начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

исключване на съдружник с неизвестен адрес

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

исключване на съдружник с неизвестен адрес

Мнениеот s_ogled_na_gornoto » 24 Сеп 2004, 14:47

колеги,
някой случайно да е изключвал съдржник с неизвестен адрес в чужбина - става дума за ООД.
не се знае адреса му
не, не можем да му купим дяловете
s_ogled_na_gornoto
Младши потребител

Re: исключване на съдружник с неизвестен адрес

Мнениеот cinderella » 24 Сеп 2004, 15:54

Този човек не се ли е идентифицирал и с адресна регистрация в ДружД-р и останалите документи, които е подписвал?! А как въобще го каните на ОСС? В интерес на истината аз току-що за първи път виждам, че чл. 119 вр. чл. 115 не изисква данни за адреса на съдружниците. Но считам, че тълкувайки нормата, може да се извлече задължение за представяне на доказателства и вписване и на ЕГН, и на адрес, така както и за юр. л. - конкретно регистрация и т. н.
Ако въобще нямате данни за адрес за кореспонденция, може би трябва да изпратите предупреждението за изключване чрез ДВ
cinderella

Мнениеот sunshine_75 » 24 Сеп 2004, 16:00

Свикайте общо събрание на дружеството чрез публикуване на обява в ДВ, в която изрично посочите дневния ред, в който сте включили въпроса за изключването му.После си представете Протокола и останалите документи в съда.Друго не ми идва наум.Но публикуването само на предупреждение за изключване от ООД според мен е само излишно разходване на средства.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот s_ogled_na_gornoto » 24 Сеп 2004, 16:24

аз не виждам начин да се извърши публикация в държавен вестник по този въпрос, според проверката която напарвих в апис регистър няма такава обява или поне аз не успях да намеря.
и това ми е проблема, защото сърдужникът е за постоянно в чужбина и няма възможност за връщане.
s_ogled_na_gornoto
Младши потребител

Мнениеот случаен-N » 24 Сеп 2004, 16:40

Предполагам, че трябва да изпратите предупреждението за изключване и поканата за ОС на известният му в страната адрес, за да имате писмено доказателство, че не е на адреса. Известно ми е, че има случай, когато в такава ситуация се представя справка, че лицето е напуснало страната еди-кога си и до момента не се е връщало. Но там ставаше въпрос за петгодишно отсъствие от страната. Във вашия случай май няма значение къде е лицето, а че не може да бъде намерено на адреса. Нотариалната покана трябва да свърши работа. За охранителните производства се прилагат общите правила на ГПК, все пак. Мисля още, че трябва да има свидетел /с имена и адрес/, който може да удостовери обстоятелството, че лицето не се намира на съответния адрес в продължение на ... не знам, достатъчно дълъг срок /за призовките е един месец/.
случаен-N

Мнениеот лунатик » 24 Сеп 2004, 19:02

Какво ви пречи съдружника? В края на краищата след като не той не участва в дружествените дела поради факта на пребивавнето си в чужбина, поне не ви пречи. Това е донякъде формално основание за изключването му. Разпоредбата на чл. 126 ал.3 от ТЗ е много хлъзгава като основание за изключване. Срещу дяловото си участие отсъстващия съдружник има право на дивидент от печалбата на дружеството.
Та по-добре увеличете капитала, така че неговия дял със съответния дивидент да остане символичен.
лунатик

Мнениеот случаен-N » 24 Сеп 2004, 20:05

Е да, ама за да увеличи капитала, трябва да свика ОС, в съда ще искат покана до отсъстващия съдружник по чл.139 ал.1 ТЗ. Мисля, че има шанс да мине изключването, като уведомлението стане с нотариална покана. Та нали в повечето случаи на изключване на съдружник, последният просто ОТКАЗВА да получи поканата. Именно това удостоверява нотаруса. В такива случаи съдът приема, че е спазена процедурата за отправяне на предупреждение за изключване и за свикване на ОС.
случаен-N

Мнениеот лунатик » 24 Сеп 2004, 21:50

Е, не знаем какво е предвидено в дружествения договор по отношение на поканата по чл. 139 ал. 1 ТЗ.
Нека да помислим. С последните промени на ТЗ, ООД-та бяха категорично прогласени за капиталови дружества (дотогова битуваше становището, че те са дружества с оглед на личността на образуващите го). Май по този начин този въпрос е изчистен донякъде. А щом тези дружества са капиталови - какво значи някаква си личност?
Ами и дори да не изключат този липсващ съдружник? С какво по дяволите може да бъде увреден интереса на дейно участващите съдружници?
В крайна сметка те могат да гласуват решение, че отсъстващия съдружник ще получи по-малък дивидент отколкото му се полага, въпреки тежестта на дружествените му дялове, но поставени в зависимост на личното му участие. Предполагам, че такова решение изобщо няма да е перфектно, но все пак отсъстващия би имал възможност до го оспори. Но как ще го оспори, след като изобщо не се интересува как вървят дружествените дела? Все пак има и давностни срокове. А те като минат....
лунатик

Назад към Търговско право