- Дата и час: 28 Ное 2024, 23:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за пълномощно?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Въпрос за пълномощно?
Здравейте,
имам следния въпрос, ако може да ми отговорите:
Съдружник съм във фирма от няколко години. Предстои ми да замина в друга държава за по-дълъг период от време. Във фирмата със съдружника ми имаме равен брой дялове (по 50%), Въпроса ми е мога ли да упълномощя брат ми да ме представлява, докато ме няма, без да му прехвърлям дяловете. В смисъл да ме представлява пред банки, кредитни институции, пред данъчното. Съдружника ми твърди че не може.
Мисълта ми е да не се налага за един подпис , да се връщам в България, и съдружника да няма проблеми за това че ме няма.
благодаря предварително
имам следния въпрос, ако може да ми отговорите:
Съдружник съм във фирма от няколко години. Предстои ми да замина в друга държава за по-дълъг период от време. Във фирмата със съдружника ми имаме равен брой дялове (по 50%), Въпроса ми е мога ли да упълномощя брат ми да ме представлява, докато ме няма, без да му прехвърлям дяловете. В смисъл да ме представлява пред банки, кредитни институции, пред данъчното. Съдружника ми твърди че не може.
Мисълта ми е да не се налага за един подпис , да се връщам в България, и съдружника да няма проблеми за това че ме няма.
благодаря предварително
- Georgi Stefanov
Re: Въпрос за пълномощно?
Може.По принцип не е необходима нотариална заверка на подпис, но съвета ми е да го заверите, тъй за някои действия и пред определени институции това е необходимо. Вие преценете дали да е генерално или за определени действия.
- seneka
- Младши потребител
Дали може? Не настъпва ли на практика подмяна на един съдружник с друг? В крайна сметка при дружеството това което "споява" дружеските отношения е взаимното доверие. Ако аз съм съгласен Х да ми бъде съдружник, може би не съм съгласен У да го представлява, да взима вместо него решения и т.н. , да участва в управлението и разпореждането с дружеството. Смятам, че колизията на права трябва да се разреши в полза на дружеството и във вреда на съдружника, който иска да упълномощи друго лице.
Мисля че съм чел и подобни решения на съда, но не съм в състояние да ги цитирам. Съда приема, че е налице заобикаляне на закона-вместо прехвърляне на дял се предприема упълномощаване. Така чрез разрешени от закона средства се постигат забранени от закона резултати.
Мисля че съм чел и подобни решения на съда, но не съм в състояние да ги цитирам. Съда приема, че е налице заобикаляне на закона-вместо прехвърляне на дял се предприема упълномощаване. Така чрез разрешени от закона средства се постигат забранени от закона резултати.
- Иван
Да вземат да назначат брата на заминаващия за управител на ТД, който ще управлява редом с оставащия в България управител-съдружник. Така ще си решат проблема съвсем законно - стига да постигнат съгласие. А заминаващия - може номинално да остане управител, но може просто да си остане съдружник, като се отпише като управител и на негово място се назначи брат му, който може да е управител и без да е съдружник.
- лунатик
Това може, но явно оставащия съдружник не е съгласен. Все пак не разбрах становището ти по казуса, драги Лунатик.
- Иван
Струва ми се, че оставащият съдружник не е съгласен само с обикновеното упълномощаване на брата /Цитат: "Съдружника ми твърди че не може"/. От това разбирам, че той не е против изобщо, а не е съгласен с такъв вид обикновено упълномощаване. Но ако се предложи назначаване на брата за управител /като трети управител или на мястото на заминаващия/, такава хипотеза може би била по-приемлива за другия управител, и да може да се формулира като решение на ОС. Всичко е въпрос на съгласие.
Но при непостигане на съгласие от двамата единствени съдружници в ООД се поставят неразрешими ребуси пред ТЗ, който не дава отговор какво се прави при такива положения. Никога не може да се вземе валидно решение на ОС, ако двамата съдружници са на противоположни становища.
Но при непостигане на съгласие от двамата единствени съдружници в ООД се поставят неразрешими ребуси пред ТЗ, който не дава отговор какво се прави при такива положения. Никога не може да се вземе валидно решение на ОС, ако двамата съдружници са на противоположни становища.
- лунатик
Нека да опиша по-подробно. Съдружника ми в момента се води управител и съдружник, докато аз само само съдружник. (За да не плащаме по-високи осигуровки). Положението е такова че той няма да е съгласен брат ми да стане също управител. Аз и той искам просто някой да ме представлява тук (брат ми е най удачен), без да взима ръководни решения. Просто когато се налага да се подпише при данъчни ревизии при взимане на кредит и каквото изисква другия съдружник. Не искам да прехвърлям дялове на съдружника или брат ми. Не може ли с пълномощно прикрепено с договор за правата на упълномощения. Знам ли и аз.
Но немога да оставя така нещата и да замина.
Иначе според съдр. единствения начин било да му прехвърля моите дялове, като оставя 10% от целия дял, с опция за обратно безвъзмезно прехвърляне с фиксирана дата оформено в договор. И също неустойка с размер на дяла ми в момента която да изплати след срока. !
Но немога да оставя така нещата и да замина.
Иначе според съдр. единствения начин било да му прехвърля моите дялове, като оставя 10% от целия дял, с опция за обратно безвъзмезно прехвърляне с фиксирана дата оформено в договор. И също неустойка с размер на дяла ми в момента която да изплати след срока. !
- Georgi Stefanov
Щом не сте управител, а само съдружник, вие образувате 50 % от органа ОС. Вие вероятно имате и 50% от гласовете на ОС. А когато ОС взема решения по чл.137 ал.1 ТЗ, отсъстващия съдружник може да бъде представляван от друго лице с изрично пълномошно - чл. 137 ал.4 ТЗ. Но съдружник, който не е управител не подписва нито документи за ревизии, нито за кредити и т.н. Съдружника само гласува.
