За първото си права, грешката е моя. Няма пречка изкупеният ЕТ да продължи дейността си. Но за второто не съм съгласна. Не виждам как физическо лице може да притежава търговско предприятие без фирма - в крайна сметка тя е наименованието, под което търговец упражнява дейността си. Практиката е такава: прехвърлянето се вписва по партидата на продавача и след решението се изпраща служебно по партидата на купувача. Т.е., трябва да има фирма, под която да съществува това търговско предприятие.
portokal, съжалявам, че не мога да ти помогна са тълкуването на ЗСч - да си призная, май не съм го отваряла и два пъти през живота си тоя закон, камо ли да съм компетентна по него... Но въпросът ти - и по ТЗ, и по ЗСч - е много интересен и ще го споделя с по-опитни колеги. Дано те дадат полезни коментари
- Дата и час: 29 Ное 2024, 06:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Заличаване на ЕТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
30 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
И още нещо.
Казваш, че прехвърлянето на предприятие на ЕТ заедно с фирмата към "обикновено" физическо лице се отразява по същото фирмено дело.
Все още ли е така? След една промяна от 2005 в ТЗ "за всеки търговец се образува и води отделно дело".
Ако за купувача не трябва да се образува ново дело, това ще рече, че той и прехвърлителят са един и същ търговец.
А нали едноличният търговец е физическо лице, притежаващо търговско качество? Значи всяко физическо лице е отделен търговец.
Казваш, че прехвърлянето на предприятие на ЕТ заедно с фирмата към "обикновено" физическо лице се отразява по същото фирмено дело.
Все още ли е така? След една промяна от 2005 в ТЗ "за всеки търговец се образува и води отделно дело".
Ако за купувача не трябва да се образува ново дело, това ще рече, че той и прехвърлителят са един и същ търговец.
А нали едноличният търговец е физическо лице, притежаващо търговско качество? Значи всяко физическо лице е отделен търговец.
-
portokal - Старши потребител
Re: Заличаване на ЕТ
Здравейте! Бих искала да продължим темата, но при съобразяване с новата правна уредба. Въпросът ми е: При прехвърляне на предприятието И фирмата на ЕТ на физическо лице, което не е регистрирано:
1) Приобретателят подава заявление В1 (за прехвърляне на предприятие) + А1 за първоначална регистрация...? в този случай ще получи нов ЕИК?? Подава ли А1 отчуждителят за заличаване?
или
2) Подава се заявление А1 за промяна на обстоятелства ( ново име на фирмата с добавеното име на правоприемника + ново име в поле физическо лице-търговец) + В1 за прехвърляне на предприятие.
Надявам се да не съм написала някоя глупост.. но наистина не ми е съвсем ясно как следва да се процедира
1) Приобретателят подава заявление В1 (за прехвърляне на предприятие) + А1 за първоначална регистрация...? в този случай ще получи нов ЕИК?? Подава ли А1 отчуждителят за заличаване?
или
2) Подава се заявление А1 за промяна на обстоятелства ( ново име на фирмата с добавеното име на правоприемника + ново име в поле физическо лице-търговец) + В1 за прехвърляне на предприятие.
Надявам се да не съм написала някоя глупост.. но наистина не ми е съвсем ясно как следва да се процедира
- julianadh
- Нов потребител
julianadh написа:Здравейте! Бих искала да продължим темата, но при съобразяване с новата правна уредба. Въпросът ми е: При прехвърляне на предприятието И фирмата на ЕТ на физическо лице, което не е регистрирано:
или
И тук идва на помощ НАРЕДБА № 1 за водене, съхраняване и достъп до ТР.
Успех!
Omnia vincit amor et nos cedamus amori.
-
nannyogg - Младши потребител
Здравейте! Бих искал да попитам възможно ли е пререгистриране на ЕТ от наследник със запазване на стария ЕИК? С подаване само на заявление А1 не се получава, а както julianadh написа, с В1 се получава нов ЕИК?!? Моля за помощ!
- emo1971
- Нов потребител
emo1971 написа:Здравейте! Бих искал да попитам възможно ли е пререгистриране на ЕТ от наследник със запазване на стария ЕИК?
Мен също ме интересува.
- mati_lda
- Нов потребител
А какво толкова важно има в стария ЕИК? Да не е с 9 еднакви цифри - като някои луксозни джипове?
Признавам, не съм специалист, но не знам да има процедура при която да остане да съществува стария ЕТ, а ЕИК е само негов.
Признавам, не съм специалист, но не знам да има процедура при която да остане да съществува стария ЕТ, а ЕИК е само негов.
- SashkoS
- Потребител
SashkoS написа:А какво толкова важно има в стария ЕИК? Да не е с 9 еднакви цифри - като някои луксозни джипове?
Просто клиентът вече го е научил наизуст и не иска да се тормози да запаметява новия
В действителност, с новия ЕИК вървят редица процедури, които са загуба на време и пари - пререгистрация на касови апарати, нотариални договори, лицензи, разрешителни, патенти и т.н.
Или може би греша?
- mati_lda
- Нов потребител
mati_lda написа:В действителност, с новия ЕИК вървят редица процедури, които са загуба на време и пари - пререгистрация на касови апарати, нотариални договори, лицензи, разрешителни, патенти и т.н.
Или може би греша?
Изобщо не грешите. Обаче, целта оправдава средствата. Идеята е да се поеме вече работещото търговско предприятие, правещо обороти а не магазинчето на баба за семки и бонбонки. Процедурата е еднаква и в двата случая, но във втория е неоправдано да се прави цялата гимнастика - по добре ЕТ да се заличи и на негово място да се регистрира нов търговец /ЕТ,ЕООД/.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Здравейте!
Съгласна съм, че е по-добре да се поеме вече работещо предприятие с обороти! Проблемът е, че от НАП не разрешават да се работи и издават (получават) фактури, докато не се наследи фирмата и не се регистрира с новия ЕИК!?! Какво става с оборотите и, да речем, с малотрайните колбаси в една търговска верига в този случай?
Съгласна съм, че е по-добре да се поеме вече работещо предприятие с обороти! Проблемът е, че от НАП не разрешават да се работи и издават (получават) фактури, докато не се наследи фирмата и не се регистрира с новия ЕИК!?! Какво става с оборотите и, да речем, с малотрайните колбаси в една търговска верига в този случай?
- mati_lda
- Нов потребител
30 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|