- Дата и час: 25 Ное 2024, 02:08 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да се промени съдебната система - 2
|
|
В Германия има много повече от 15 юридически факултети, но първият им дърржавен изпът (защото са два) се състои от две части - писмен, разделен на 8 етапа - 8 казуса, като по всеки имаш по 4-5 часа мислене. И устен, допускат те ако имаш обща оценка по българските стандарти на оценяване - 4. Вторият държавен изпит е след двугодишно стажуване. И магистрати стават най-добрите от тези изпити. Всеки да си вади изводите. Но че има ПУЦ-ове и някои участници, завършили ги, ни го доказват, е адна съвършенно друга тема.
- oho_boho
- Потребител
Едва ли ще бъде особено сложно на който и да било български гражданин да прецени , че съдията Х е некадърен , когато са отменили, примерно 78 % от неговите съдебни актове !
Едва ли има съдия, на който да са отменили 78% от актовете.
- aequietboni999
- Младши потребител
Процентът отменени актове е обективен критерий наистина, но дали не е възможно материята, с която работи един съдия, да е по-сложна, по-неуредена или по не знам каква от тази, с която работи друг съдия?
-
portokal - Старши потребител
Защо ли отново ме обзема анималистично чувство!? И защо ли днес за разлика от снощния ми постинг ми идва на ум сравнението на родния ни съдия[i]/далеч не всеки!!!/ с духовно-художествените потребности на Малкия принц[i]/ама не на този синът на цар Киро, де/"...Трябва ми овца.Нарисувай ми една овца.-И аз нарисувах.То погледна внимателно и рече:Не! Тая овца е тежко болна.Нарисувай друга.-Аз нарисувах друга.Моят приятел се усмихна мило, малко със снизхождение: Ти сам виждаш...Това не е овца, а овен.Има рога...-Отново поправих рисунката си, но той не прие и тая, както предишните:Тази е много стара.Искам овца, която да живее дълго!-Тогава изгубил търпение.....аз надрасках тая рисунка.И отсякох: Това е съндъкът.Овцата , която искаш е вътре.-И много се изненадах, когато видях, че лицето на моя млад съдник светна:Тъкмо това исках!Мислиш ли, че за тая овца ще трябва много трева?-Защо?-[color=red]Защото там, при мене, всичко е съвсем мъничко...-[/color]Сигурно ще й стигне!Аз ти дадох съвсем малка овца.-Той наведе глава над рисунката.-Не е толкова малка...Я гледай ! Тя заспала..."
И да проявим малко патриотизъм ...с наш'та си мъдрост......................
Както са казали българите от най-западните ни географско-етнически предели: " Кешке, да е Яна мома, ама не ми се верува, шчо до голема ойла йе со койзите..!" /т.е. Може би госпожица Яна все още е с непокътната целомъдреност, но кредитирането на този факт се суспендира от обстоятелството , че същата си е организирала многокротно пикници сред природата в обкръжението на биологични единици с родово название "кози"... хммм, а кози без козари има ли!?!?/
И да проявим малко патриотизъм ...с наш'та си мъдрост......................
Както са казали българите от най-западните ни географско-етнически предели: " Кешке, да е Яна мома, ама не ми се верува, шчо до голема ойла йе со койзите..!" /т.е. Може би госпожица Яна все още е с непокътната целомъдреност, но кредитирането на този факт се суспендира от обстоятелството , че същата си е организирала многокротно пикници сред природата в обкръжението на биологични единици с родово название "кози"... хммм, а кози без козари има ли!?!?/
- yugoslav
- Потребител
Просто ТОЙ (за разлика от мен) е решил да изкара политически дивиденти (а не само "кафе с кола при Зафо") от нещо, което е повече от ясно. Така всички ще видят какъв пророк и далновиден политик-реалист е ТОЙ...
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
Спокойно, хора!
Вашето не се губи. Щом ТОЙ е казал - така ще да е. Аз от своя страна вземам мерки да посъбера средства за почерпката. Както е известно на посетителите на чата на Lex, аз през свободното време се занимавам с просия пред църквата "Света Неделя" (под прикритие), защото малко са позволените способи за страничен доход за магистратите Известна съм с това, че връщам ресто, ама ще престана да го правя и ще събера пари. Не само за кафе и кола, а и за шкембе-чорба с бира. По-подходящо ще е за недодрапали до европейските висини балкански субекти, каквито сме ние. За разлика от НЕГО.
