- Дата и час: 29 Ное 2024, 11:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как се ликвидира ООД?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Как се ликвидира ООД?
Здравейте,
Интересува ме каква е процедурата за обявяване на фирма в несъстоятелност?
Интересува ме каква е процедурата за обявяване на фирма в несъстоятелност?
- nickich
- Младши потребител
Извинявайте за невежеството ми, но никога не ми се е налагало да предприемам подобни мерки и незнам как да процедирам.
Има ли значение в кой съд ще подам иска? Задължително ли трябва да е в съда, където е регистрирана?
След това какво се прави? Какви са последствията?
Има ли значение в кой съд ще подам иска? Задължително ли трябва да е в съда, където е регистрирана?
След това какво се прави? Какви са последствията?
- nickich
- Младши потребител
Като начало уточнете - ще ликвидирате ли ООД (ваше дружество) или ще подавате иск за обяввяване в несъстоятелност на ООД, което има задължения към Вас.
- svetulka
- Младши потребител
svetulka написа:Като начало уточнете - ще ликвидирате ли ООД (ваше дружество) или ще подавате иск за обяввяване в несъстоятелност на ООД, което има задължения към Вас.
Искам да ликвидирам мое (аз съм един от съдружниците ) дружество, което има задължения към държавата и към трети лица. Предполагам, 4е трябва да го обявя в несъстоятелност ?!?
- nickich
- Младши потребител
За да го обявите в несъстоятелност има изисквания на ТЗ, а именно да не може да погасява задълженията си към кредитори и държавата за дълаг период от време, мисля че беше 6 месеца.
- nikoy
- Потребител
nikoy написа:За да го обявите в несъстоятелност има изисквания на ТЗ, а именно да не може да погасява задълженията си към кредитори и държавата за дълаг период от време, мисля че беше 6 месеца.
Точно поради тази причина искам да предприема тази мярка. Доколкото ми е известно, ако не се предприемат мерки в някакъв срок, се носи отговорност от съдружниците...
- nickich
- Младши потребител
nikoy написа:За да го обявите в несъстоятелност има изисквания на ТЗ, а именно да не може да погасява задълженията си към кредитори и държавата за дълаг период от време, мисля че беше 6 месеца.
Точно поради тази причина искам да предприема тази мярка. Доколкото ми е известно, ако не се предприемат мерки в някакъв срок, се носи отговорност от съдружниците...
- nickich
- Младши потребител
Подайте молба до съда, където е регистрирано дружеството. Към молбата се прилагат документи, изброени в чл. 628 от Търговския закон. Съдът ще разгледа молбата Ви незабавно в закрито заседание. Ако постанови решение за откриване на производство по несъстоятелност, ще бъдете лишен от всякакви представителни функции по отношение на дружеството и ще бъде назначен временен синдик. Производството по несъстоятелност е изключително сложно - непременно потърсете адвокат, преди да правите каквото и да е.
- svetulka
- Младши потребител
"Периодът" за съжаление никак не е дълъг... Срокът за иска е 15 дни от момента на неплатежоспособността... Погледнете чл. 626 от ТЗ.
- svetulka
- Младши потребител
Освен, че има основания за обявяване на несъстоятелността, има и съд, пред които се се подава молбата - компетентен е ОС по седалище на дружеството, има и лица които за ЗАДЪЛЖЕНИ да поискат откриването на производството по несъстоятелност:
Чл. 626. (1) (Доп. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) Длъжник, който стане неплатежоспособен или свръхзадължен, е длъжен в 15-дневен срок да поиска откриване на производство по несъстоятелност.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) Молбата по ал. 1 се подава от длъжника, негов наследник, управителен орган, съответно ликвидатор на търговско дружество или неограничено отговорен съдружник.
(3) Прокуристът е длъжен в 7-дневен срок да уведоми писмено търговеца за неплатежоспособността.
(4) Когато молбата се подава от пълномощник, се изисква изрично пълномощно.
Отговорност
Чл. 627. При неизпълнение на задължението за заявяване лицата по чл. 626, ал. 2 отговарят солидарно пред кредиторите за вредите, причинени от забавата.
Освен отговорност за вреди, носи се и наказателна отговорност по НК.
