- Дата и час: 01 Дек 2024, 10:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проект за нов Гражданско-процесуален кодекс одобри кабинетът
|
|
Проектът за ГПК е много интересен. В частта изпълнителен процес се зачетох. Каква е според вас, колеги, идеята за съдебния контрол върху оценяването на продаваните от седебния изпълнител движими и недвижим вещи. Доколкото разбрах съдията може да оцени и продаде недвижимия имот на произволно взета цена, и нита длъжникът може да обжалва ниската оценка, нито взискателят високата оценкадлъжникът не може да обжалва. Чл.398 от проекта за ГПК. Да не забравяме че има съдебни райони, където липсва конкуренция между съдебните изпълнители. Да не стане така, че в Н-ския град едничкият държавен съдебен изпълнител оценява имота на своя съсед и другар от училище- длъжника на цената на имотите в Манхатън и взискателят гледа ли, гледа тъжно поредната българска картинка. Дали е възможна тази хипотеза?
- aequietboni999
- Младши потребител
Този законопроект не е нишо друго освен умиване на ръцете пред европейския съюз. ЗАЩО НЕ СА УЧАСТВАЛИ АДВОКАТИ В ОБСЪЖДАНЕТО ? Отговора е ясен: Законодателя има адвокатите за трета ръка юристи. В Министреският съвет и в правната комисия към парламента има хора , които нямат и един ден адвокатски стаж, да не говорим как са завършили такова образование.. Просто ме е срам дори да взема становище. Това е.
- gdobrev
- Младши потребител
Този законопроект не е нишо друго освен умиване на ръцете пред европейския съюз. ЗАЩО НЕ СА УЧАСТВАЛИ АДВОКАТИ В ОБСЪЖДАНЕТО ? Отговора е ясен: Законодателя има адвокатите за трета ръка юристи. В Министреският съвет и в правната комисия към парламента има хора , които нямат и един ден адвокатски стаж, да не говорим как са завършили такова образование.. Просто ме е срам дори да взема становище. Това е.
- gdobrev
- Младши потребител
Този законопроект не е нишо друго освен умиване на ръцете пред европейския съюз. ЗАЩО НЕ СА УЧАСТВАЛИ АДВОКАТИ В ОБСЪЖДАНЕТО ? Отговора е ясен: Законодателя има адвокатите за трета ръка юристи. В Министреският съвет и в правната комисия към парламента има хора , които нямат и един ден адвокатски стаж, да не говорим как са завършили такова образование.. Просто ме е срам дори да взема становище. Тези хора , очи имат ли да се изправят отново пред хората?.
- gdobrev
- Младши потребител
Дали ще има ЕС изисквания към нас по отношение на ГПК или няма да има изсквания не е чак толкова важно. Важното тук е, че този ГПК е приет във времаната на престъпен комунистически режим /обявен за такъв с ДВ, бр.37 от 2000 г./. А жалното е, че СДС - восителите на този закон за престъпния КР - продължиха да се възползват от системата на самата престъпна власт за...СВОИ ЛИЧНИ ОБЛАГИ. Иначе казано, сраха на метеното.
- Imperator
- Потребител
Дали ще има ЕС изисквания към нас по отношение на ГПК или няма да има изсквания не е чак толкова важно. Важното тук е, че този ГПК е приет във времаната на престъпен комунистически режим /обявен за такъв с ДВ, бр.37 от 2000 г./. А жалното е, че СДС - восителите на този закон за престъпния КР - продължиха да се възползват от системата на самата престъпна власт за...СВОИ ЛИЧНИ ОБЛАГИ. Иначе казано, сраха на метеното.
- Imperator
- Потребител
Re: Жална им майка на ... съдещите се !...
strasimir написа: СМЕШНО ми става , защото за каква "почит " и за какво уважение и респект може да се говори , когато насреща си имаш някой завършил ПУЦ- а в Свищов , Варна , Благоевград или Мичкюр , който е бил обучаван от някой друг недоучил , а и учебниците си не е прочел както трябва ? !...
А точно такава е и цялата ни " правораздавателна " АНТИСИСТЕМА в България !...
И при такава " система " ще искаме да има правораздаване - никога няма да стане !...
Само " Жална им майка ... " на съдещите се !...
Завършилите ПУЦ-а в Свищов , Варна , Благоевград или Мичкюр, които са били обучавани от някой друг недоучил, а и учебниците си не са прочели както трябва се реализират САМО като съдии. Тези, които са завършили в СУ с "отличен" стават САМО адвокати, разбира се. И на съдещите се им е жална майката САМО от некомпетентния съд, въпреки перфектните адвокатски съвети, които получават.
-
error - Потребител
Силно, силно се надявам да има минимум производства, които завършват в рамките на един съдебен окръг. Тези, които водят дела извън София, мисля, ще ме разберат...
