собственик сам на ЕТ работя на трудов договор. за да избегна плащането на осигуровки и от ЕТ , вписал съм баща си като прокурист -той е пенсионер
съгласно новите разпоредби на КСО аз трябва ли да му внасям пълна осигуровка
- Дата и час: 02 Дек 2024, 01:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
прокурист на ет
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: прокурист на ет
irmina написа:собственик сам на ЕТ работя на трудов договор. за да избегна плащането на осигуровки и от ЕТ , вписал съм баща си като прокурист -той е пенсионер
съгласно новите разпоредби на КСО аз трябва ли да му внасям пълна осигуровка
Да. До сега тоя вариант беше много готин, но . . . "проблемчето" меко казано се намира в измененията на КСО, в сила от 01,01,2007г. За съжаление от тази година за человека се дължат вноски като за лице работещо по договор за изпълнение и/или контрол! Имай в предвид, че вноските се дължат върху минималния месечен размер на осигурителния доход по основната икономическа дейност на фирмата, т.е. имаш "минимален праг", което е кофти . Не стига това, но законодателят реши, че вече осигурителните вноски се дълат върху изплатените или начислени, но неизплатени възнаграждения!!!
Абе гадост!
виж чл.4, ал.1, т.7 чл.6 и чл.7 от КСО. Може да си погледнеш и Наредбата за елементите . . . .
- Dirigenta
- Младши потребител
благодаря но в чл. 4 ал 3 третира положението на пенсионерите
а може ли например да назнача баща си на 4 часа по прага за икономическа дейност -рових се и никаде не видях за задалжителни 8 часа или да прехвърля ЕТ на него
а може ли например да назнача баща си на 4 часа по прага за икономическа дейност -рових се и никаде не видях за задалжителни 8 часа или да прехвърля ЕТ на него
- irmina
- Нов потребител
Щом баща Ви е вписан като прокурист т.е. управител, ще трябва да го осигурявате на ок. 220-230 лв., ако сключите с него трудов договор за непълно работно време.Става въпрос за социално осигуляване в размер на 29,5%, здравно осигуряване 6%, Фонд "Трудова злополука и професионална болест" мин.0,4% (зависи от бранша). Прагът в най- масовите сфери на дейност е 420-430 лв.-имам пред вид разлричните търговии на дребно и хотелиерско-ресторантьорският бизнес. Това е така, защото се води ръководен кадър и попада в по-предна група. на МОД. Това обаче съвсем няма да увеличи пенсията му Ако обаче му прехвърлите търговското предприятие на ЕТ на основание чл.15 от Търговския закон, той става собственик и придобива качеството на самоосигуряващо се лице. И така, след като е пенсионер ще дължи само здравно осигуряване върху мин. 220 лв. Върху повече не му и трябва.
- zena_koleva
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|