Чл. 626. (1) (Доп. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) Длъжник, който стане неплатежоспособен или свръхзадължен, е длъжен в 15-дневен срок да поиска откриване на производство по несъстоятелност.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) Молбата по ал. 1 се подава от длъжника, негов наследник, управителен орган, съответно ликвидатор на търговско дружество или неограничено отговорен съдружник.
(3) Прокуристът е длъжен в 7-дневен срок да уведоми писмено търговеца за неплатежоспособността.
(4) Когато молбата се подава от пълномощник, се изисква изрично пълномощно.
Отговорност
Чл. 627. При неизпълнение на задължението за заявяване лицата по чл. 626, ал. 2 отговарят солидарно пред кредиторите за вредите, причинени от забавата.
Освен отговорност за вреди, носи се и наказателна отговорност по НК.
- avrora
- Младши потребител
Проблемът е, че не са плащани данъци от около година, не се е водило счетоводство от почти същото време, има задължения към кредитори, които почти не се изплащат.
Това е причината, поради която искам да се обяви в несъстоятелност и с имуществото да се изплатят задълженията доколкото е възможно, защото ми се струва, 4е с всеки изминал ден ситуацията става все по-зле.
Това е причината, поради която искам да се обяви в несъстоятелност и с имуществото да се изплатят задълженията доколкото е възможно, защото ми се струва, 4е с всеки изминал ден ситуацията става все по-зле.
- nickich
- Младши потребител
А другите съдружници на какво мнение са? Всъщност няма значение след като нещата стоят по този начин.Имайте предвид,че това е доста сложна процедура и ще отнеме доста време,при удовлетворяването на кредиторите има определен ред и т.н.
- nikoy
- Потребител
До колкото разбрах вие сте съдружник в ООД ,а не сте управител ,а молбата до съда се подава от длъжника, негов наследник, управителен орган, съответно ликвидатор на търговско дружество или неограничено отговорен съдружник.
Не можете вие да е подадете защото НЕ СТЕ НЕОГРАНИЧЕН СЪДРУЖНИК.
Трябва да се подаде от управителя на ООД , процедурата не е сложна ,но по метода направи си сам няма да постигнете нищо .
Има изисквания в ДПОК , има в ТЗ /реквизити и приложения / , изисква се експертиза по делото и т.н.
Не съветвам колеги ,които не се занимават или не са се занимавали с несъстоятелност да дават съвети .........има и още неща ,но .........
Що се отнася до наказателната отговорност по чл.227б ал.2 от НК , във вашият случай тя ще е тя е за лицата управляващи и представляващи търговското дружество или кооперацията -става въпрос за ООД - отоговорността е за управителя
Не можете вие да е подадете защото НЕ СТЕ НЕОГРАНИЧЕН СЪДРУЖНИК.
Трябва да се подаде от управителя на ООД , процедурата не е сложна ,но по метода направи си сам няма да постигнете нищо .
Има изисквания в ДПОК , има в ТЗ /реквизити и приложения / , изисква се експертиза по делото и т.н.
Не съветвам колеги ,които не се занимават или не са се занимавали с несъстоятелност да дават съвети .........има и още неща ,но .........
Що се отнася до наказателната отговорност по чл.227б ал.2 от НК , във вашият случай тя ще е тя е за лицата управляващи и представляващи търговското дружество или кооперацията -става въпрос за ООД - отоговорността е за управителя
- donna
- Старши потребител
Виж донна, за това че се подава от управителя съвсем изключих тъй като си мислех, че питащия е управител, но и ти се включи успешно.
- nikoy
- Потребител
Освен, 4е съм един от съдружниците, аз съм и един от управителите.
Знам, 4е е малко късно съм се сетил, но какво сега трябва да направя?
Желанието ми е да се ликвидира фирмата, но изглежда това няма да е толкова лесно.
Знам, 4е е малко късно съм се сетил, но какво сега трябва да направя?
Желанието ми е да се ликвидира фирмата, но изглежда това няма да е толкова лесно.
- nickich
- Младши потребител
nikoy написа:И на мен така ми се стори, защото твърдиш че "дружестнвото е твое".
Да, не се изразих съвсем точно в началото...
- nickich
- Младши потребител
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|