Вашето не се губи. Щом ТОЙ е казал - така ще да е. Аз от своя страна вземам мерки да посъбера средства за почерпката. Както е известно на посетителите на чата на Lex, аз през свободното време се занимавам с просия пред църквата "Света Неделя" (под прикритие), защото малко са позволените способи за страничен доход за магистратите Известна съм с това, че връщам ресто, ама ще престана да го правя и ще събера пари. Не само за кафе и кола, а и за шкембе-чорба с бира. По-подходящо ще е за недодрапали до европейските висини балкански субекти, каквито сме ние. За разлика от НЕГО.
-
mi_lena - Потребител
Самопризнания!?
Леле, леле! Ми то това си е направо законен повод по смисъла на чл.207, т.3 от НПК, но само поради липсата на комулативната връзка за досатъчното данни по чл.211, ал.1 от НПК, все още не би могло да се направи обоснованото предположение, че е осъществен съставът на деянието по чл.329, ал.2 вр. ал.1 от НК - системната просия! Абе, не е толкова трагично положението...дори и да се стигне до наказателна репресия срещу "извършителката", с оглед на изпълнените от нейна страна условия на чл.78а от НК, Съдът ще я освободи от наказателна отговорност и ще й наложи административното наказание в минимално определения размер!
- yugoslav
- Потребител
ГЛАГОЛИЦА, КИРИЛИЦА И НИКИВАСИЛИЦА
GUDIO, да ме прощаваш, пиятелю, ама от няколко дни ме щикалкави един "темелен" за езикознанието въпрос, така да се каже "язикотворящий"! Блъскам си главата , като как ще се транслитерира името "ДАНКО ХАРСЪЗИНА" от простоватата Кирилица на новата европейската азбука с полуромско звучене - NIKIVASILITSA!? То и в Молдовата го имаха тоя проблем народний, кога отхвърлиха руския ботуш, пардон, молив, дето им записваше езика Romaneshti на тая пуста кирилица!
Айде по живо и по здраво, на литературния кръг "Мисла, че не мисла!"
Айде по живо и по здраво, на литературния кръг "Мисла, че не мисла!"
- yugoslav
- Потребител
Процентът отменени актове е обективен критерий наистина, но дали не е възможно материята, с която работи един съдия, да е по-сложна, по-неуредена или по не знам каква от тази, с която работи друг съдия?
Статистиката ще покаже доколко съдията е наясно с тълкуването на закона от по-горните инстанции. Независимо от степента на справедливост на една практика еднообразното тълкуване на закона само по себе си е ценност, защото дава възможност на гражданите да предвидят резултата от правоприлагането и да се съобразят с него. Обратното е съдебен произвол и източник на корупция. Правото има смисъл доколкото е система. Съвкупност от норми, обединени в обща структура и приложими в еднородна социална среда.
- aequietboni999
- Младши потребител
АУУУУ, ЧЕ ПРОСТИ СА ТИЯ ДОЗНАТЕЛИ!
amorosa написа:Ми,вземи почни едно по едно.Примерно-дума по дума, да ти е по-лесно. Пример: "кумулация", а не "комулация", и "шикалкави", а не-"щикалкави", в какъвто и смисъл да си употребил неподходящо тази дума.В тази връзка, т.3 има чл.208.С поздрав.
Драга ми, колежке Amorosa! Почвам Идно по Идно:1./ права си , че "кумулираш" , а не "кОмулираш"-съгласен! ; 2./ Членът е 208 /еба си размера!?/ -съгласен...техническа грешка! и 3./ "шикалкави" не е еднозначна дума на "щикалкави"-не съгласен! ..."Щикалкави" на диалекта на моя роден край означава "гложди", "не ми дава мира", демек има бая смислова разлика с думата "шикалкави". Разбира се, че не си длъжна да познаваш цялото разнообразие на българските диалекти!!! Шикалкавенето е нещо съвсем друго, например преди време "по телевизора" гледах водещата разследването следователка по случая с убийството на "Клюна"/ май , че на тоя орнитоложки орган!?/. Та въпросната колежка на зададения й въпрос във връзка с изчезналите алтън-накити на "утепания" отговори с шикалкавене! Абе, що ли ми трябваше такъв пример да давам, ама то като като го напъни човек нещо и "оп"... Сега вече си спечелих "класово- съсловен" враг или греша Amorosa!? Както и преди бях писал в един постинг, че си ми задочно симпатична, защото в стила ти и прямотата ти /поне с форумските си изяви/ откривам много сходство с моите! И продължавам да ги откривам! Приеми поздравите ми!
