начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Когато ЕООД приема нов съдружник и става ООД - КОЙ ПОДПИСВА

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот sunie » 08 Май 2006, 16:24

Ако се приемат двама съдружници (семейство) в ЕООДто, може ли с една молба до управителя (едноличния собственик) или трябва да са две отделни молби?

Предварително благодаря!
sunie
Младши потребител

Мнениеот sunie » 08 Май 2006, 16:25

Ако се приемат двама съдружници (семейство) в ЕООДто, може ли с една молба до управителя (едноличния собственик) или трябва да са две отделни молби?

Предварително благодаря!
sunie
Младши потребител

Мнениеот michoni » 08 Май 2006, 20:15

Според мен по-добре да се направят две отделни молби, все пак това са двама нови съдружника. Още повече, че ако в самата молба се описва броя на дяловете, които съответното лице иска да закупи /както аз правя примерно:)/, искането на двамата няма как да е в един документ. В крайна сметка, от двата варианта по-вероятно да ви оставят без движение е, ако подадете една обща молба. Така че давайте на сигурно, в тези молби поне няма какво толкова да се пише;)
michoni
Потребител

нов съдружник в ЕООД и регистрация на ООД

Мнениеот pepka_m » 16 Май 2006, 14:42

Това, което е казано преди мен е съвсем вярно, искам само да допълня някои подробности :
1. молбите са отделни от всеки нов съдружник.
2. освен гореизброените документи към заявлението за регистрация на ООД се прилага от всеки новоприет сдружник и двете декларации според изискванията Търговския закон. Не съм сигурна дали се наизисква задължително и копие на личната карта на всеки от новите съдружници, но може да си подготвите такива. Ако нещо липсва, съдията ще ви остави документите с невзето решение до внасяне на липсващите такива с ново допълнително заявление. Към целия набор от документи си прикрепете и квитанциите за внесените задължителни такси.
pepka_m
Младши потребител

Мнениеот sunie » 17 Май 2006, 11:08

Много благодаря за отговора, но имам още два въпроса.

Следва ли в молбите за приемане на нови съдружници да се изразява съгласие с дружествен договор, тъй като на практика към този момент все още няма такъв, а има учредителен акт???

А също молбите трябва да са две отделни, а следва ли да се изготвят и два отделни договора за прехвърляне на дялове с всяко от двете лица поотделно, или може с един договор за прехвърляне на дялове?

Предварително много благодаря!
sunie
Младши потребител

Мнениеот sunie » 17 Май 2006, 11:08

Много благодаря за отговора, но имам още два въпроса.

Следва ли в молбите за приемане на нови съдружници да се изразява съгласие с дружествен договор, тъй като на практика към този момент все още няма такъв, а има учредителен акт???

А също молбите трябва да са две отделни, а следва ли да се изготвят и два отделни договора за прехвърляне на дялове с всяко от двете лица поотделно, или може с един договор за прехвърляне на дялове?

sunie
Младши потребител

otdelni

Мнениеот pepka_m » 17 Май 2006, 11:17

sunie написа:Много благодаря за отговора, но имам още два въпроса.

в молбите ще изразят съгласие с действащия към момента учредителен акт, нотариално заверените договори за прехвърляне на дялове задължително са отделни, а към заявлението за вписване на промените в Съда прилагате и подписан от всички нови съдружници НОВ ДРУЖЕСТВЕН ДОГОВОР, в който са отразени всички нови промени, там се описват всички съдружници, дяловете им и всичко останало. Най- отдолу има подписи на всички съдружници, което удостоверява, че те се съгласяват и с новия дружествен договор. предварително може да упоменете в протокола с дневния ред за приемане на новите , че ще се обсъждат условията за написване и приемане на новия договор. Успех!
имам само едно може би нетактично питане: вие адвокат ли сте или не?
pepka_m
Младши потребител

Мнениеот sunie » 17 Май 2006, 11:55

Не, не съм адвокат.

Юрист съм, но отдавна не съм правила регистрация и пререгистрация на дружества.

В случая се касае до мой близък роднина, който ме помоли да му подготвя документите.

Отново съм Ви много благодарна!
sunie
Младши потребител

Мнениеот pepka_m » 17 Май 2006, 16:15

sunie написа:Не, не съм адвокат.

Юрист съм, но отдавна не съм правила регистрация и пререгистрация на дружества.

В случая се касае до мой близък роднина, който ме помоли да му подготвя документите.

Отново съм Ви много благодарна!

попитах Ви, защото и аз давах съвети по подобни питания, тъй като съм минала по същия път, но не съм нито юрист нито адвокат, но се оказва, че по едни и същи въпроси "колегите адвокати и юристи" оказват помощ на подобните, а за такива като мен се изказват, че сме некомпетентни, че сме използвали форума за лични облаги и др. подобни. още веднъж Ви се извинявам за нетактичния въпрос
pepka_m
Младши потребител

Мнениеот vega » 17 Май 2006, 18:54

Съни, в ЕООД не могат да се приемат двама съдружници. Ако са двама ще е ООД. Разликата в ЕООД и ООД е само в броя на собствениците.
vega
Потребител

Мнениеот vega » 17 Май 2006, 18:55

Съни, в ЕООД не могат да се приемат двама съдружници. Ако са двама ще е ООД. Разликата в ЕООД и ООД е само в броя на собствениците.
vega
Потребител

Мнениеот sunie » 18 Май 2006, 10:55

Точно така, при ЕООД собственика на капитала е един, но този собственик смята да продаде дялове от капитала на ЕООДто на други две лица, и в такъв случай ЕООДто става ООД.
sunie
Младши потребител

Мнениеот sunie » 19 Май 2006, 02:08

Не ви ли се струва все пак нелогично в молбата си за приемане новия съдружник да изразява съгласие с учредителния акт, тъй като той следва да отпадне и да се сключи нов дружествен договор между тримата съдружници???

Много благодаря!!!
sunie
Младши потребител

Мнениеот sunie » 19 Май 2006, 02:08

Не ви ли се струва все пак нелогично в молбата си за приемане новия съдружник да изразява съгласие с учредителния акт, тъй като той следва да отпадне и да се сключи нов дружествен договор между тримата съдружници???

Много благодаря!!!
sunie
Младши потребител

Мнениеот vega » 19 Май 2006, 15:40

Не е необходимо в молбата си за приемане като съдружник молителя да изразява съгласие с дружествения договор. В молбата се иска само да бъде приет като съдружник и да купи съответния брой дялове от капитала. :) Представя се нов дружествен договор с промените, подписан от всички съдружници.
vega
Потребител

Предишна

Назад към Търговско право