начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ПОМОЩ !!!! чл.53,ал.2 ЗКИР

Казуси за недвижими имоти

ПОМОЩ !!!! чл.53,ал.2 ЗКИР

Мнениеот marev81 » 09 Окт 2006, 16:12

Казусът е следният:
През 98г. клиентът ми закупува имот с площ 1700 кв.м.
През 06.2006г. извадихме скица, в която площа на имота незнайно КАК е 931 кв.м.
При одобряването на кадастралната карта са записани части от имота на съседите.
В учебника на Джеров намерих, че трябва да се реши спора с иск по чл.97 ГПК, от където възниква въпроса, срещу кого да го заведа.
Моля, да ме насочите какъв иск да заведа по чл.97 ГПК, във вр.чл.53,ал.2 ЗКИР или по чл.108 ЗС, във вр. чл.53,ал.2 ЗКИР

ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ!!!!!!!!!
marev81
Нов потребител

Мнениеот portokal » 09 Окт 2006, 16:22

Най-добре направо по чл. 53, ал. 2.
По 108 не е - установява се собственост в минал момент, а не в сегашния, и не е за осъждане да ти предадат имота, а само за установяване. 97 няма смисъл да го пишеш, защото има друг текст - този в ЗКИР, в който са посочени тези искове.
Съответства на чл. 32, ал. не помня коя от отменения ЗТСУ.
Всъщност няма значение дали ще е правилна правната квалификация на иска в исковата молба.
Аватар
portokal
Старши потребител

Re: ПОМОЩ !!!! чл.53,ал.2 ЗКИР

Мнениеот donna » 09 Окт 2006, 16:24

marev81 написа:Казусът е следният:
В учебника на Джеров намерих, че трябва да се реши спора с иск по чл.97 ГПК, от където възниква въпроса, срещу кого да го заведа.
Моля, да ме насочите какъв иск да заведа по чл.97 ГПК, във вр.чл.53,ал.2 ЗКИР или по чл.108 ЗС, във вр. чл.53,ал.2 ЗКИР

Колега вижте тая статия

http://vas.lex.bg/advpregled.html&y=631&b=691&p=558
donna
Старши потребител

Мнениеот portokal » 09 Окт 2006, 16:29

Да, вижте статията. И аз ще я видя довечера. Ответник са съседите.
Аватар
portokal
Старши потребител

Re: ПОМОЩ !!!! чл.53,ал.2 ЗКИР

Мнениеот scribtor » 09 Окт 2006, 21:24

marev81 написа:Казусът е следният:

Портокал е прав- когато следва да се устанвови грешка или непълнота в КО, се предявява иск по чл. 53, ал.2 от ЗКИР. С този иск се установява правото на собственост и грешката или непълнотата в минал момент, назад във времето и имотът трябва да е регулиран. За да е допустим обаче, следва да има отказ от Техническата служба да състави КА за непълнота или грешка, или съставен КА, но с с отказ от страна на съседите за подписването му.
Иска по чл.108 е установява правото на собственост към настоящия момент и същия, меко казано, не върши работа в тия случаи.
Искът по чл. 97а от ЗС - actio finium regundorum, се предявява само за установяване на граници в неурегулирани територии. Така, че ако Джеров е писал нещо подобно, абе ....нямам думи! Аз, Джеров, не го чета.
Според мен, обаче, преди да почнеш да предявяваш каквото и да било иск, опитай се да установиш откъде идва намалената квадратура - да не би навремето /по ЗТСУ/ да е имало придаваемо място, към имота на твоя клиент и в срока по § 6, ал.2 или ал.4 от ПР на ЗУТ, той да не е упражнето правото си, след което ПУП-а да е бил изменен по имотни граници. Ако твоя човек е в тая хипотеза, т.е. с придаваемо място и изтърван срок, ще трябва да се примири с новата си квадратура. Но ако, действително има грешка /много ядове, в тази връзка, можеш да си спестиш с една частна геодезическа експертиза/, действай по реда на чл. 53 от ЗКИР (ако имота е в регулация и е налице грешка или непълнота). При тия искове, понякога се налага да доказваш право на собственост, много назад въдв времето, преди датата на грешката, така че виж си и собственическите титули. А писането на петитума в повечето случаи е ужас - висш пилотаж. Ами, това е от мен.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот anirri » 10 Окт 2006, 01:14

