Здравейте, искам да попитам - имам втора ипотека върху апартамент на мой длъжник. Първата обаче е в полза на банка и за много пари, а се оказа, че кредита не е обслужван. Банката още не е направила вземането си "съдебно", а аз имам изпълнителен лист. Обясниха ми, че ако поискам продажба на имота, моята ипотека ще се погаси и аз няма да взема нищо, защото ипотеката на банката е много над реалната цена на имота, а парите от продажбата ще бъдат запазени по сметка на съдията-изпълнител за удовлетворяване на банката.
Въпроса ми е - ако аз или мой човек купи имота на публичната продан, за да чакаме да се вдигнат още цените и да можем да си вземем нашето, ще остане ли на този имот да тежи първата ипотека в полза на банката ?
- Дата и час: 25 Ное 2024, 02:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Публична продан две ипотеки
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Да, има такава възможност, уредена в чл. 175, ал. 2 ЗЗД - частно проявление на встъпването в дълг.
(Ал. 2, доп. - ДВ, бр. 34 от 2000 г.) Ипотеката може да се запази при публичната продан на имота, ако купувачът, по съгласие с ипотекарния кредитор, поеме обезпеченото задължение. В такъв случай протоколът, с който съдията-изпълнител констатира това съгласие, се отбелязва към вписването в имотния регистър.
Може и преди публичната продан
178. Който купи ипотекиран имот от длъжника по обезпеченото вземане, ако не е поел задължението, може да плати на ипотекарния кредитор до размера на цената, която дължи. В такъв случай по отношение на кредиторите, чиито ипотеки са учредени, преди той да е купил имота, се смята, че той е встъпил в правата на удовлетворения кредитор.
Ако се придобие имотът в изпълнителното производство, всички имотеки се погасяват - чл. 175, ал. 1 ЗЗД
(Ал. 2, доп. - ДВ, бр. 34 от 2000 г.) Ипотеката може да се запази при публичната продан на имота, ако купувачът, по съгласие с ипотекарния кредитор, поеме обезпеченото задължение. В такъв случай протоколът, с който съдията-изпълнител констатира това съгласие, се отбелязва към вписването в имотния регистър.
Може и преди публичната продан
178. Който купи ипотекиран имот от длъжника по обезпеченото вземане, ако не е поел задължението, може да плати на ипотекарния кредитор до размера на цената, която дължи. В такъв случай по отношение на кредиторите, чиито ипотеки са учредени, преди той да е купил имота, се смята, че той е встъпил в правата на удовлетворения кредитор.
Ако се придобие имотът в изпълнителното производство, всички имотеки се погасяват - чл. 175, ал. 1 ЗЗД
- gega
- Потребител
Благодаря много !
Точно това ми е идеята - имотът е "свръхипотекиран" - длъжникът ми обясни, че бил дал рушвет % от кредита на служители от банката, за да му го оценят толкова скъпо, но нямало проблеми, кредитът бил почти върнат. Това беше, когато ме навиваше аз да му дам пари и да впишем втората ипотека. Значи на публичната продан имота никога няма да се продаде за сумата, за която е вписана ипотеката. Нито за сумата, която според банката се дължи (начислила е някакви убийствени наказателни лихви за закъснение и т.н..). Ако мой познат го купи за що-годе нормална цена, остава надеждата някой ден след години имота да поскъпне и да взема и аз нещо, но само ако първата ипотека се заличи. Защото адвокат ми каза, че първата ипотека не се заличавала. Кой тогава ще купи имот за 100 000 евро ако банката твърди, че струва 800 000 и иска да и се платят 1 000 000, защото имало наказателни лихви 200 000 ?!
Точно това ми е идеята - имотът е "свръхипотекиран" - длъжникът ми обясни, че бил дал рушвет % от кредита на служители от банката, за да му го оценят толкова скъпо, но нямало проблеми, кредитът бил почти върнат. Това беше, когато ме навиваше аз да му дам пари и да впишем втората ипотека. Значи на публичната продан имота никога няма да се продаде за сумата, за която е вписана ипотеката. Нито за сумата, която според банката се дължи (начислила е някакви убийствени наказателни лихви за закъснение и т.н..). Ако мой познат го купи за що-годе нормална цена, остава надеждата някой ден след години имота да поскъпне и да взема и аз нещо, но само ако първата ипотека се заличи. Защото адвокат ми каза, че първата ипотека не се заличавала. Кой тогава ще купи имот за 100 000 евро ако банката твърди, че струва 800 000 и иска да и се платят 1 000 000, защото имало наказателни лихви 200 000 ?!
