Здравейте!
След като прочетох малко по темата в счетоводните форуми, реших, че тук ще е по-подходящо да си задам въпроса.Имам фирма-ЕТ, която желая да се закрие, заличи и да не работи вече, също така имам и ЕООД, което искам да продължи да работи.Чувам за вариант, при който ЕООД-то да изкупи ЕТ-то, друг казва да се преобразува, искам да попитам какви са вариантите това да стане и как би било по-изгодно в случая за физическото лице-собственик и на двете фирми.ЕТ-то е регистрирано по ДДС, ЕООД-то не.Какви са последствията от такава стъпка?
Надявам се да съм обяснила ясно, ще чакам Вашите отговори.Благодаря предварително!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 13:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ЕТ в ЕООД?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
ет-еоод
Не виждам смисъл от преобразуване,варианта за сделка(регистрирано ЕООД изкупува ЕТ) е реален в СГС.
- utinonabuti
- Младши потребител
Мисля, че добър вариант е безвъзмездно прехвърляне на предприятие по смисъла на чл.15 от Търговския закон
- rosanko
- Нов потребител
Преобразуването е форма единствено за юридически лица,вижте си ТЗ колеги.ЕТ не е юридическо лице...............
- malanoche
- Потребител
rosanko написа:Мисля, че добър вариант е безвъзмездно прехвърляне на предприятие по смисъла на чл.15 от Търговския закон
С такова предложение, после ЕООД-то ще изпищи от получените "приходи от дарения"
- prnedev
- Активен потребител
По добрият вариант е прехвърлянето на прдприятие по смисъла на чл. 15 от Търговския закон, чрез сключване на съответния договор, който трябва да бъде нотариално заверен и вписан в съда. Прехвърля се цялото предприятие като съвкупност от права, задължения и фактичеси отношения. В договора трябва точно да се опишат точно всичко, което се прехвърля - поземлени имоти, МПС .....
- yavor77
- Младши потребител
Да уточня за malanoche-не говорех за преобразуване, а за прехвърляне на предприятие - чл.15 от ТЗ. Този текст говори за прехвърляне чрез сделка - каква според вас е пречката това да стане безвъзмездно ? Точно това имах предвид, за което говори yavor77 -- сключва се договор между ЕТ и ЕООД, с което първият прехвърля цялото предприятие като съвкупност от права задължения и фактически отношения, безвъзмездно. Договорът е в писмена форма, нотариално заверен и се вписва в Агенция по вписванията. В него се описва всичко -имоти, движими вещи, договори , включително договори за кредит и т.н.Какъв е пробемът?
- rosanko
- Нов потребител
Няма никаква пречка да е безвъзмездно. Недостатъка е, че получената безвъзмездна доставка се явява приход на ЕООД-то, който е облагаем. Идеалният вариант е, да се направи продажба в размера на собствения капитал на предприятието, определен по § 1 т.56 от ДР на ЗОДФЛ
- prnedev
- Активен потребител
Доколкото знам данъчната основа при прехвърляне на предприятие на едноличен търговец е разликата между определената с договор продажна цена и балансовата стойност на активите. Ако тази разлика е отрицателна величина, то липсва облагаема данъчна основа и данък не се дължи. Ако греша поправете ме
- rosanko
- Нов потребител
Така е, за отрицателната разлика данък по ЗОДФЛ ФЛ не дължи, но тази отрицателна разлика е положителна за ЕООД-то, която е относително облагаема по ЗКПО.
- prnedev
- Активен потребител
Благодаря Ви за отговорите!
Малко се опитах да попрочета по въпроса и аз.
Разбрах, че за физ.лице ще се облага разликата м/у продажната цена и собствения капитал /съгл. ред 23 от прил.8 на дан.декл. по чл.41 от ЗОДФЛ/, но ме притеснява и това, което пише в декл.по чл.41 ЗОДФЛ в прил.8 - ред 24-прекратяване на предприятие и съотв.ред 25-дан.основа за имуществото по ред 24 /балансовата стойност на активите, за които е ползвано дан.облекчение/.Можете ли да ми го обясните, тъй като не го разбирам.
Можете ли да ме насочите къде да прочета в ЗКПО за облагането на това придобиване на ЕТ-то от ЕООД-то?Какво значи относително облагаема?
Предварително благодаря!
Малко се опитах да попрочета по въпроса и аз.
Разбрах, че за физ.лице ще се облага разликата м/у продажната цена и собствения капитал /съгл. ред 23 от прил.8 на дан.декл. по чл.41 от ЗОДФЛ/, но ме притеснява и това, което пише в декл.по чл.41 ЗОДФЛ в прил.8 - ред 24-прекратяване на предприятие и съотв.ред 25-дан.основа за имуществото по ред 24 /балансовата стойност на активите, за които е ползвано дан.облекчение/.Можете ли да ми го обясните, тъй като не го разбирам.
Можете ли да ме насочите къде да прочета в ЗКПО за облагането на това придобиване на ЕТ-то от ЕООД-то?Какво значи относително облагаема?
Предварително благодаря!
- jelanie
- Младши потребител
дали е голяма грешка
Здравейте, много съм притеснена поради една грешка от недоглеждане и предоверяване, става въпрос за следното: в уведомлението по чл. 77, ал. 1 от ДОПК, при изкупуването на ЕТ от ЕООД е посочено преообразуване по глава 16 от Търговския закон, което според мен е грешно( макар, че адвокатът при внасяне на документите в съда не реагира), тъй като целта е ЕООД да изкупи ЕТ и то да спре да съществува. Някой сблъсквал ли се е с такъв казус и възможно ли е да се промени, т.е. да се внесе ново уведомление - прехвърляне на предприятие по чл. 15 от ТЗ, докато решението не е излязло още от съда. Става въпрос за малка семейна фирма и съпругът ми се е доверил на съвета на инспектор в НАП, който е маркирал преобразуване по гл.16, след подробни обяснения от страна на съпруга ми каква ни е целта. Какво може да се направи в този случай и какви ще са последствията за нас , ако остане като преобразуване по гл.16? Ще бъда благодарна за всеки съвет и изказано мнение.
- viki31
- Нов потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|