Имам един казус, за който ще помоля да дадете мнение и той е следния:
Има търговско дружество, което има задължения към двама кредитори.Единият има обезпечено вземане със особен залог, а втория няма обезпечение. Както знаете вземането обезпечено със особен залог се изпълнява принудително извънсъдебно.Дружеството-длъжник не може да изпълни задълженията си, затова заложния кредитор пристъпи към принудително удоволетворяване на вземането си към съвкупност от вещи. С продажбата им ще удоволетвори вземането си, но няма да остане нищо друго за другия кредитор (ако се обяви несъстоятелност, държавата ще запорира всички движими останали вещи ,понеже има и доста задължения към бюджета). Необезпечения кредитор предлага да се сключи антидатиран договор за покупко-продажба на част от съвкупноста от вещи (датата е отпреди особения залог с другия кредитор) и по този начин да се удоволетвори и той. Въпросът ми е доколко това е безопасно и какви са възможните последствия?
Благодаря предварително!!!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 00:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как бихте го решили?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Как бихте го решили?
добре де ,ама счетоводно как ще го оформиш ,нали знаеш дружеството води ред счетоводни книги ,дружеството осъществява счетоводното записване на стопанските операции в хронологичен ред, съответстващ на извършването им.
,я се консултирай първо със счетоводителя ,как ще го оформиш тоя антидатиран договор тъй като за тая продажба ще се издаде фактура в срок и т.н.
,я се консултирай първо със счетоводителя ,как ще го оформиш тоя антидатиран договор тъй като за тая продажба ще се издаде фактура в срок и т.н.
- донна2
и още нещо питам да не би да се е стигнаро до АДВ и чл.145 ал.7 от ДПК
- донна2
за оздравителен план помисли ли ,освен ако намеренията ви са производството по несъстоятелност да приключи по 630 ал.2 от ТЗ
- донна2
Ако съставите този "антидатиран договор", ще излезе, че залогодателят най-хладнокръвно, с нотариална заверка на подписа си, е сключил договор за особен залог върху активи, които не са негова собственост ?!
А иначе производството по несъстоятелност не помага на необезпечения кредитор.
ЗОЗ, чл. 43. (1) Откриването на производство по несъстоятелност на залогодателя не спира започнатото изпълнение по чл. 32.
Погледнете още чл.37 ЗОЗ, вр. с чл.372 ГПК.
А иначе производството по несъстоятелност не помага на необезпечения кредитор.
ЗОЗ, чл. 43. (1) Откриването на производство по несъстоятелност на залогодателя не спира започнатото изпълнение по чл. 32.
Погледнете още чл.37 ЗОЗ, вр. с чл.372 ГПК.
- случаен-N
в първия случай дори и да сключи тоя антидатиран договор едва ли ще може да го оформи по някакъв начин , има много подводни камъни затова попитах ще може ли да се оформи счетоводно , за чл.372 съм съгласна ,ако има извършена продажба /от поставения въпрос не става ясно дали има такава /,а само започнало изпълнение , не знам на какъв етап е но при хипотеза антидатиран договор , другия длъжник струва ми се ,че може да се ползва от 336 от ГПК
но за една несъстоятелност не съм съгласна , обезпечения кредитор нека си получи вземането след като изпълнението е започнало , но нищо не пречи в едно производство по несъстоятелност да се поиска оздравителен план ,втория кредитор като необезпечен ще се удовлетвори след държавата , работниците и т.н.,но все пак може и да получи нещо , само не знам с какви суми ще плащат възнаграждението на синдика .
Е като последен вариант 630 ал.2 от ТЗ ,но не е желателно
но за една несъстоятелност не съм съгласна , обезпечения кредитор нека си получи вземането след като изпълнението е започнало , но нищо не пречи в едно производство по несъстоятелност да се поиска оздравителен план ,втория кредитор като необезпечен ще се удовлетвори след държавата , работниците и т.н.,но все пак може и да получи нещо , само не знам с какви суми ще плащат възнаграждението на синдика .