- yugoslav
- Потребител
Да, Гъдьо. Без да имам лични впечатления от това му занимание - Румен Янков правеше точно така. Четеше делата. И не само по 10. И не само в случаите, когато някой е предложен за издигане, а и когато искаше да си изгради впечатление за работата му въобще. Тъй като все още сме в темата за идеите за положителни промени - това е един добър способ. Макар, че не е необходимо делата да ги чете лично председателя на по-горния съд. Може да са няколко добри специалисти от съответната материя за да се избегне субективизмът. Това ще се вмести и в новата процедура по ЗСВ - конкурс по документи. Делата и решенията по тях също са документи, нали
P.S. А за бившата колежка А.К. искрено ми е жал. Тя е почтен човек, но просто не издържа на огромния обем работа през последните години и допусна това затрупване. Натоварването на колегите в СГС наистина е неравномерно, но това е друга тема.
P.S. А за бившата колежка А.К. искрено ми е жал. Тя е почтен човек, но просто не издържа на огромния обем работа през последните години и допусна това затрупване. Натоварването на колегите в СГС наистина е неравномерно, но това е друга тема.
-
mi_lena - Потребител
mi_lena написа:Колко негативна енергия е излъчил срещу мен дори само "gega" - бедна ти е фантазията Но намерихме общ език, не поради длъжностите, които заема, който и да било от нас, а поради отношението си към правото и промените в системата. А то е положително.
Е, Ми-Лена, не си съвсем справедлива. Винаги съм разглеждал нещата принципно, а не intuitu personae:))))) С теб съм бил по-експресивен, когато става въпрос за предотвратяване на не достатъчно прецизни тълкувателни решения. Исках да ви предпазя, да ви посача верния път, но не успях... Имах наивната надежда, че ще се вслушате в моите най-искрени предупреждения. Не го сторихте и направихте големи поразии и сега се опитвате да ги смекчите, обаче давате противоположни сигнали. Съдиите от районните и окръжните съдилища са объркани от ТР от 28.12.2005 г. и най-вече от това дали се прилага това ТР за уговорените в договора за банков кредит основания за предсрочна изискуемост. Макар че аз ПРИНЦИПНО не съм съгласен с цялата постановка, се опитвам да съобразя практиката си с него. Това, мисля, е единствената правилна позциция - по-добре неправилна практика, отколкото ПРОТИВОРЕЧАЩА. И Ми-Лена, ти ме обвияваше, че защитавам позицията на банките, а аз чисто и посто защитавах ПРАВОТО, колко наивно, нали!:((((((
И ако си се засягала, искрено съжалявам. Не е била целта да те "облъчвам с негативна енергия". Но явно не си разбрала, че никога не персонализирам, а обобщавам:))))))))))) И ако смяташ, че това ТР е добро, аз ще ти кажа, че е пълна СКРЪБ, за кой ли път. Надявам се, че най-сетне и ти ще го признаеш:)))))) А пък за тази склонност на ВКС "да отклонява" въпроси, подложени на тълкуване, не желая да коментирам - това не е ВЪРХОВЕН съд. Точка по въпроса. "Не си виновна ти, от другий свят съм аз...":))))))))) Така че не те облъчвам с негативна енергия, а разсъждавам РАЗУМНО.
- gega
- Потребител
Gega, ако съм прекалила в опровергаването на Гъдьова теза за наличието на подмазване - извинявай. Пък и нямах предвид това ТР. Там тезите ни в общи линии съвпадаха. Може да се провери. Не. Бяхме се сдавили на тема СИО. Но не си прав, че защитата на правото звучи наивно. Нали това казах и аз (прочети пак ) По това си приличаме
P.S. По въпроса за "отклоняването" вече писах. Отклонява се, когато нито една от противоречащите си тези не набере мнозинство.