- mokele_mbembe
- Младши потребител
Чл. 175. С извършването на публична продан на имота всички ипотеки върху него, както и всички вещни права, учредени след първата ипотека, се погасяват. Ипотекарните кредитори имат право на предпочтително удовлетворение от цената по реда на ипотеките си.
(Ал. 2, доп. - ДВ, бр. 34 от 2000 г., в сила от 1.01.2001 г., изм. – ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г.) Ипотеката може да се запази при публичната продан на имота, ако купувачът, по съгласие с ипотекарния кредитор, поеме обезпеченото задължение. В такъв случай протоколът, с който държавният или частният съдебен изпълнител констатира това съгласие, се отбелязва към вписването в имотния регистър.
Както се вижда всички ипотеки се погасянат, както и вещните права след първата ипотека. Имайте пред вид обаче, че не се погасяват възбраните, ако има вписана такава и по-късно от вашата ипитека, тя ще остане да тежи върху имота
(Ал. 2, доп. - ДВ, бр. 34 от 2000 г., в сила от 1.01.2001 г., изм. – ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г.) Ипотеката може да се запази при публичната продан на имота, ако купувачът, по съгласие с ипотекарния кредитор, поеме обезпеченото задължение. В такъв случай протоколът, с който държавният или частният съдебен изпълнител констатира това съгласие, се отбелязва към вписването в имотния регистър.
Както се вижда всички ипотеки се погасянат, както и вещните права след първата ипотека. Имайте пред вид обаче, че не се погасяват възбраните, ако има вписана такава и по-късно от вашата ипитека, тя ще остане да тежи върху имота
- moni_d
- Потребител
Съдията по вписванията трябва да извирши това по принцип служебно, само на базата на закона-ЗЗД, но вие трябва да го уведомите и да му представите необходимите доказателства за извършена публична продан
- moni_d
- Потребител
Публичната продан погасява ипотеките, но банката ще бъде присъединен по право взискател и всички пари от продажбата ще отидат за нея. Свидетел съм на случаи, при които взискателят поиска възлагане вместо плащане при нестанала продажба и при това плати цената на привилегирования взискател, защото имаше интерес от имота. Ако интересът е на повече лица, за предпочитане е да се наддава като кандидат купувач. Взискателят лично може да участва.
- Ivailo5rov
- Активен потребител
работил съм по такъв казус.банката е привилигирован кредитор като първи такъв и ще прибере всички пари от публичната продажбата.съдебният изпълнител задължинтелно уведомява първия кредитор .
- ivanstoyanov
- Нов потребител
Съдът в София е твърде далече от мъдростта, такива жалби (и то доколкото ги има, защото писмени откази не искат посмъртно да напишат твоите събратя тук ), се дават на доклад на младши съдии да си упражняват мисленето , които, както се сещаш изобщо не са в час нито с вписванията, нито с изпълнението (публични продажби), нито май изобщо и с ипотеките (тези като че ли и до ден-днешен се минават на галоп в една лекция по облигационно право в многобройните ВУЗ-ове ).
-
gudio - Активен потребител
Дано си видял на сайта на АВ какъв безумен проект имаше на Закон за ипотеките
Ти какви точно безумия имаш предвид?
Тук преди известно време водихме един сравнително разпален спор - когато е ипотекирана земя, а върху нея впоследствие е построена сграда, тежи ли ипотеката и върху сградата. Та тогава помня, че отворих проекта и за своя изненада видях: предвиждаше се изрично, че ипотеката НЕ тежи върху новопостроените сгради. Което никак не ми хареса.
Но не съм чела целия проект, а и да бях, не е сигурно дали бих забелязала безумията, за които говориш.
Та затова ми е любопитно.
-
portokal - Старши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|