начало

КС възложи на ЦИК да преизчисли резултатите от изборите   КС възложи на ЦИК да преизчисли резултатите от изборите  

ПОМОЩ!!!

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПОМОЩ!!!

Мнениеот cleopa » 17 Апр 2007, 13:05

Имам нужда от спешна помощ :( Тази година завърших право в СУ и реших, че ще се явявам на изпит за младши адвокат, но ... имам пречка, а именно - преди 8 години регистрирах ЕТ, което извършваше дейност за около година, след което направих пълномощно на човек по-вещ от мен тогава в дебрите на регистрации и прекратяване, да прекрати фирмата, но уви това не се е случило :( сега все още имам фирма и някакво постановление. Въпроса ми е как да постъпя, за да я прекратя и да се отърва от нея, като има в предвид, че документите на фирмата са в този човек с пълномощното. Много страшно ми изглежда ситуацията ... :oops: :cry:
cleopa
Нов потребител

Re: ПОМОЩ!!!

Мнениеот lidi07 » 17 Апр 2007, 13:13

cleopa написа::( сега все още имам фирма и някакво постановление. :

Какво постановление по-точно?
Законът защитава зрящите, а не спящите.
lidi07
Младши потребител

Мнениеот cleopa » 17 Апр 2007, 13:16

Ами аз не съм го виждала т.е. не ми е връчвано, но една позната, която ходи да проверява каза, че било във връзка с неуведамяване за прекратяване на дейност.
cleopa
Нов потребител

Мнениеот alena_ » 17 Апр 2007, 13:18

Като собственик на фирмата винаги може да се снабдите с копие от документите /решение за регистрация/, това не трябва да Ви притеснява. Извадете си удостоверение от НАП, че ЕТ-то не дължи данъци и уведомете НАП за предстоящо заличаване на фирмата. След което подайте заявление до съда за заличаване на ЕТ-то , заедно с удостоверението за липса на задължения.
Незнам с какво точно съдържание е пълномощното, което сте направили, но най-добре е да го оттеглите по нотариален ред.
alena_
Потребител

Мнениеот cleopa » 17 Апр 2007, 13:35

Мерси за отговора, алена, но опасенията ми са, че всъщност са се натрупали и данъци. Данъчните не са уведомени за прекратяването на дейността.
cleopa
Нов потребител

Мнениеот alena_ » 17 Апр 2007, 16:36

Фирмата извършвала ли е някога търговска дейност, защото ако не доколкото знам в този случай не се дължат данъци /патент/.
alena_
Потребител

Мнениеот cleopa » 18 Апр 2007, 14:07

Ами, да - 1999 -2000г., но не съм заявила прекратяването.
cleopa
Нов потребител

Мнениеот zena_koleva » 18 Апр 2007, 15:06

По действащия към настоящия момент ДОПК фирмите не са длъжни да уведомяват органите на НАП за започване и прекратяване на търговска дейност, откриване на обект и т.н. Това се правеше до края на 2005 г. Ако фирмата е извършвала дейности по гл.ХІV от отменения вече ЗОДФЛ, то за целта е било необходимо да се подавт ДД по чл.43 от ЗОДФЛ при започването на дейност, а при продъжаването на дейността през следващата календарна година, това се правеше в срок до 31.01. Иначе по презумпция се счита, че патентната дейност вече не се извършва.За да разберете дали това е ставало, то поискайте с искане за издаване на документи да Ви се издадат копия от ДД по чл.43 ЗОДФЛ за всяка година от 1999 г. до 2006 и по чл.59 ЗДДФЛ за 2007 г. Проверете в регистъра на касовите апарати колко касови апарата са били регистрирани на името на фирмата и на какви адреси. После си извадете удостоверение за липса на задължения по чл.87 от ДОПК.Това става със същото искане , както при копията. Така ще Ви стане ясно колко и най-вече какви данъчни и осигурителни задължения е натрупала фирмата. Всички тези неща си ги искате от НАП по Ваш постоянен адрес, дори той да се различава от седалището на фирмата. След като стане ясна картинката е добре да си оправите задълженията, прпеди да пристъпите към заличаване от Търговския регистър. Не че заличаването няма да стане, но тъй като фирмата е стара и най-вероятно не е ревизирана, данъчните могат да направят обща данъчна ревизия. Това хич не е желателно, защото могат да Ви вкарат в голям филм, още повече, че нямате представа ккакво се е вършило с фирмата, предполага се, че нямате и никакви приходни или разходни документи.
Иначе за да се заличи от Търговския регистър фирамта на ЕТ в ТД на НАП по постоянен адрес трябва да си заверите уведомление ПО ЧЛ.77 АЛ.1 от ДОПК и след това заедно със заявлението, платената ДТ и проект за решевие в 3 екземпляра-право в ОС по седалище.
Успех!
zena_koleva
Младши потребител

Мнениеот cleopa » 20 Апр 2007, 15:10

Много благодаря за отговорите! Прекрасен остатък от деня и уикенд ви пожелавам!
cleopa
Нов потребител

Назад към Търговско право