начало

ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система

Вноска за фирма

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Вноска за фирма

Мнениеот ponika » 11 Яну 2007, 17:25

Здравейте, преди 16 месеца регистрирахме с един приятел "ООД" по 50% равни дялове, но тогава се разделихме и аз заминах за Германия, дефакто фирмата няма никаква дейност (не сме издавали фактури, нямаме назначени работници и прочие), сега той ми каза че имаме натрупана сметка, за тези месеци в порядъка на около 1500 лева по 84 лева на месец! Въпросът ми е трябва ли да внасяме тези пари, при положение че не сме имали никаква дейност? И за да подадем молба за закриване на фирмата е необходимо да платим цялата сума, до тогава ще се начисляват. И вторият ми въпрос е ,дали ще можем, ако внесем сумата по-късно да си я възтановим? Ще съм благодарен, ако ми отговорите.
Последна промяна ponika на 17 Яну 2007, 22:30, променена общо 2 пъти
ponika
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 11 Яну 2007, 17:33

Какви са тези разходи (каква е тази сметка)? Осигуровки ли? Някак това число не ми се връзва :-( ако е за двама човека...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот ponika » 11 Яну 2007, 17:40

prnedev написа:Какви са тези разходи (каква е тази сметка)? Осигуровки ли? Някак това число не ми се връзва :-( ако е за двама човека...

ООД-то е от двама съдружници. А за разходите, нямам повече инфо., Все пак възможно ли е, ако фирмата не функционира, да се натрупват дългове към даначното? :? :?
ponika
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 11 Яну 2007, 17:58

Теоретично е възможно, ако е декларирано започване на упражняване на дейност - в смисъл да сте декларирали начало на самоосигуряване - съдружници упражняващи личен труд в дружеството. В този случай ООД-то е платец, а осигуровките са лични.
Но наистина е най-добре да погледне някой счетоводител за какво става дума или (срам несрам :oops: ) е насътворил някой колега-счетоводител.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот ponika » 11 Яну 2007, 18:06

[quote="prnedev"]Теоретично е възможно, ако е декларирано започване на упражняване на дейност - в смисъл да сте декларирали начало на самоосигуряване - съдружници упражняващи личен труд в дружеството. В този случай ООД-то е платец, а осигуровките са лични.
Но наистина е най-добре да погледне някой счетоводител за какво става дума или (срам несрам :oops: ) е насътворил някой колега-счетоводител.[/quot
Благодаря за бързите отговорите! :lol: Само ако мога да вмъкна нещо, ние през това време имаме вноски в НОИ от други фирми поотделно, но не през тази фирма, това заменя ли нашите вноски?!
ponika
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 11 Яну 2007, 19:47

ponika написа: Само ако мога да вмъкна нещо, ние през това време имаме вноски в НОИ от други фирми поотделно, но не през тази фирма, това заменя ли нашите вноски?!

Ако сте се осигурявали в другите фирми като съдружници, упражняващи личен труд в дружествата (самоосигуряващи се), тогава няма да внасяте осигуровки. Ако сте осигурявани по договор за управление и контрол или на трудов договор и е декларирано стартиране на самоосигуряване, Тогава ще трябва да се внасят.
Само едно не разбирам... откога сте в Германия? През всичките тези 16 месеца?
prnedev
Активен потребител

Назад към Търговско право