начало

ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система

Как се ликвидира ООД?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как се ликвидира ООД?

Мнениеот nickich » 19 Апр 2006, 15:57

Здравейте,

Интересува ме каква е процедурата за обявяване на фирма в несъстоятелност?
nickich
Младши потребител

Мнениеот nikoy » 19 Апр 2006, 15:59

Като за начало подай иск до съда.
nikoy
Потребител

Мнениеот nickich » 19 Апр 2006, 16:02

Извинявайте за невежеството ми, но никога не ми се е налагало да предприемам подобни мерки и незнам как да процедирам. :oops:

Има ли значение в кой съд ще подам иска? Задължително ли трябва да е в съда, където е регистрирана?
След това какво се прави? Какви са последствията?
nickich
Младши потребител

Мнениеот svetulka » 19 Апр 2006, 16:07

Като начало уточнете - ще ликвидирате ли ООД (ваше дружество) или ще подавате иск за обяввяване в несъстоятелност на ООД, което има задължения към Вас.
svetulka
Младши потребител

Мнениеот nickich » 19 Апр 2006, 16:11

svetulka написа:Като начало уточнете - ще ликвидирате ли ООД (ваше дружество) или ще подавате иск за обяввяване в несъстоятелност на ООД, което има задължения към Вас.

Искам да ликвидирам мое (аз съм един от съдружниците ) дружество, което има задължения към държавата и към трети лица. Предполагам, 4е трябва да го обявя в несъстоятелност ?!?
nickich
Младши потребител

Мнениеот nikoy » 19 Апр 2006, 16:16

За да го обявите в несъстоятелност има изисквания на ТЗ, а именно да не може да погасява задълженията си към кредитори и държавата за дълаг период от време, мисля че беше 6 месеца.
nikoy
Потребител

Мнениеот nickich » 19 Апр 2006, 16:27

nikoy написа:За да го обявите в несъстоятелност има изисквания на ТЗ, а именно да не може да погасява задълженията си към кредитори и държавата за дълаг период от време, мисля че беше 6 месеца.

Точно поради тази причина искам да предприема тази мярка. Доколкото ми е известно, ако не се предприемат мерки в някакъв срок, се носи отговорност от съдружниците...
nickich
Младши потребител

Мнениеот nickich » 19 Апр 2006, 16:28

nikoy написа:За да го обявите в несъстоятелност има изисквания на ТЗ, а именно да не може да погасява задълженията си към кредитори и държавата за дълаг период от време, мисля че беше 6 месеца.

Точно поради тази причина искам да предприема тази мярка. Доколкото ми е известно, ако не се предприемат мерки в някакъв срок, се носи отговорност от съдружниците...
nickich
Младши потребител

Мнениеот svetulka » 19 Апр 2006, 16:32

Подайте молба до съда, където е регистрирано дружеството. Към молбата се прилагат документи, изброени в чл. 628 от Търговския закон. Съдът ще разгледа молбата Ви незабавно в закрито заседание. Ако постанови решение за откриване на производство по несъстоятелност, ще бъдете лишен от всякакви представителни функции по отношение на дружеството и ще бъде назначен временен синдик. Производството по несъстоятелност е изключително сложно - непременно потърсете адвокат, преди да правите каквото и да е.
svetulka
Младши потребител

Мнениеот svetulka » 19 Апр 2006, 16:34

"Периодът" за съжаление никак не е дълъг... Срокът за иска е 15 дни от момента на неплатежоспособността... Погледнете чл. 626 от ТЗ.
svetulka
Младши потребител

Мнениеот avrora » 19 Апр 2006, 16:35

Освен, че има основания за обявяване на несъстоятелността, има и съд, пред които се се подава молбата - компетентен е ОС по седалище на дружеството, има и лица които за ЗАДЪЛЖЕНИ да поискат откриването на производството по несъстоятелност:

Чл. 626. (1) (Доп. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) Длъжник, който стане неплатежоспособен или свръхзадължен, е длъжен в 15-дневен срок да поиска откриване на производство по несъстоятелност.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) Молбата по ал. 1 се подава от длъжника, негов наследник, управителен орган, съответно ликвидатор на търговско дружество или неограничено отговорен съдружник.

