начало

Непререшаемост на мотивите на съдебното решение по граждански спорове. Тенденции в практиката на ВКС Непререшаемост на мотивите на съдебното решение по граждански спорове. Тенденции в практиката на ВКС

Фирма

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Фирма

Мнениеот jliachi » 21 Авг 2006, 16:00

Имам следният въпрос и ще бъда много благодарна ако някой ми даде компетентен отговор.Работя в държавно предприятие и когата си намирам обекти работя и на частно.До този момент частната работа узаконявам , чрез фирмата на друг човек с граждански договори,но вече искам да си отворя моя фирма.Незнам кое е най рентабилно , фирмата да е ООД или ЕТ или нещо друго.Имам възможност да я отворя и на пенсионер.Какво ще ме посъветвате , кое е най добро , като се има впредвид , че на частно работя на три месеца веднъж и неизкарвам бог знай колко пари.Благодаря предварително.
jliachi
Младши потребител

Най-добрата правноорганизационна форма.

Мнениеот minkogeorgiev » 21 Авг 2006, 16:46

Може би най-добрата правноорганизационна форма за Вас е ЕООД, това е така защото размерът на отговорноста не е като при ЕТ. При ЕТ ще трябва да отговаряте за Вашите задължения с цялото си секвестируемо имущество.Докато едно ЕООД ще ограничи отговорността Ви, образно казано тя ще е за сметка на Х ЕООД. Вярно, за да създадете ЕООД ще платите по - големи държавни такси, респективно адвокатски, но то ще отговаря със своето имущество за задълженията, които поема, а Вие косвено ще носите отговорност в смисъл за икиномическия резултат от действията му, за действията на неговия мениджмънт и служители, юридически ЕООД е отделено от Вас, то е правен субект различен от Вас.Така, че съветвам Ви да регистрирате ЕООД, а не ЕТ. Добре е да се посъветвате и със счетоводител, за да разберете как ще се облага Вашата дейност, дали не е нужен и лиценз, за да осъществявате дейността, за която говорите. Ако регистрирате дружеството на пенсионер ще ползвате някакви данъчни облекчения, но Ви съветвам да не го правите, защото след смъртта на въпросното лице ще настъпят доста неблагоприятни усложнения от наследствен и имущесвен характер.
За да създадете ООД трябва да сте поне двама, т.е. да имате съдружник.
Успех в начинанието.
minkogeorgiev
Младши потребител

фирма

Мнениеот jliachi » 22 Авг 2006, 08:50

Благодаря за отговора.Искам само да спомена , че имам съдружник и в такъв случай не е ли по добре да създадем ООД , а не ЕООД.Дейността е геодезични измервания , за която се изисква лиценз и аз го имам.И другото което ме интересува е , ако си отворя фирма , какви ежемесечни финансови отговорности ще имам , независимо от това дали съм отчела някакви приходи за този месец/като фирмата се състои от двама човека.
jliachi
Младши потребител

Мнениеот radyu » 22 Авг 2006, 12:16

Аз също мисля, че най - добре е да се създаде ЕООД, но ако работиш сам. В случай, че сте двама мисля, че е по - добре да е ООД. Но ЕТ е възможно най - лошият избор, защото ЕТ-то е физическо лице, отговаря с цялото си несеквестируемо имущество и има по - специален режим при регистрирането по ДДС. ООД-то и ЕООД-то са юридически лица и на практика това е друг (нов) субект. При всички случаи е най - добре да се консултираш със счетоводител. Хубаво е да имаш такъв още при създаването на фирмата, а след това е направо задължително. Фирмата, в която работя, се обслужва от счетоводна къща, която работи много професионално. Ако искаш пиши на e-maila им: kontimax@abv.bg или се обади на тел. 02/843 15 37 и питай всичко, което те интересува.
radyu
Нов потребител

Мнениеот jliachi » 22 Авг 2006, 16:29

Благодаря на всички които ми дадоха отговор.И имам още един въпрос , кога е задълължително да се регистрираш по ДДС
jliachi
Младши потребител

Мнениеот gosho72 » 22 Авг 2006, 17:41

Чл.3 от Закона за ДДС регламентира кои са данъчнозадължени лица и кои не.Глава ІІ на същия закон дава общи понятия за категориите данъчно задължени лица.

