начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“

ДУК

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ДУК

Мнениеот mariqnakk » 24 Окт 2006, 23:38

Интерисува ме как се прекратява ДУК? Може ли след прекратяване на ДУК-лицето да бъде записано на борсата?
mariqnakk
Младши потребител

Мнениеот gudio » 24 Окт 2006, 23:51

Мен пък ме интересува какво е ДУК :oops: :?:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот portokal » 25 Окт 2006, 00:49

Някъде някой беше отговорил "мъжкото на дукеса", а иначе това е договорът за възлагане на управлението на дружество ("договор за управление и контрол").
Би следвало да се прекратява, когато лицето престане да заема длъжността, за която се отнася договорът (кога и как престава, е уредено в ТЗ). Нали за това служи този договор.
Ако питаш за обезщетение - щом ги осигуряват за всички осигурителни случаи (значи и за безработица), трябва да може.
Иначе - абсолютно всеки безработен може да бъде "записан на борсата", ама не всеки ще взима пари.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот gudio » 25 Окт 2006, 00:59

Мерси, portokal, защото аз се двоумях между: "Договор за Ученичество и (повишаване на) Квалификацията" (нещо като по КТ); "Дружество за Управление на Капитали" (което се листва на борсата :lol: )
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

ЗА ДУК

Мнениеот mariqnakk » 25 Окт 2006, 13:55

Да, това е Договор за управление и контрол. При прекратяване не се ли цетира някои член, на базата на които същия се прекратява. Както например за назачените по КТ цетираме-по кои член ги назначаваме и съответно по кои ги прекратяваме. Как един работодател би търсил правата си за виновно поведение на лице назначено по ДУК/примерно задигане неправомерно на всички парични средства от касата/?
mariqnakk
Младши потребител

Мнениеот lunatik » 25 Окт 2006, 14:18

Много е тъпо наложилото се в практиката кръщаване на договора за управление като ДУК /договор за управление и контрол/. При внимателно разлистване на ТЗ ще се види, че управлението се извършва от управителя, а контрола /освен от ОС/ от нарочно назначен контрольор. Та управителя не може да бъде контрольор и обратното. Ето защо - от формална гледно точка: договорът ще е или за управление или за контрол, но не и за двете.
Мисля, че управителят по ДУК може да се регистрира на борсата защото съгласно КСО:

Чл. 54а. (1) Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, които са подлежали на задължително осигуряване за всички осигурени социални рискове най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването....

а пък:
Чл. 4. (1) Задължително осигурени за всички осигурени социални рискове по този кодекс са:
....

7. изпълнителите по договори за управление и контрол на търговски дружества;
lunatik
Потребител

Мнениеот lunatik » 25 Окт 2006, 14:19

Много е тъпо наложилото се в практиката кръщаване на договора за управление като ДУК /договор за управление и контрол/. При внимателно разлистване на ТЗ ще се види, че управлението се извършва от управителя, а контрола /освен от ОС/ от нарочно назначен контрольор. Та управителя не може да бъде контрольор и обратното. Ето защо - от формална гледно точка: договорът ще е или за управление или за контрол, но не и за двете.
Мисля, че управителят по ДУК може да се регистрира на борсата защото съгласно КСО:

Чл. 54а. (1) Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, които са подлежали на задължително осигуряване за всички осигурени социални рискове най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването....

а пък:
Чл. 4. (1) Задължително осигурени за всички осигурени социални рискове по този кодекс са:
....

7. изпълнителите по договори за управление и контрол на търговски дружества;
lunatik
Потребител

Отново

Мнениеот mariqnakk » 25 Окт 2006, 17:06

При прекратяване не се ли цетира някои член, на базата на които същия се прекратява. Както например за назачените по КТ цетираме-по кои член ги назначаваме и съответно по кои ги прекратяваме. Как един работодател би търсил правата си за виновно поведение на лице назначено по ДУК/примерно задигане неправомерно на всички парични средства от касата/
mariqnakk
Младши потребител

Мнениеот portokal » 25 Окт 2006, 18:20

Как един работодател би търсил правата си за виновно поведение на лице назначено по ДУК

Е, че без цитиран член не става ли? ;-)
А иначе - на мен ми се струва, че в момента, в който лицето престава да бъде управител или каквото е там, и договорът трябва да се смята за прекратен, без непременно да има допълнителни заповеди, споразумения, членове и т.н. Предназначението на този договор е да уреди отношенията между дружеството и лицето, изпълняващо ролята на негов орган, докато я изпълнява.
Аватар
portokal
Старши потребител

Ок

Мнениеот mariqnakk » 25 Окт 2006, 20:03

Ок, обаче не съм съвсем съгласна, защото ако например работодателя не е доволен от него/както писах по-горе Управителя се възползва от длъжността си и задига касата с пари/, то работодателя може ли да уволни дисциплинарно този управител по ДУК?
mariqnakk
Младши потребител

Мнениеот portokal » 25 Окт 2006, 20:21

Това не е трудов договор, за да говорим за дисциплинарно уволнение.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот lunatik » 25 Окт 2006, 21:09

Щом е ДУК - значи е договор. Пък договорите... се прекратяват на основание клаузите заложени в самия договор. /и на общите основания в ТЗ и в частност ЗЗД/. Пък съгласно ТЗ- управителят може да бъде освободен от длъжност, но не и от отговорност. А относно задигането на касата - това си е криминално деяние.
Между другото: Управителят по ДУК няма работодател. Има договор между него и една равноправна страна -възложител по договора за управление. Обикновено тази страна се нарича Общо събрание.
lunatik
Потребител

Мнениеот portokal » 25 Окт 2006, 21:14

Така е, но ако в договора нищо не е уговорено, аз мисля, че остава, освен общите основания за прекратяване на договор за поръчка, още едно: освобождаването му от длъжност.
Възложител е самото дружество според мен. Не че е важно, де. И с "работодател" е ясно за какво става дума.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот lunatik » 25 Окт 2006, 21:49

Възложител по договора за управление е самото дружество, чрез органа си ОС. Чл. 141 ал.4 ТЗ казва:

(4) Овластяването на управителя може да бъде оттеглено по всяко време и името му да бъде заличено от търговския регистър.

Това означава, че оттеглянето на овластяването може да бъде извършено без да се посочват абсолютно никакви причини. Но оттеглянето на овластяването неминуемо трябва да доведе и до прекратяване на договора за управление защото няма логика при оттеглено овластявае да продължава да същестува договор за управление. /управителят може да има претенции за възнаграждение, ако договора му не е прекратен, въпреки, че овластяването му е оттеглено/. Съгласно ал. 7 от същия член:

(7) Отношенията между дружеството и управителя се уреждат с договор за възлагане на управлението. Договорът се сключва в писмена форма от името на дружеството чрез лице, оправомощено от общото събрание на съдружниците, или от едноличния собственик.

Ако в договора за управление няма предвидени неустойки за развалата му "ей така си", "уволнената" страна ще пие една студена вода.
lunatik
Потребител

Назад към Търговско право