Здравейте!
Моля Ви за правна помощ.
Преди три месеца си поръчах изработка на врати при ЕТ "Х".Грешката ми беше, че не подписахме договор.Нито производителя предложи, нито аз настоявах.Предплатих му част от парите, за които обаче настоях да ми даде документ.Получих бележчица на хвърчащо листче, с подпис и печат на фирмата.След 2-3 месеца размотаване и много обаждания от моя страна поръчката ми беше изпълнена на половина.Тогава направих доплащането на поръчката, като отново не получих документ.От тогава не се появява никакъв.
В момента въпросния изпълнител продължава да ме мотае и да не си изпълнява договорката.
Питането ми е мога ли и каква жалба да поддам?Къде? И вобще мога лида направя нещо да си потърся правата.Осъзнавам, че като нямам договор нещата са сложни, но все пак не може да няма начин да си търся правата.
Благодаря
- Дата и час: 29 Ное 2024, 11:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Некоректен търговец
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Имате възможност да се защитите много добре.
Аз лично имах подобен случай с мой клиент, който си беше поръчал мебели и три месеца след поръчката все още не бяха му ги доставили. Накрая всичко завърши бързо и полза на киента.
За да постигнете желания резултат или най-малкото да си подготвите доказателства за едно бъдещо съдебно производство е необходимо да се консутирате с адвокат, който да ви обясни начините за действие. Ако ми посочите от кой град сте, мога да ви препоръчам колега.
УСПЕХ !
Аз лично имах подобен случай с мой клиент, който си беше поръчал мебели и три месеца след поръчката все още не бяха му ги доставили. Накрая всичко завърши бързо и полза на киента.
За да постигнете желания резултат или най-малкото да си подготвите доказателства за едно бъдещо съдебно производство е необходимо да се консутирате с адвокат, който да ви обясни начините за действие. Ако ми посочите от кой град сте, мога да ви препоръчам колега.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Започвам с това, че "хвърчащото листче" с подпис и печат на фирмата (не споменавате какъв точно текст има, но явно е някаква разписка) трябва да си го пазите, защото все пак си е документ за изплатена сума, при това - подписан от въпросното лице (а това много ще Ви улесни при евентуален бъдещ процес). Вероятно в него не се казва за какво точно е взета сумата, така че е добре да имате и други доказателства за сключения договор, за извършените от Вас плащания и т.н. И тук идва един важен въпрос - за стойността на договора (цената на направената Ви врата). Защото ако тя е под 1000 лв, няма пречка да докажете договореното с въпросния ЕТ и със свидетел/и (ако имате такива), ако обаче е над тази сума - в гражданския процес доказване със свидетели на такива договори се допуска само при изрично съгласие на страните. Искам да кажа, че пътят, по който следва да поемете, е съдебен спор по реда на ГПК с претенция за връщане поне на част от сумата (може да се използва т.нар. бързо производство по чл.126а-126и). Преди това обаче помислете дали няма възможност да се свържете с него, за да си довърши работата, ако трябва го поканете на адреса му на управление (може и с нотариална покана) и ако и това не даде резултат, действайте с адвокат!
Не споменавате дали и при второто плащане Ви е издал разписка? Ако не е - търсете други доказателства за това плащане.
Иначе сте в хипотезата на неизпълнение на договор за изработка, уреден в ЗЗД.
Не споменавате дали и при второто плащане Ви е издал разписка? Ако не е - търсете други доказателства за това плащане.
Иначе сте в хипотезата на неизпълнение на договор за изработка, уреден в ЗЗД.
- fetisov
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|