(3) Прокуристът е длъжен в 7-дневен срок да уведоми писмено търговеца за неплатежоспособността.

(4) Когато молбата се подава от пълномощник, се изисква изрично пълномощно.

Отговорност

Чл. 627. При неизпълнение на задължението за заявяване лицата по чл. 626, ал. 2 отговарят солидарно пред кредиторите за вредите, причинени от забавата.

Освен отговорност за вреди, носи се и наказателна отговорност по НК.
avrora
Младши потребител

Мнениеот nickich » 19 Апр 2006, 16:38

Благодаря Ви за информацията и препоръките!
nickich
Младши потребител

Мнениеот nickich » 19 Апр 2006, 16:52

Проблемът е, че не са плащани данъци от около година, не се е водило счетоводство от почти същото време, има задължения към кредитори, които почти не се изплащат.
Това е причината, поради която искам да се обяви в несъстоятелност и с имуществото да се изплатят задълженията доколкото е възможно, защото ми се струва, 4е с всеки изминал ден ситуацията става все по-зле.
nickich
Младши потребител

Мнениеот nikoy » 19 Апр 2006, 17:01

А другите съдружници на какво мнение са? Всъщност няма значение след като нещата стоят по този начин.Имайте предвид,че това е доста сложна процедура и ще отнеме доста време,при удовлетворяването на кредиторите има определен ред и т.н.
nikoy
Потребител

Мнениеот donna » 19 Апр 2006, 17:12

До колкото разбрах вие сте съдружник в ООД ,а не сте управител ,а молбата до съда се подава от длъжника, негов наследник, управителен орган, съответно ликвидатор на търговско дружество или неограничено отговорен съдружник.

Не можете вие да е подадете защото НЕ СТЕ НЕОГРАНИЧЕН СЪДРУЖНИК.
Трябва да се подаде от управителя на ООД , процедурата не е сложна ,но по метода направи си сам няма да постигнете нищо .
Има изисквания в ДПОК , има в ТЗ /реквизити и приложения / , изисква се експертиза по делото и т.н.

Не съветвам колеги ,които не се занимават или не са се занимавали с несъстоятелност да дават съвети .........има и още неща ,но .........

Що се отнася до наказателната отговорност по чл.227б ал.2 от НК , във вашият случай тя ще е тя е за лицата управляващи и представляващи търговското дружество или кооперацията -става въпрос за ООД - отоговорността е за управителя
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 19 Апр 2006, 17:14

nikoy написа:Като за начало подай иск до съда.

Подава се молба до ОС
donna
Старши потребител

Мнениеот nikoy » 19 Апр 2006, 17:17

Виж донна, за това че се подава от управителя съвсем изключих тъй като си мислех, че питащия е управител, но и ти се включи успешно. :lol:
nikoy
Потребител

Мнениеот nickich » 20 Апр 2006, 09:25

Освен, 4е съм един от съдружниците, аз съм и един от управителите.
Знам, 4е е малко късно съм се сетил, но какво сега трябва да направя?
Желанието ми е да се ликвидира фирмата, но изглежда това няма да е толкова лесно.
nickich
Младши потребител

Мнениеот nikoy » 20 Апр 2006, 09:28

И на мен така ми се стори, защото твърдиш че "дружестнвото е твое".
nikoy
Потребител

Мнениеот nickich » 20 Апр 2006, 09:46

nikoy написа:И на мен така ми се стори, защото твърдиш че "дружестнвото е твое".

Да, не се изразих съвсем точно в началото...
nickich
Младши потребител

Следваща

Назад към Търговско право