- Дата и час: 29 Ное 2024, 15:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
пак за регистрацията на ЕООД
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
пак за регистрацията на ЕООД
Въпросът ми е следният: Все още ли е в сила това, че при регистрация на ЕООД, минимално изискващият се капитал за внасяне е 70 %, т.е. 3 500 лв.? Има ли промяна в тази насока и ако срокът за внасяне на останалата част е 2 години, защо е възможно междувременно да се изтегли първоначално внесената до момента сума. Явно въпросът ми е твърде глупав, но нещо не ми е ясно. И необходимо ли е в пакета от документи да се представи декларация по Чл.57 от ТЗ или е необходима само тази по Чл.142? Благодаря ви за съдействието )))
- leksikona
- Младши потребител
Има ли промяна в тази насока и ако срокът за внасяне на останалата част е 2 години, защо е възможно междувременно да се изтегли първоначално внесената до момента сума.
Защото се предполага, че тия изтеглени пари са в касата на дружеството или са се превърнали в оборудване, стоки и т.н. за работата на дружеството. Не е необходимо да стоят в банката. Не е редно собственикът да си ги слага в джоба, макар че на практика така се прави.
Докато останалите 1500 още не са влезли в дружеството и предстои да влязат.
-
portokal - Старши потребител
По темата: Да, така е. Според Търговския закон за вписване на еднолично ООД е необходимо да се представи уведомление от банка, според което да е внесен поне 70 процента от капитала на дружеството (чл.119 ал.4 ТЗ). Тези 3500 лв, които представляват 70% от капитала можете да изтеглите след регистрация на дружеството, тъй като няма никаква забрана да не го правите. Останалата част от капитала на дружеството трябва да внесете в срок от 6 месеца, но за съжаление в момента НЯМА механизъм с който да се контролира това, освен при евентуална промяна по партидата на дружеството в Търговския регистър, ако забележат съдиите.
Според мен е абсолютно неправилно капиталът на дружеството да се тегли от банката. Като аргумент ще посоча хилядите длъжници, на които не можеш да им вземеш и 2 лв, защото на практика нямат нищо.
Ще ви подшушна, че след преместването на Търговския Регистър към Агенцията по вписванията ще има задължителна пререгистрация на ВСИЧКИ фирми. Там ще изискват отново уведомление от банката, че по сметка на фирмата има запорирани пари в размера на капитала на дружеството. И това ще е в най-близко бъдеще (през следващите няколко месеца)
Според мен е абсолютно неправилно капиталът на дружеството да се тегли от банката. Като аргумент ще посоча хилядите длъжници, на които не можеш да им вземеш и 2 лв, защото на практика нямат нищо.
Ще ви подшушна, че след преместването на Търговския Регистър към Агенцията по вписванията ще има задължителна пререгистрация на ВСИЧКИ фирми. Там ще изискват отново уведомление от банката, че по сметка на фирмата има запорирани пари в размера на капитала на дружеството. И това ще е в най-близко бъдеще (през следващите няколко месеца)
-
DEKAH - Активен потребител
DEKAH написа:Ще ви подшушна, че след преместването на Търговския Регистър към Агенцията по вписванията ще има задължителна пререгистрация на ВСИЧКИ фирми. Там ще изискват отново уведомление от банката, че по сметка на фирмата има запорирани пари в размера на капитала на дружеството. И това ще е в най-близко бъдеще (през следващите няколко месеца)
Глупости на търкалета. Изглежда не можете да си представите 5000 лв във формата на стока.
- prnedev
- Активен потребител
prnedev - пак ще си приказваме. Сигурно знаете по-добре от мен колко ще е НОВИЯ капитал за учредяване на ЕООД или ООД, или пък на АД.
-
DEKAH - Активен потребител
DEKAH написа:prnedev - пак ще си приказваме. Сигурно знаете по-добре от мен колко ще е НОВИЯ капитал за учредяване на ЕООД или ООД, или пък на АД.
Вижте господине, ако има промяна някой ден в ТЗ за друг размер на капитала от сега изисквания може би ще сте прав, ако не се вдигне с апортна вноска.
Но за момента да обвързвате пререгистрацията по Закона за търговския регистър от 1 юли с изискването за "запориране на капитал в банкова сметка" е просто неуместно.
Между другото незнам откъде сте запознат, че ще има промяна на ТЗ, като до настоящия момент такъв Законопроект за изменение и допълнение няма внесен за обсъждане.
Но най-много ме подразни това ваше мнение:
Та как смятате, това горкото ООД ако си държи парите в банката с какво ще работи? Или предлагате да взема заем от съдружниците по чл.134 от ТЗ?
- prnedev
- Активен потребител
Изчетох мненията ви и ви благодаря за коментарите Интересува ме обаче, защо казвате, че оставащите 30% от капитала следва да бъдат внесени до 6 месеца? Нали в закона е визиран срок до 2 години? Не можах да намеря текст, задължаващ вноската в такъв кратък срок. А наскоро коментирах с един юрист относно декларациите. Той обясни, че при регистрацията, освен декларацията по Чл.142 от ТЗ, не се изисква декларация по Чл.57 от ТЗ /както прочетох някъде, въпреки че е за ЕТ/, а такава по Чл.243 от ТЗ. Да не бъркам текста, но наистина помня, че каза Чл.243....някоя от алинеите. Видях обаче, че това касае съвсем други неща, които нямат отношение към ЕООД-то. Вие чували ли сте нещо подобно? Пак се извинявам за въпросите си, ако на някого прозвучат глупаво и елементарно.
- leksikona
- Младши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|