начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Наследяване на акционер

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследяване на акционер

Мнениеот hristov67 » 09 Авг 2006, 17:44

Колеги ще бъда благодарен ако някой сподели как се наследява акционер физическо лице , притежаващ само поименни акции. В дружеството няма други видове акции освен поименни . Според вас наследниците ще станат ли универсални правоприемници .Те реално стават ли акционери . Според мен стават притежатели на акции. Как мислите , правилно ли мисля че те не могат да бъдат членове на Съвета на дикторите . По точно ме интересува технически процедурлата . Прочетох някой неща в ТЗ и ЗН , но все пак е друго да си вземеш сламка и да я подготвиш и представиш в съда .
hristov67
Младши потребител

Мнениеот airmen » 09 Авг 2006, 18:04

Е ли бил наследодателят член на СД ?
airmen
Потребител

Мнениеот oho_boho » 10 Авг 2006, 09:18

Акционерът наследява членственото правоотношение, което е обективирано в тази капиталова легитимационно-разпоредителна ценна книга, т. е. и наследодателя при приемането на наследстото става акционер. СТрува ми се обаче, че при наследяване, което учредява транслативна сукцесия (общо, универсално правоприемство, не следва да се прилага разпоредбата на чл. 185, ал. 2 ТЗ, т. е. за да има действие спрямо АД трябва да се впише в книгата на акционерите. Просто това действие настъпва в момента на приемане на наследството, а само е необходимо да се впише в книгата на акционерите на АД, но това не е поражда противопоставимост, а само има оповестително действие. В този случай ми се струва, че не е необходимо да се издава нова поименна акция, а предходната да се обезсилва, а само върху нея да се впише, че наследника е придобил акцията (т. е. членственото правоотоншение) по наследствено правоприемство.
oho_boho
Потребител

Мнениеот hristov67 » 30 Авг 2006, 16:52

Наследодателя е бил член на СД и това променя ли ситуацията
hristov67
Младши потребител

Назад към Търговско право