P.S. По въпроса за "отклоняването" вече писах. Отклонява се, когато нито една от противоречащите си тези не набере мнозинство.
Последна промяна mi_lena на 15 Юни 2006, 22:57, променена общо 1 път
-
mi_lena - Потребител
Какво пък беше за това СИО, не си спомням. А, тъй и тъй подхвана темата за СИО - какво мислиш за чл. 28, ал. 3 СК - как според теб ще се определи например 2/3, 3/4 или 18/19 ид. части от имуществото, предмет на СИО след развода, демек как ще се изчисли с "матиматическа" точност кой къкъв принос е имал за придобиването на общото имущество, като опровергая презумпцията, уредена в чл. 19 СК. В семейното право всичко е магия, може и за това като привърженик на чистото право да сме се поспречквали. Ама щом не си го спомням, явно не е било нещо кой знае какъв градивен спор. Явно съм се забавлявали:)))))))))
А пък по "това" ТР май тезите ни по някои въпроси се поразличаваха. Единствено, комай, бяхме на едно мнение по главния въпрос - кому бе необходимо да поставя на тълкуване такива елементарни въпроси. Ако те пораждаха противоречие в практиката, е необходимо да се замислим и то наистина сериозно. Но пък щом така и се отговори на тези въпроси, значи положението наистина не отива надобре.
Вчера един приятел ми даде една прелюбопитна статия от "Правен свят" - за противоречивите съдебни решения на ВКС и ВАС. С едно изключение наистина авторът, авторката бе права. Зная, че магистратите го получават безсплбатно, успя ли да го поразлистиш?:))) Имаше доста интересни четива!:)))))
А пък по "това" ТР май тезите ни по някои въпроси се поразличаваха. Единствено, комай, бяхме на едно мнение по главния въпрос - кому бе необходимо да поставя на тълкуване такива елементарни въпроси. Ако те пораждаха противоречие в практиката, е необходимо да се замислим и то наистина сериозно. Но пък щом така и се отговори на тези въпроси, значи положението наистина не отива надобре.
Вчера един приятел ми даде една прелюбопитна статия от "Правен свят" - за противоречивите съдебни решения на ВКС и ВАС. С едно изключение наистина авторът, авторката бе права. Зная, че магистратите го получават безсплбатно, успя ли да го поразлистиш?:))) Имаше доста интересни четива!:)))))
- gega
- Потребител
А, пък Гудьо си е готин, няма спор, но и той здравата си е блъскал главата в стената, демек в съдебната система, та затова и той е злъчен. Много добре го разбирам. Не го разбрах обаче дали и мен имаше предвид, когато загатна, че някой някому се е слагал.))) Е, ако е така - простено да му е! Все още е новак в този форум:))))) Инак е сладур, нали Ми-Лена. И колко прилича на нас, ще трябва наистина да организираме една среща, да гаврътнем по едно. Ще ми е приятно да се видя с Круела, Ванката, Енигма, Ставрев, Лунатик, а пък защо не и с кака донка, да разбере, че не съм толкоз страшен, колкото изглеждам в нейните очи:))))))))
- gega
- Потребител
Гудьо, не зная от къде изкопа тоз "елегантен стил". Би ли ми го посочил, защото това ми се струва малка мистификацийка от теб. Никога не използвам обръщения като "ма" или квалификации "проста". Ако съм го използвал някога, това е било в определен контекст. Наистина си нов в този форум и не знаеш, че аз винаги съм отвръщал на донините хули, без повод не съм я "вразумявал"! Дори когато изкажа след неин пост различно мнение, тя смята, че целта ми е да я злепоставя и започва да ги нарежда едни..., което понякога ме кара да бъда по-"твърд" с нея. Наистина, признавам си, понякога в опита си да заглуша тез "викове", съм се принизявал до нейния "елегантен стил". За което по-късно съм се каел горко и извинявал на участниците във форума. Ако наистина си бил обективен, това не можеш да го отречеш.
- gega
- Потребител
gega написа:Гудьо, не зная от къде изкопа тоз "елегантен стил". Би ли ми го посочил, защото това ми се струва малка мистификацийка от теб.
