начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

свободна професия или регистриране по ТЗ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

свободна професия или регистриране по ТЗ

Мнениеот patich » 09 Юли 2006, 14:40

Здравейте!
Първоначално искам да Ви се извиня за това, че пиша на латиница, но имам проблем с БП.
Ситуацията относно която се нуждая от помощ е следната:

Уеб, софтуерен И графичен дизайнер, който живее в България иска да работи за фирма със седалище в EU

Какви са възможните начини И какви са детайлите (документи, данъци, срокове, изизсквания,...) за всеки един от тях?

Интересувам се главно от:
_ Свободна професия
_ ET
_ ООД
_ Филиал/представителство

Какво е точното определение на лице, упражняващо свободна професия?? Уеб-дизайнер може ли да бъде свободна професия И какво трябва да се направи?

В търговския закон пише, че \ълица упражняващи свободна професия (или извършващи услуги с личен труд) не се смятат за търговци?. В същото време пише И че търговец може да бъде лице, което извършва сделки с интелектуална собственост?. Не ми е много ясно и бих искала разяснение.

Какво точно трябва да се направи, какви са изискванията И сроковете, за създаването на ET. Какви са формалностите при сделки на интелектуален труд (уеб design) с чужбина, какви са данъците за ET И какво се изисква от чуждестранния работодател?

Какво точно трябва да се направи, какви са изискванията И сроковете, за създаването на ООД. Какви са формалностите при сделки на интелектуален труд (уеб design) с чужбина, какви са данъците И какво се изисква от чуждестранния работодател?

Какво точно трябва да се направи, какви са изискванията И сроковете, за създаването на Филиал (представителство) на чуждестранна фирма тук в Бг. Какви са формалностите при сделки на интелектуален труд (уеб design) с чужбина, какви са данъците И какво се изисква от чуждестранния работодател И от представителят тук?
[б]Основният ми въпрос е по кой начин ще бъде най-добре за мен самата да се регистрирам[/б]?

Предварително благодаря на всички, които биха ми изяснили предимствата и недостатъците на отделните възможности!

Поздрави
patich
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 28 Сеп 2006, 23:06

Питането Ви е толкова обширно,че сигурно ще трябва един ден за изготвяне на отговор :lol:

Понятие за лица,упражняващи свободна професия можете да придобиете след като се запознаете чл.1,ал.4 от Наредба за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина.Но моето лично мнение,че в случая този статут е неприложим за Вас.
Обстойно се запознайте и с ТЗ за да изберете подходящата форма за извършване на дейност като ЕТ,ООД или клон на чуждестранна фирма.Неминуемо ще се наложи да ползвате адвокатски услуги за регистрация на ЕТ,ООД или клона на чуждестранната фирма.
gosho72
Потребител

Назад към Търговско право