начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Как се ликвидира ООД?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот donna » 22 Апр 2006, 11:26

nickich написа:Освен, 4е съм един от съдружниците, аз съм и един от управителите.
Знам, 4е е малко късно съм се сетил, но какво сега трябва да направя?
Желанието ми е да се ликвидира фирмата, но изглежда това няма да е толкова лесно.

Значи си и управител с това трябваше да започнеш , :) тогава носиш отговорност.
Първо явно след като си един от управителите значи има и други -каква е представителната ви влас ..тоест действате заедно и поотделно или само заедно .
Защото ,ако е заедно молбата да несъстоятелност се подписва от името на двамата ,ако обаче е заедно и поотделно само единия ще я подаде .

Не знам какъв размер са задълженията на дружеството ,но Управителят е длъжен да свика общото събрание веднага щом загубите надхвърлят 1/4 от капитала, както и когато чистата стойност на имуществото на дружеството по чл. 247а, ал. 2 спадне под размера на вписания капитал.

Малко по -нагори пък пишеш ,че желанието ти е да се ликвидира фирмата .....ако ще влизате в процедура по ликвидация там е съвсем по различно .....по -лесно е и ако по време на ликвидацията се окаже ,че задълженията не могат да се покрият то тогава ликвидатора ще подаде молба за обевяване дружеството в несъстоятелност .
За процедурата по ликвидация ще следва да свикате ОС та да решите за нея .

Преди да предприемете каквото и да е прегледайте устава на дружеството по въпроса за ликвидация и несъстоятелност ,дали няма и някоя допълнителна клауза като изискване , защото съм срещала най-различни варианти .
donna
Старши потребител

Мнениеот lakov » 22 Апр 2006, 16:02

че ако дружеството [url]има все пак имущество, достатъчно да покрие вземанията[/url], били частни или публични - защо да не го обявите в ликвидация ? за несъстоятелността винаги има време...
lakov
Потребител

Мнениеот nickich » 26 Апр 2006, 12:53

Управляваме дружеството "заедно и поотделно". Единият кредит, който беше изтеглен за дружеството, е обезпечен с недвижим имот. Другите задължения са ни към държавата, но, според мен, не надхвърлят 1/4 от имуществото на фирмата.
nickich
Младши потребител

Предишна

Назад към Търговско право