Това бяха "popurri" от твоите мнения в прашасалата тема "Въпрос по изпълнително дело", пусната на 31.12.2004 г., в която аз като новак, се включих, защото бях ужасен от разменяните "любезности", по-достойни за темата "Нов НПК - нов голям провал". Ако междувременно си ги поизменил, нали се сещаш - при теб не се вижда, но ние - другите виждаме надписа "мнението е промемено от gega на...... мнението е променяно общо .... пъти"
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
-
gudio - Активен потребител
Гудьо, от последния м ипостинг до сега разглеждах своите мнения назад и не забелязах да съм използвал такива изразни средства. Това, което пейстна, бе "цитат" от мен, но поразместен и добавен от ТЕБ.
Разбираш ли какво направи, Гудьо-Гъдьо или каквото искаш да се наречеш. Такава долна низост не очаквах от теб и как си помисли, че може да не те разоблича. И когато променям даден постинг, единствената ми цел е да пооправя някой и друга граматическа неточност предвид бързото ми писане.
гудьо, гудьо - каква НИЗОСТ само! Аз винаги съм готов да се извиня за допуснати свои грешки!
гудьо - твърде съм разочарован от твоята мерзост! Как ще ми говориш за морал, когато по най-долен начин се опитваш чрез най-низки мистификации да омаскаряваш хората. Наистина списовател си ти като твоя ник! Нищо не може да ме учуди, ти показа истинския си грозен, изкривен образ.
Донка, с главно "Д", е стократно по-добър вариант, защото тя не е лицемер и подмолен тип. Тя казва всичко каквото й е на душата, без задръжки и подлежи на промяна. Но не и твоята гадна душичка, ниский раб, клеветик и най-долен хулител. С теб свърших, не заслужаваш и презрение... ОТВРАТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Разбираш ли какво направи, Гудьо-Гъдьо или каквото искаш да се наречеш. Такава долна низост не очаквах от теб и как си помисли, че може да не те разоблича. И когато променям даден постинг, единствената ми цел е да пооправя някой и друга граматическа неточност предвид бързото ми писане.
гудьо, гудьо - каква НИЗОСТ само! Аз винаги съм готов да се извиня за допуснати свои грешки!
гудьо - твърде съм разочарован от твоята мерзост! Как ще ми говориш за морал, когато по най-долен начин се опитваш чрез най-низки мистификации да омаскаряваш хората. Наистина списовател си ти като твоя ник! Нищо не може да ме учуди, ти показа истинския си грозен, изкривен образ.
Донка, с главно "Д", е стократно по-добър вариант, защото тя не е лицемер и подмолен тип. Тя казва всичко каквото й е на душата, без задръжки и подлежи на промяна. Но не и твоята гадна душичка, ниский раб, клеветик и най-долен хулител. С теб свърших, не заслужаваш и презрение... ОТВРАТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- gega
- Потребител
gega написа: А, тъй и тъй подхвана темата за СИО - какво мислиш за чл. 28, ал. 3 СК - как според теб ще се определи например 2/3, 3/4 или 18/19 ид. части от имуществото, предмет на СИО след развода, демек как ще се изчисли с "матиматическа" точност кой къкъв принос е имал за придобиването на общото имущество, като опровергая презумпцията, уредена в чл. 19 СК.
При иск по чл.28 ал.3 СК резултатът е в обикновена дроб в която числител е стойността на приноса и знаменател, стойността на придобитото имущество по време на брака. Например - 12456/234579 ид.ч.
-
mi_lena - Потребител
gega написа:Гудьо, от последния м ипостинг до сега разглеждах своите мнения назад и не забелязах да съм използвал такива изразни средства. Това, което пейстна, бе "цитат" от мен, но поразместен и добавен от ТЕБ.
Гега ,ако имаш нещо да ми казваш лично ,кажи го на мен , но не хули колегите те не са ти виновни , че аз съм ти "Любец " .
Темата я разводни безкрайно много -личните ти нападки към мен не следва да прехвърлят и към другите .
Та тъй като темата си вървеше добре ,но ти я разводни бих искала да знам какво общо имам аз според теб с промяната на съдебната система -в прав текс много ми е интересно.
- donna
- Старши потребител
|
|