Необходимо е основно да се запознаете с Закона за ДДС за да разберете и научите повече.
gosho72
Потребител

Мнениеот jliachi » 23 Авг 2006, 11:05

Колко години фирмата може да съществува без никаква печалба.И ако няма печалба , какво е облекчението/финансово имам в предвид/.
jliachi
Младши потребител

Мнениеот jliachi » 23 Авг 2006, 11:06

Колко години фирмата може да съществува без никаква печалба.И ако няма печалба , какво е облекчението/финансово имам в предвид/.
jliachi
Младши потребител

Мнениеот jliachi » 23 Авг 2006, 11:59

Трябва ли при създаването на ООД да има начален капитал в кеш , или е възможно залагане на движимо и недвижимо имущество?
jliachi
Младши потребител

Мнениеот jliachi » 24 Авг 2006, 16:22

Извинявам се , че пак питам , но никой не ми отговори трябва ли при създаването на ООД да има начален капитал в кеш , или е възможно залагане на движимо и недвижимо имущество?И каква е сумата
jliachi
Младши потребител

Мнениеот jliachi » 14 Сеп 2006, 15:56

Имам фирма ЕТ с предмет на дейност - търговия , внос износ на промишлена и селскостопанска продукция , таксиметрови превози , ресторантъорство и хотилиерство , търговско представителство , посредничество и агентство на наши и чужди физически и юридически лица.Въпросите са ми следните:

1.Ако закупя кола на името на фирмата и горивото с което се зарежда признават ли се за разход на фирмата ?
2.Ако на името на фирмата има 10 000 лв. печалба и се купува за 10 000лв. кола , която евентуално се признава за разход , всичките ли пари се признават за разход , тоест двете суми се анулират ли и фирмата е на нула печалба?
3.Ако се признае като разход закупуването на кола ,веднага ли се признава , или се разпрееделя процентно на няколко години?
4.Какви документи са необходими на фирмата при закупуване на автомобил?
Предварително благодаря за отговорите!
jliachi
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 14 Сеп 2006, 17:00

1.Ако закупя кола на името на фирмата и горивото с което се зарежда признават ли се за разход на фирмата ?
Зависи - ако докажете, че горивото сте го използвали за дейността си, а не за лично ползване, с всички необходими документи - пътни листове, фактури и т.н.
2.Ако на името на фирмата има 10 000 лв. печалба и се купува за 10 000лв. кола , която евентуално се признава за разход , всичките ли пари се признават за разход , тоест двете суми се анулират ли и фирмата е на нула печалба?
Всичките пари ще се признаят за разход, но в продължение на четири години, според настоящия ЗКПО. Във вашия случай ще имате печалба в размер на 7500 лв, която ще се обложи с 15% данък по ЗКПО.
3.Ако се признае като разход закупуването на кола ,веднага ли се признава , или се разпрееделя процентно на няколко години?
Разпределя се процентно - 25% на година

4.Какви документи са необходими на фирмата при закупуване на автомобил?
Стандартните документи - договор за покупко-продажба и фактура (или митническа декларация)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот jliachi » 15 Сеп 2006, 10:20

Благодаря за отговорите.А може ли да попитам , според вас кое е по разумно да се пишат разходи на фирмата и с приходите да се уравновесяват нещата или фирмата да работи по граждански договори с пенсионери.По благоприятно имам в предвид от гледна точка на документация и от финансова гледана точка?Благодаря
jliachi
Младши потребител

Мнениеот jliachi » 15 Сеп 2006, 11:49

Интересуваме ако съм ЕТ и сключвам граждански договори с пенсионери , освен , че им плащам здравните осигуровки трябва ли да им плащам и осигуровки ДОО.И кое е по -добро граждански договор с пенсионери или трудови договори с лице което вече работи по един трудов договор .
jliachi
Младши потребител

Мнениеот jliachi » 15 Сеп 2006, 11:52

Интересуваме ако съм ЕТ и сключвам граждански договори с пенсионери , освен , че им плащам здравните осигуровки трябва ли да им плащам и осигуровки ДОО.И кое е по -добро граждански договор с пенсионери или трудови договори с лице което вече работи по един трудов договор .Другият ми въпрос е ако и по граждански договор с пенсионер и по трудов договор се плащат осигуровки ДОО , то процента им еднакъв ли е и в двата случая?Благодаря.
jliachi
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 15 Сеп 2006, 13:39

Другият ми въпрос е ако и по граждански договор с пенсионер и по трудов договор се плащат осигуровки ДОО , то процента им еднакъв ли е и в двата случая?

