начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“

Пряка инвестиция ?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пряка инвестиция ?

Мнениеот pinkopanter » 20 Окт 2006, 15:14

Според определение което открих в интернет " Пряка инвестиция е категория в международните инвестиции, при която резидент на една икономика придобива дълготраен интерес (поне 10% от дяловия капитал или правото на глас) в предприятие, намиращо се в друга икономика".
Колеги въпросите ми са следните:
1. Чужденец иска да получи разрешение за продължително или дългосрочно пребивавне в РБ. Регистрал е ЕООД в България. Ще получи ли удостоверение за пряка инвестиция от Министерство на финансите?
2. Чужденец е закупил апартамент на територията на РБ в качеството си на физическо лице. Счита ли се това за пряка инвестиция по смисъла на закона за чужденците в РБ?
Липсва ми практически опит в тази област затова ще съм ви много благодарен ако ми отговорите.
pinkopanter
Потребител

Мнениеот pinkopanter » 23 Окт 2006, 11:22

Ееееех няма кой да ме помогне :(
pinkopanter
Потребител

Мнениеот michoni » 23 Окт 2006, 11:55

Преди известно време и аз се бях буквално забатачила в разни проучвания що е това пряка инвестиция и по какъв начин може да се приложи за получаване на разрешение за пребиваване. След множество телефонни обаждания до София стигнах до извода, че това основание за пребиваване е много сложно /въпреки че може и да има някакъв начин, доказан в практиката за получаване на удостоверение от М-во на финансите за пряка инвестиция/. Но това, което официално ми беше казано, е че става въпрос за много големи суми. Ако клиентът ти е чужденец от ЕС, защо не използваш като основание регистрирането на ЕООД в Б-я?
michoni
Потребител

Мнениеот pinkopanter » 23 Окт 2006, 13:29

Много ти благодаря за отговора. Значи ако представя доказателства за регистрирано ЕООД на територията на страната, чежденеца ще отговаря на изискването за извършена пряка инвестиция и ще получи удостоверение за това от Министерство на финансите. А има ли значение дали е управител на дружеството или е само едноличен собственик?
pinkopanter
Потребител

Мнениеот michoni » 23 Окт 2006, 13:57

Не, имах предвид да използваш друго основание за придобиване на разрешение за продължително пребиваване в Б-я, а именно:

Чл. 24. (1) Разрешение за продължително пребиваване могат да получат чужденците, които:
2. (изм. - ДВ, бр. 42 от 2001 г., доп. - ДВ, бр. 37 от 2003 г.) осъществяват търговска дейност в страната по законоустановения ред, като в резултат на тази дейност са разкрити най-малко 10 работни места за български граждани, освен когато е уговорено друго в международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България;

Изискването по ал. 1, т. 2 за разкриване на най-малко 10 работни места за български граждани не се отнася за граждани на държавите - членки на Европейския съюз, както и за граждани на другите държави - членки на Европейското икономическо пространство.

Затова ти писах, че ако чужденецът е член на ЕС, получава разрешение само на основание регистрирано дружество, няма нужда да осъществява някакви инвестиции.
michoni
Потребител

Мнениеот michoni » 23 Окт 2006, 14:06

Ако все пак държиш да проучиш въпроса с преките инвестиции, ето ти страницата на М-во на финансите, където са изброени документите, необходими за издаване на такова удостоверение. Но аз ти препоръчвам преди всичко да се обадиш на телефона за справки, който е даден, защото, както вече отбелязх, нещата не са толкова простил колкото изглеждат на хартия :roll:
Успех: :wink:
michoni
Потребител

Мнениеот michoni » 23 Окт 2006, 14:07

Чакаи че пропуснах да пейстна страницата от много обяснения :D
http://www.minfin.government.bg/inpage.php?id=282
michoni
Потребител

Мнениеот pinkopanter » 23 Окт 2006, 15:43

Благодаря ти много ми помогна :D
pinkopanter
Потребител