здравейте,
решила съм да започна частен бизнес, но правните въпроси са извън моята компетенция до такава степен, че дори незнам къде да чета за тях
Бизнесът ми ще се състои от следното/описвам малко по-подробно , за да ми дадете по-компетентен отговор/ : кабинки за евтини р-ри през интернет. Ше имам само 1 помещение, няма да се занимавам с предплатени услуги, нито ще имам тел.номер ,който клиентите ми ще трябва да избират за да осъществявят р-р. С 2 думи няма да съм телеком. Като се има това предвид трябва ли ми изобщо лиценз и ако"да" какъв и кой член от кой закон се тълкува?
и 2рият ми въпрос е - ще трябва да регистрирам фирма. Има ли изискване каква да е ЕТ, ООД, ЕООД. Ако има изискване или някой от вас ми препоръча какъв тип да е фирмата нека се обоснове за избора си т.е. нека ми даде препратки, които като изчета да ми стане ясно какво и защо ми трябва.
благодаря предварително,
Анна
- Дата и час: 01 Дек 2024, 23:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
трябва ли ми лиценз
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
По първото Ви питане предполагам,че в случая чл.48,ал.1,т.4 от Закона за далекосъобщенията не изисква лицензия за тази дейност:
Чл. 48. (1) Далекосъобщителни дейности се извършват свободно - без индивидуална лицензия и регистрация по обща лицензия, когато:
........................................................................................................
4. се предоставя услугата "достъп до Интернет".
Задължително обаче инсталирания софтуер трябва да бъде лицензиран,тъй като за употреба на софтуер без лиценз се носи отговорност по чл.97,ал.1,т.8 от ЗАПСП-налагане на административно наказание глоба в размер от 300 до 3000 лв.ако не подлежи на по тежка наказание и предмета на нарушението се отнема в полза на държавата или се унищожава от органите на МВР.
По второто Ви запитване в действителност по занятие ще упражнявате търговска дейност,поради което следва да се регистрирате като ЕТ или ЕООД.Предимството на ЕТ е,че няма изискване за минимален наличен капитал,както и по-благоприятен данъчен режим и опростена процедура за регистриране.Недостатъка на ЕТ се изразява в това,че отговаря за поетите задължения с цялото си налично имущество.Статута на ЕТ и ЕООД се урежда в търговски закон.
За по-конкретна информация следва да потърсите адвокатски услуги.
Чл. 48. (1) Далекосъобщителни дейности се извършват свободно - без индивидуална лицензия и регистрация по обща лицензия, когато:
........................................................................................................
4. се предоставя услугата "достъп до Интернет".
Задължително обаче инсталирания софтуер трябва да бъде лицензиран,тъй като за употреба на софтуер без лиценз се носи отговорност по чл.97,ал.1,т.8 от ЗАПСП-налагане на административно наказание глоба в размер от 300 до 3000 лв.ако не подлежи на по тежка наказание и предмета на нарушението се отнема в полза на държавата или се унищожава от органите на МВР.
По второто Ви запитване в действителност по занятие ще упражнявате търговска дейност,поради което следва да се регистрирате като ЕТ или ЕООД.Предимството на ЕТ е,че няма изискване за минимален наличен капитал,както и по-благоприятен данъчен режим и опростена процедура за регистриране.Недостатъка на ЕТ се изразява в това,че отговаря за поетите задължения с цялото си налично имущество.Статута на ЕТ и ЕООД се урежда в търговски закон.
За по-конкретна информация следва да потърсите адвокатски услуги.
- gosho72
- Потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|