При гражданския договор се плащат само здравни осигуровки, при трудов и пенсионни.
Вижте в случая вече става много кокошкарска приказката, извинявайте за израза. Но с тези граждански договори, както се попитвате да спестите 80 - 100 лв на месец, така и рискувате Инспекцията по труда да ги приеме като "прикрити трудови договори" и да отнесете по 1000 лв на наето лице. Не, че не е възможно да се помисли нещо, не че не се прави, но всичко трябва да си е с мярка.
Все пак не знам какъв ви е бизнеса, но ако си представите следната ситуация - баба - барман, сервитьорка, магазинерка... просто случката плаче за инспекцията :-)
prnedev
Активен потребител

Автомобил на фирма

Мнениеот na4o82 » 16 Фев 2008, 21:57

Здравейте,искам да ви попитам дали може да се закупи автомобил на ЕООД,обаче без фактура тъй като е втора употреба и е ползвана от физическо лице,и след това да се признава горивото и консумативите като разход на фирмата?Според мен няма да е проблем,тъй като не ощетяваме държавата по никакъв начин,а обратно.Автомобила е много запазен и на добра цена и затова решихме да вземем него и все пак искам да попитам някой по компетентен,преди да направим покупката.Предварително благодаря!
na4o82
Нов потребител

По последния въпрос

Мнениеот ggari » 02 Мар 2008, 18:50

За да минават разходите по поддържането и употребата на автомобила на името на фирмата, той трябва да е регистриран на юридическото лице в КАТ. Ето изискванията им за целта:

http://www.kat.mvr.bg/

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПРОМЯНА НА СОБСТВЕНОСТ
1. Заявление за регистрация / за фирми: с печат на фирмата и копие на “Булстат”/;
2. Договор – копие и оригинал;
3. Квитанция за платена такса МПС;
4. Застраховка “гражданска отговорност”;
5. Документ за самоличност на собственика или нотариално заверено пълномощно;
6. Свидетелство за регистрация на МПС.
7. Диагностичен лист за техническа изправност
ЗАБЕЛЕЖКА: Регистрационни номера не отговарящи на БДС се подменят

Успех :)
ggari
Младши потребител

Мнениеот SashkoS » 07 Мар 2008, 19:10

Ами те колегите доста са изтърпели при такова "интересуване".

Всичко по-горе е вярно, но не разчитайте на интеренет за важни решения. Не бихте питали по интернет дали да дадете антибиотик на дете с 39 градуса температура, нали?

Само да допълня - за регистрация на фирмата най-добре потърсете юрист, но за всичко по наемане на работници, варианти за осигуряване, регистрация по ДДС и т.н. - счетоводител, най-добре още от началото на постоянен хонорар. От опит знам, че по различен начин се мисли и отговаря, когато ти дойдат на еднократна консултация и когат си нает на постоянен хонорар.
SashkoS
Потребител

Re: По последния въпрос

Мнениеот na4o82 » 08 Мар 2008, 13:28

ggari написа:За да минават разходите по поддържането и употребата на автомобила на името на фирмата, той трябва да е регистриран на юридическото лице в КАТ. Ето изискванията им за целта:

http://www.kat.mvr.bg/

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПРОМЯНА НА СОБСТВЕНОСТ
1. Заявление за регистрация / за фирми: с печат на фирмата и копие на “Булстат”/;
2. Договор – копие и оригинал;
3. Квитанция за платена такса МПС;
4. Застраховка “гражданска отговорност”;
5. Документ за самоличност на собственика или нотариално заверено пълномощно;
6. Свидетелство за регистрация на МПС.
7. Диагностичен лист за техническа изправност
ЗАБЕЛЕЖКА: Регистрационни номера не отговарящи на БДС се подменят

Успех :)

Да разбрах,много благодаря!
na4o82
Нов потребител

Назад към Търговско право