Пробвай първо по административен ред. В изложението на казуса си твърдиш, че става въпрос за Кадастрална карта, така че се обърни към съответната Служба по кадастъра с искане за отстраняване на допуснати грешки във влязла в законна сила КК. От там, след като се убедят, че си прав, ще ти издадат Акт за непълноти и грешки и на негова база Заповед за промяна в Кадастралната карта. същата се съобщава по реда на ГПК на заинтересованите страни - твоите съседи, които имат право да я обжалват по АПК пред съответния администратевен съд.
Но наистина първо си провери дали няма изменения в резултат на регулационни промени, настъпили до влизане в сила на кадастралната карта. Ако има такива и част от имотът ти е придаден по регулация към съседния, тогава провери дали са уредени сметките. Ако това не е сторено до влизане в сила на КК, то съгласно ПЗР на ЗКИР регулацията се смята за неприложена.
Ако не е изтекъл срокът за обжалване на заповедта на Изпълнителния директор на Агенцията по кадастъра за одобряване на КК и КР - обжалвай я.
Ако всичко това не ти харесва винаги имаш възможност да заведеш спор за граница със съседа си.
anirri
Младши потребител

Мнениеот portokal » 10 Окт 2006, 10:11

Искът по чл. 97а от ЗС - actio finium regundorum, се предявява само за установяване на граници в неурегулирани територии. Така, че ако Джеров е писал нещо подобно, абе ....нямам думи!

Scribtor, Джеров бил писал за чл. 97 не от ЗС, а от ГПК - най-общият текст за всички установителни искове.
Онзи по ЗС е 109а.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот scribtor » 10 Окт 2006, 20:45

portokal написа:
Искът по чл. 97а от ЗС - actio finium regundorum, се предявява само за установяване на граници в неурегулирани територии. Така, че ако Джеров е писал нещо подобно, абе ....нямам думи!

Scribtor, Джеров бил писал за чл. 97 не от ЗС, а от ГПК - най-общият текст за всички установителни искове.
Онзи по ЗС е 109а.

Не знам, кво съм чел, но снощи го видях като 109а ЗС - сигурно от двете ракии дето бях пил. Пъи сигурно защото иска по 53 от ЗКИР най-често се бърка с този по 109а от ЗС. Но, така вече е по- добре, че вчера направо изпаднах в ужас. :shock: Така си е, както казваш - искът по 53 от ЗКИР си е положителен установителен. :wink:
Аватар
scribtor
Потребител

по чл.53 ЗКИР

Мнениеот double_teabg » 11 Окт 2006, 16:34

приложим ли е иск по чл. 53 ал. 2 в следния подобен случай?
През 80-те години УПИ е обединен със съседни парцели за "квартална градинка" и така си остава до днес.

КПлан е в АК. Съсобствениците имат НА. След молба за попълване на кад. основа до СлКад. с необходимите приложения по чл. 53 ЗКИР в отговор от Сл.Кад. искат удостоверение от Общината, че имота не е общинска собственост и проект от техническо лице по кадастъра. Не правят акт за непълноти.
Общината отказва удостоверение и твърди, че УПИ е отчужден с адс от 1971 г. ... спор за имуществено право. Отказът на общината се обжалва пред Окр.съд, но той го потвърждава.

В казуса по-горе ответник са съседите, а тук се оспорва целия УПИ.
приложим ли е според вас иск по чл. 53 ал.2
double_teabg
Младши потребител

Мнениеот double_teabg » 20 Окт 2006, 13:21

някой може ли да ми препоръча адвокат, който има практика по горния казус.
:roll:
благодаря
double_teabg
Младши потребител

Назад към Имотни казуси