начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Заличаване на ЕТ менте?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заличаване на ЕТ менте?

Мнениеот corvus » 29 Мар 2006, 19:51

Ситуацията е следната. Преди около 10 години "Хикс" подава заявление и вписва "А" като едноличен търговец. По-късно "А" иска да се впише като ЕТ, но естествено се оказва, че вече е вписан без да знае за това. Не искам да подавам молба за заличаване и ново вписване след това, защото не ми се струва правилно. От друга страна имам проблем с чл. 498 от ГПК, защото не виждам много какъв ще е иска, провеждането на който да доведе до заличаването на вписването. Ако ще установявам вписване на несъществуващо обстоятелство, мисля че ще трябва да го установявам по чл. 97 от ГПК. Оттук и съществения ми проблем. Кой ще ми е ответник по иска??? Ако беше търговско дружество - да насоча иска срещу дружеството. С това ЕТ, срещу кой да го насоча? 431 също не го виждам. Ако някой може да ми даде проблясък ще съм много благодарен.
corvus
Нов потребител

Мнениеот ostin » 30 Мар 2006, 11:15

Ако "Хикс" е вписал "А" като ЕТ без негово знание и се е възползвало от тази фирма, означава че имаме престъпление. Ако установите в едно наказателно производство, че има измама-примерно, и че лицето "А" не е знаело за това ЕТ и т.н., значи може прокурора да сезира съда за заличаване на ЕТ-то. Мисля, че преди всичко трябва да направите справка за всички задължения , които мистериозното ЕТ е натрупало за тези 10 год.
ostin
Потребител

Мнениеот corvus » 04 Апр 2006, 11:55

В Живко Сталев чета, че иска е срещу държавата. Някой някаква практика по случая??? Или поне мнение?
corvus
Нов потребител

Мнениеот corvus » 04 Май 2006, 10:40

Толкова ли никой няма отговор на въпросите или на никой не му се пишат 2 думи?
corvus
Нов потребител

Мнениеот poul » 04 Май 2006, 11:02

Практика има но тя касае само търговски дружества и ги определя като пасивно легитимирани ответници по иска. В действителност има празнота в Закона. По отношение на търговските дружества,тъй като вписването е по отношения е тях иска се предявява срещу дружеството. Не съм съгласен с: “значи може прокурора да сезира съда за заличаване на ЕТ-то” ,тъй като Закона изисква успешно проведен иск преди това.
Мисля,че нямате избор и колкото и налудничаво да звучи, по аналогия защо не опитате да предявите иска спрямо ЕТ ?
:roll:
poul
Младши потребител

Назад към Търговско право