Съгласен съм да плащам малко по-висаки такси, за да има пари за заплатите на повече съдии във ВКС, ако трябва. Мисля, че по-евтино ще ни излезе!
Иначе темата за стажа е интересна и много важна. Възможно ли е да прецениш дали едно лице "притежава необходимите нравствени и професионални качества", ако не си го виждал как работи. Тия качества се виждат най-добре, когато си взимал трудни решения и си се справял с трудни ситуации, т.е . имаш нещо в автобиографията, а тя е важна обикновено като кандидатстваш за работа.
Съгласен съм да плащам малко по-висаки такси, за да има пари за заплатите на повече съдии във ВКС, ако трябва. Мисля, че по-евтино ще ни излезе!
Иначе темата за стажа е интересна и много важна. Възможно ли е да прецениш дали едно лице "притежава необходимите нравствени и професионални качества", ако не си го виждал как работи. Тия качества се виждат най-добре, когато си взимал трудни решения и си се справял с трудни ситуации, т.е . имаш нещо в автобиографията, а тя е важна обикновено като кандидатстваш за работа.
- aequietboni999
- Младши потребител
ГПК-то
Всички закони ги правят нашите "хора" само да се харесаме на ЕС и да ни приемат, пък после ние да му мислим как ще се работи с тези закончета - ГПК-то, Аграрно-промишления комплекс /АПК/ и прочие. Като почнат да се прилагат законите тогава ще бъде Видовден. Сега ..просто няма нужда
- manned
- Нов потребител
ГПК-то
Всички закони ги правят нашите "хора" само да се харесаме на ЕС и да ни приемат, пък после ние да му мислим как ще се работи с тези закончета - ГПК-то, Аграрно-промишления комплекс /АПК/ и прочие. Като почнат да се прилагат законите тогава ще бъде Видовден. Сега ..просто няма нужда
- manned
- Нов потребител
Има ли нужда от нов ГПК, или е по добре да го ремонтират за пореден път ?
Подкрепям изцяло проекта в частта за касационното обжалване
Крайно време е ВКС да започне да тълкува законите и да ръководи гражданското правораздаване. въпреки че като гледам последното им тълкувателно решение, просто се чудя кой го е писал съдия във ВКС или студент по право - ІІІ курс, току що взел случайно изпита
по облигационно право.
Подкрепям изцяло проекта в частта за касационното обжалване
Крайно време е ВКС да започне да тълкува законите и да ръководи гражданското правораздаване. въпреки че като гледам последното им тълкувателно решение, просто се чудя кой го е писал съдия във ВКС или студент по право - ІІІ курс, току що взел случайно изпита
по облигационно право.
- bartol
- Потребител
bartol написа: Въпреки че като гледам последното им тълкувателно решение, просто се чудя кой го е писал съдия във ВКС или студент по право - ІІІ курс, току що взел случайно изпита
по облигационно право.
Добро самочувствие . Аз лично считам Благовест Пунев за великолепен юрист, но може би пишещият е няколко нива по-добър ??!?
- lo6a
- Младши потребител
Имам предвид търкувателното решение по въпросите за издаване на изпълнителен лист (по спомен мисля че докладчик не беше Благовест Пунев). Определено считам, че вместо да внесе ясното, същото предизвика още по голямо объркване - най вече по въпроса за издаване на изпълнителен лист по извлечения от банкови сметки. Проблема обаче не е в самото решение, имах предвид, че ВКС е затрупан от лавина дела и правораздава по същество, вместо да тълкува законите и да е източник на еднообразното им прилагане. Очевидно тълкувателната дейност на съда е на заден план. Според мен това налага цялостна и радикална реформа в касационното производство и разтоварването му от дела, по които има постоянна съдебна практика. Откритите съдебни заседания също са излишни - някой да посочи реална полза от явяването си в с.з.
- bartol
- Потребител
Имам предвид търкувателното решение по въпросите за издаване на изпълнителен лист (по спомен мисля че докладчик не беше Благовест Пунев). Определено считам, че вместо да внесе ясното, същото предизвика още по голямо объркване - най вече по въпроса за издаване на изпълнителен лист по извлечения от банкови сметки. Проблема обаче не е в самото решение, имах предвид, че ВКС е затрупан от лавина дела и правораздава по същество, вместо да тълкува законите и да е източник на еднообразното им прилагане. Очевидно тълкувателната дейност на съда е на заден план. Според мен това налага цялостна и радикална реформа в касационното производство и разтоварването му от дела, по които има постоянна съдебна практика. Откритите съдебни заседания също са излишни - някой да посочи реална полза от явяването си в с.з.
- bartol
- Потребител
++
- bartol
- Потребител
След това за изпълнителния лист, доколкото знам, има още 3 ТР и по последното от тях докладчик е Бл.Пунев. Т.е. не мисля, че тълкувателната дейност на ВКС е замряла.
-
mi_lena - Потребител
Назад към Обсъждане на законопроекти
|
|