начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

обезщетяване на вреди от злоупотреба с монополно положение

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

обезщетяване на вреди от злоупотреба с монополно положение

Мнениеот melev » 01 Фев 2007, 12:57

Колеги, нуждая се от Вашето мнение по въпроса. Предварително Ви благодаря за оказанато съдействие.
Казусът е следния: Заведена преписка в КЗК за злоупотреба с монополно положение. КЗК потвърждава, че ответникът е монополист - единствен на територията на страната, осъществяващ съответната дейност и фактът, че със сключваните от него договори с контрагентите си им е налагал едностранно условие, последните да му правят търговска отстъпка, въпреки че нормативно е предписано да има договаряне на условията. Някои от контрагентите са направили възражения при сключване на договорите, но без резултат. За тях на практика е съществувала само една алтернатива или правят исканата от монополиста отстъпка от стойността на доставките или той не сключва договор с тях. Та КЗК определя, че има злоупотреба, налага и глоба. Монополистът обжалва. ВАС потвърждава решението на КЗК. В хода на производството не е правено искане договорната клауза за търговската отстъпка да бъде обявена за нищожна, което според мен е пропуск.
Делото пред КЗК, съотв. ВАС, се води от представителна организация на контрагентите.
Въпросите ми са - Доколко е мислимо, сега, тези контрагенти да търсят от монополиста сумите, съставляващи търговските отстъпки, които са били принудени да правят на монополиста през годината. В каква степен един съд, в производствата по общия ред, заведени вече от конкретни контрагенти на монополиста, ще се съобрази с приключилото производство пред КЗК и ВАС.
melev
Нов потребител

Мнениеот ivan6ivanov » 01 Фев 2007, 13:19

Предлагам ти да опиташ да претендираш сумите по общия ред. Възможните основания за това са или деликтна отговорност, или аналогия с отговорността на производителите по ЗЗП. Имам две публикации по темата в "Пазар и право", бр. 3 и 5 от 2006 г., рубрика "Конкуренция", дано да ти бъдат полезни.
ivan6ivanov
Нов потребител

Мнениеот melev » 01 Фев 2007, 13:29

Благодаря ти колега. Точно тези публикации не мога да ги издиря. В официалния сайд на издателството са недостъпни за четене, а по специализираните книжарници и РП-ве ги няма.
melev
Нов потребител

Мнениеот ivan6ivanov » 01 Фев 2007, 13:36

:) Аз съм авторът на тези публикации, така че ако оставиш мейл ще ти ги изпратя като текстове.
ivan6ivanov
Нов потребител

Мнениеот melev » 02 Фев 2007, 10:14

Здравейте д-р Цветанов, благодаря Ви за отзивчивостта.
Е-мейлът ми е melevi@abv.bg
Убеден съм, че публикациите Ви ще са ми от особенна полза.
melev
Нов потребител

Назад към Търговско право