начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

имам два въпроса

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

имам два въпроса

Мнениеот Ирина » 29 Юни 2004, 10:47

Колеги, имам два въпроса към Вас:
1./ При уважаване на иска, съдът присъжда всички направени от ищеца разноски по воденето на делото. А присъжда ли съдът разноските направени за:
1. / Призоваване чрез Д.В.
2./ издаване на съдебни удостоверения, за актуално състояние, за наследници, за преписи от решения и др. подобни?
И вторият ми въпрос - моля посочете ми необходимите документи, които трябва да се представят в съда за заличаване на ООД.
Благодаря Ви!
Ирина

Re: имам два въпроса

Мнениеот донна2 » 29 Юни 2004, 11:50

като искаш и разноски за ДВ ,актуално състояние , остави и едно копие от бордерото да има по делото тъй като оригинала отива в редакцията на ДВ и съда може и да ги изпусне ,а за актуалното състояние трябва да е представен по делото и платежния документ, за препис от решение не ти се признават разноските ,те са си за теб ти искаш преписа

виж по втория въпрос се потруди малко сама , за целта виж ТЗ ДПК КСО........
донна2

Мнениеот Yuliyan D. » 29 Юни 2004, 11:58

Здравейте,
По първия въпрос считам, че следва да се присъдят и направените разноски за призоваване чрез ДВ. Разноските за снабдяване с удостоверения за наследници, за актуално състояние и подобни също трябва да се присъдят, ако се отнасят за ответната страна по делото. Би трябвало изрично да се поискат и уточни размера им.
По втория въпрос:
Преди заличаването на дружеството трябва да се впише неговото прекратяване /прекратяване на дейността му/, да се обяви в ликвидация и да се назначи ликвидатор. Със заявлението за вписване на пркратяването се представят и доказателства, че са уведомени за това данъчната администрация и ТП на НОИ, решение за прекратяване на Общото събрание на съдружниците. Когато се предлага ликвидатор се представя и образец от подписа му - нотариално заверен. Какви други документи трябва да се приложат зависи от това, на какво конкретно основание дружеството се прекратява.
След приключване на ликводацията ликвидатора подава заявление за заличаване на дружеството от търговския регистър, като към него прилага: Разпределителен баланс на имуществото между съдружниците, Копие от обнародваната в ДВ покана до кредиторите за предявяване на вземанията си, Копия от документите, с които са уведомени за ликвидацията известните кредитори на дружеството, Копия от документите, удостоверяваши, че дължимите суми към кредитори са изплатени или вложени в банка на тяхно име, Копия от документи, удостоверяващи даването на обезпечение при наличие на спорни задължения, Квитанции за внесени държавни такси за вписване на заличаването - по сметка на окръжния съд, и за обнародване заличаването в ДВ - по сметка на Народното събрание.
Yuliyan D.

Мнениеот Ирина » 29 Юни 2004, 13:16

Извинете ме, но искам да допълня - дружеството никога не е осъществявало търговска дейност.
Ирина

Мнениеот Yuliyan D. » 29 Юни 2004, 13:38

Мисля че и при това положение не би могло да стане едновременно с едно решение и прекратяването, и заличаването от търговския регистър, защото самото прекратяване се обнародва в ДВ, а също се обнародва и покана до кредиторите му за предявяване на евентуални вземания. Теоретично това може да са и такива кредитори, които въобще не са известни, но могат да каквито и да било претенции към дружеството, независимо дали са основателни или не. А след обнародване на поканата текат и срокове за предявяване на тези вземания. Затова не би могло да се прескочи процедурата по ликвидация. Независимо от това, че не е извършвало никаква дейност, няма кредитори, длъжници, вземания и друго имущество, трябва да се обяви в ликвидация, като срока за това ще е малък, понеже няма какво да се ликвидира. След това ще се заличи с решение на съда.
Yuliyan D.

Назад към Търговско право