В този случай не е необходимо съгласието на другия съдружник за да упълномощите брат си да ви представлява в ОС при вземане на решения.
В този случай не е необходимо съгласието на другия съдружник за да упълномощите брат си да ви представлява в ОС при вземане на решения.
- лунатик
Впрочем правата на пълномощника са по-ограничени от тези на съдружника.Съдружникът може да участвува в управлението на дружеството, да бъде осведомяван за хода на дружествените дела, да преглежда книжата на дружеството (чл.123 ТЗ), докато пълномощника може само да гласува при вземане на решения на ОС по чл.137 ал.1, когато то:
-изменя и допълва дружествения договор
- приема и изключва съдружници, дава съгласие за прехвърляне на дружествен дял на нов член;
- приема годишния отчет и баланса, разпределя печалбата и взема решение за нейното изплащане;
-взема решения за намаляване и увеличаване на капитала;
-избира управителя, определя възнаграждението му и го освобождава от отговорност;
- взема решения за откриване и закриване на клонове и участие в други дружества;
- взема решения за придобиване и отчуждаване на недвижими имоти и вещни права върху тях;
-взема решение за предявяване искове на дружеството срещу управителя или контрольора и назначава представител за водене на процеси срещу тях;
-взема решение за допълнителни парични вноски.
Но и това е достатъчно.
От друга страна има задължения на съдружника по чл.124 ТЗ чието неизпълнение може да доведе до изключване - чл. 126 ал.3 ТЗ ( почти невъзможна хипотеза при двама съдружници)
-изменя и допълва дружествения договор
- приема и изключва съдружници, дава съгласие за прехвърляне на дружествен дял на нов член;
- приема годишния отчет и баланса, разпределя печалбата и взема решение за нейното изплащане;
-взема решения за намаляване и увеличаване на капитала;
-избира управителя, определя възнаграждението му и го освобождава от отговорност;
- взема решения за откриване и закриване на клонове и участие в други дружества;
- взема решения за придобиване и отчуждаване на недвижими имоти и вещни права върху тях;
-взема решение за предявяване искове на дружеството срещу управителя или контрольора и назначава представител за водене на процеси срещу тях;
-взема решение за допълнителни парични вноски.
Но и това е достатъчно.
От друга страна има задължения на съдружника по чл.124 ТЗ чието неизпълнение може да доведе до изключване - чл. 126 ал.3 ТЗ ( почти невъзможна хипотеза при двама съдружници)
- лунатик
Съгласна съм с мнението на ”лунатик”.Това ще бъде удачен вариант за вас.А това което го предлага съдружникът ви...я камилата я камиларя
- marsidi
- Потребител
Благодаря ви много за отговорите, и на лунатик. Ще покажа на съдружника ми това което е написал лунатик и дано да се споразумеем. Важното е че може с пълномощно, да бъда представляван.
благодаря ви още веднъж...
P.S. Сега остана само да разреша проблема с оценяването на дяла ми, до момента на заминаването ми. Ако имате мнение по въпроса, бихте ме улеснили много....
благодаря ви още веднъж...
P.S. Сега остана само да разреша проблема с оценяването на дяла ми, до момента на заминаването ми. Ако имате мнение по въпроса, бихте ме улеснили много....
- Georgi Stefanov
Не разбирам защо ще ви е оценката на дружествените дялове. (освен за сведение). Съдружниците не могат да искат дяловете си докато дружеството съществува. (чл. 133 ТЗ).
Такава оценка ще е нужна при прекратяване на участието ви в дружеството. Тогава на основание чл.125 ал.3 ТЗ се уреждат "сметките" на база счетоводен баланс. А това означава, че щом имате 50% от дяловете ще имате имате 50% от "чистото имущество" (наличност + вземания - задължения) в паричното му изражение. (виж и чл. 127 ТЗ). Лесно може да се пресметне стойността на един дял.
Такава оценка ще е нужна при прекратяване на участието ви в дружеството. Тогава на основание чл.125 ал.3 ТЗ се уреждат "сметките" на база счетоводен баланс. А това означава, че щом имате 50% от дяловете ще имате имате 50% от "чистото имущество" (наличност + вземания - задължения) в паричното му изражение. (виж и чл. 127 ТЗ). Лесно може да се пресметне стойността на един дял.
- лунатик
по принцип,нама пречка.Съдружника не може да попречи на това,ако не са угово
рили такава пречка с учредителния акт
рили такава пречка с учредителния акт
- ipon
- Потребител
Стойността на един дял е динамична величина. При учредяване на дружеството стойноста на дружествените дялове се "припокрива" със стойността на записания капитал. След това има ще различия в едната или другата посока. Ако дружеството върви добре - стойността на дяловете се увеличава и обратното. Така, че стойността на дяловете в момента на заминаването ви в чужбина е една величина, но няма гаранция, че ще е същата в момента на връщането ви. Възможно е и да спадне при лошо водене на дружествените дела, както и да се увеличи при компетентно управление.
- лунатик
Да зная че се променя. Аз искам да го изчисля все пак преди заминаването. На каква стойност би бил ако трябваше да го продам в този момент. Доколкото знам освен активите на фирмата в момента към тях се прибавя и годишната печалба. Дали съм прав?
- Georgi Stefanov
Разбира се. Но годишната печалба може да се изплаща като дивидент на съдружниците или с нея да се увеличи капитала на дружеството. Въпрос на решение на ОС. /чл.123, чл.133, чл.137 ал.1 т.3 ТЗ/
- лунатик
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|