2003, 16:02

А Вие какъв сте в това АД? От това зависи изобщо правото Ви на жалба.От друга страна няма законова забрана акционер или негов представител да бъде избран в упралителния орган на дружеството. Та едно от основните членствени права на акционера е да бъде избиран в управителните или надзорните органи на АД.
Тета

Мнениеот mr » 15 Окт 2003, 16:07

pitam s ogled ch.220, al.1, pred.2 TZ -
mr
Нов потребител

Мнениеот Тета » 16 Окт 2003, 18:29

Щом си акционер с право на глас, значи имаш право на иск по чл. 74 от ТЗ. Ако съ- дът не ти уважи иска, чак тогава имаш право на жалба.
Искът ти ще бъде допустим, ако е предявен в 14 дневен срок от деня на провеждане на събранието, ако си присъствал на него или 14 дневен срок от узнаване на решението, което атакуваш, ако не си присъствал на събранието.
Искът ти ще е основателен, ако успееш да докажеш, че решението на ОС на АД противоречи на императивни законови норми или на устава на дружеството. Това не е проста работа, затова си наеми адвокат
Тета

Мнениеот аноним » 16 Окт 2003, 19:54

какво мислиш за чл.220, ал.1, предложение 2 - ако акционер - юл е представен от управителя си / законово овластен да го представлява/ и в същото време той е в управителен орган на ад-то, следва ли че той не е легитимен представител и чегласовете му са невалидни.
аноним

Мнениеот аноним » 16 Окт 2003, 20:05

смятате ли че при взето решение от ос с горния порок, мога в срока по чл.74 да искал обезпечителна мярка- спиране на вписването в тр
аноним

Мнениеот Тета » 17 Окт 2003, 13:41

Законният представител на ЮЛ-акционер с право на глас може да участва в управителния орган на АД-то по два начина: Първо като физическо лице, ако договорът му за управление с дружеството, което той представлява, позволява това. И второ съгл. чл. 234, ал.1 предл.второ от ТЗ, ако уставът на АД- то допуска, член на управителния орган може да бъде и юридическо лице. В този случай юридическото лице определя представител за изпълнение на задълженията му в съвета. Юридическото лице е солидарно и неограничено отговорно заедно с останалите членове на съвета за задълженията, произтичащи от действията на неговия представител.Мисля, че във втория случай няма пречка в управлението на АД-то да участва законният представител на акционера- ЮЛ.
Все , дали е възможно това, за което питаш, зависи от уставите на двете дружества.
Тета

Мнениеот Тета » 17 Окт 2003, 13:47

Аз не съм сигурна, че решението на ОС е порочно заради описаното по-горе основание. Щом сте предявили иска по чл. 74 от ТЗ, може да поискате като обезпечителна мярка спиране на вписването, ако то не е вече извършено. Но искам да Ви предупредя, че ако искът Ви се окаже неоснователен, Вие носите отговорност за вредите, които сте причинили на дружеството заради наложената от Вас обезпечителна мярка.
Тета

Мнениеот аноним » 17 Окт 2003, 15:38

вече съм поискал обезпечителна мярка- спиране на вписването.
в устава на оод няма възможност за преупълномощаване на трето лице от управителя, следователно той следва да свика ос на което да се вземе решение кой да представлява дружеството в ос на ад. оттук мисля че съм прав и иска по чл.74 е основателен.
аноним

Назад към Търговско право