начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Фирма ЕТ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Фирма ЕТ

Мнениеот Gacony » 19 Фев 2007, 21:59

Здравейте!
Имам регистрирана фирма ЕТ от 1992 година, която никога не е функционирала. Никога не съм подавал и данъчни декларации. Вярно ли е, че ако реша да я закрия или ползвам данъчните ще ме съсипат от глоби? Така ми каза познат.
Благодаря!
Gacony
Младши потребител

Мнениеот veda_iv » 23 Фев 2007, 09:55

Мисля,че след като фирмата никога не е отпочвала/така казват данъчните/дейност,няма проблем да си заличите фирмата от ТР.Едва ли ще има глоби,защото при липса на дейност данъчните няма какво да ревизират.
veda_iv
Потребител

Мнениеот pitasht » 23 Фев 2007, 10:38

Не съм сигурен че няма да има глоби-имаще един период от време, когата трябваше да се подават данъчни декларации-т.нар нулеви, дори и да нямате дейност, ако не сте ги подавали, то сте нарушили действалите тогава разпоредби и може и да ви наложат някоя глоба-отидете в данъчното и кажете че ще я закривате и чакайте, но не вярвам глобите да са високи, особено предвид инфлацията онези години-не знам пък може и да не ги налагат.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот Dirigenta » 23 Фев 2007, 11:16

Спокойно приятел.
Щом ЕТ не е осъществявал търгоска дейност няма да имаш проблем с НАП. :idea: Изискване за подаване да Декларация за данъчна регистрация наистина има, но тъй като в случая твоята съдебна регистрация е от 1992г. не може да има глоба тъй като е изтекъл двугодишния давностен срок за налагане на имуществена санкция по ЗАНН. :shock:
Следва да се отбележи факта, че задължени да подават годишни данъчни декларации дори и да не осъществяват търговска дейност имат само местните юридически лица (какъвто в случая ти не си).
Не попадаш и в кръга на задължените лица, които следва да подават и годишни данъчни декларации по чл.41 от ЗОДФЛ (респ. ЗДДФЛ от 2007г. :wink:
Заличаване на ЕТ-то ще се извърши единствено със съдебно решение. Няма задължение за декларирането на това обстоятелство в НАП. Информацията за това те получават от Служба по вписванията.
Абе с две думи, дейставй смело.
И да имаш някакво прегрешение за периода преди 2004г. вече всички давностни срокове да налагане на наказание са изтекли!!!
Dirigenta
Младши потребител

Мнениеот Katincharov » 23 Фев 2007, 12:36

Благодаря на всички Ви. Вече съм спокоен и мога смело да я затворя. А мога ли да я активирам без да изям глобата, или тя в момента е активна?
1997 година един адвокат ме уплаши да не я ползвам за да не ме глобят, а да си отворя ЕООД в случай че ми трябва фирма. Да но десет години по късно да се надяваме, че всички санкции са отпаднали.
Мерси!
Katincharov
Младши потребител

Мнениеот Dirigenta » 23 Фев 2007, 12:48

Katincharov написа:Благодаря на всички Ви. Вече съм спокоен и мога смело да я затворя. А мога ли да я активирам без да изям глобата, или тя в момента е активна?
1997 година един адвокат ме уплаши да не я ползвам за да не ме глобят, а да си отворя ЕООД в случай че ми трябва фирма. Да но десет години по късно да се надяваме, че всички санкции са отпаднали.
Мерси!
Можеш. За целта само трябва да подадеш декларация са регистрация на самоосигуряващо се лице в компетентната дирекция на НАП, и . . . . работиш смело!!! :lol:
Dirigenta
Младши потребител

Назад към Търговско право