Е като последен вариант 630 ал.2 от ТЗ ,но не е желателно
- донна2
Oтговарям и уточнявам:
Не се е стигнало до АДВ и чл. 145 ал.7 от ДПК;
Доуточнявам: Имуществото върху което е насочено изпълнението не е идивидуализирано при сключването на особения залог с първия кредитор(определено е само по родов признак) т.е. това означава че ако с втория кредитор сключа антидатиран договор за продажба на ЧАСТ от тези родовоопределени вещи(като в този договор ги индивидуализирам), то заложния кредитор ще се удоволетворява от тази част непродадени, докато те се изчерпат. Идеята е втория кредитор да си получи вземането ,а първия се удоволетворява доколкото може. После следва 630(2) ТЗ... оздравителен план не се предвижда. А за счетоводството не бях се замислял(още съм КВАЗИ-юрист)...Изпълнителното производство е на фаза предстояща публична продан
Не се е стигнало до АДВ и чл. 145 ал.7 от ДПК;
Доуточнявам: Имуществото върху което е насочено изпълнението не е идивидуализирано при сключването на особения залог с първия кредитор(определено е само по родов признак) т.е. това означава че ако с втория кредитор сключа антидатиран договор за продажба на ЧАСТ от тези родовоопределени вещи(като в този договор ги индивидуализирам), то заложния кредитор ще се удоволетворява от тази част непродадени, докато те се изчерпат. Идеята е втория кредитор да си получи вземането ,а първия се удоволетворява доколкото може. После следва 630(2) ТЗ... оздравителен план не се предвижда. А за счетоводството не бях се замислял(още съм КВАЗИ-юрист)...Изпълнителното производство е на фаза предстояща публична продан
- quasi-юрист
разбира се ,че не се предвижда виж какво съм ти написала по горе //за оздравителен план помисли ли ,освен ако намеренията ви са производството по несъстоятелност да приключи по 630 ал.2 от ТЗ/
при тоя вариант/630 ал.2 от ТЗ / пито платено/втория няма да се удовлетвори ,няма начин може да води дълга само задбалансово / , само дето няма да е добре за упровляващите дружеството няма да могат да са управляващи и представляващи ТД ,освен ако не бъдат въстановени в правата си
ако не отидете на вариант 630 ал.2 от ТЗ прегледай възможността по чл.740 от ТЗ
при тоя вариант/630 ал.2 от ТЗ / пито платено/втория няма да се удовлетвори ,няма начин може да води дълга само задбалансово / , само дето няма да е добре за упровляващите дружеството няма да могат да са управляващи и представляващи ТД ,освен ако не бъдат въстановени в правата си
ако не отидете на вариант 630 ал.2 от ТЗ прегледай възможността по чл.740 от ТЗ
- donna
- Старши потребител
да допълня ,за антидатирания договор се консултирай първо със счетоводителя , защото ми се струва ,че ще е доста трудно , но ако си струва една глоба от по ЗСч не те бърка /виж там административно наказателните /
- donna
- Старши потребител
Защо трябва да се сключва антидатиран договор за покупко-продажоба??? ще има проблеми със счетоводното оформяне на сделката.
Какво ще кажеш антидатирания договор да е договор за залог на индивидуално определени вещи, за обезпечение вземането на "необезпечения кредитир"?
Какво ще кажеш антидатирания договор да е договор за залог на индивидуално определени вещи, за обезпечение вземането на "необезпечения кредитир"?
- Ta-nya
Ta-nya, а как ще заобиколите поредността на вписването в Централния регистър на особените залози? А въпросът, така, както е поставен първоначално, е за специалист по наказателно право :)
- случаен-N
Аз имах предвид не особен залог по ЗОЗ /т.е. такъв при който залогодателят запазва в свое държание заложената вещ/, а за търговски залог по чл. 310 ал.1 т.1 от ТЗ.
- Ta-nya
Ето е приложимата норма за този казус:
Залог на съвкупност
Чл. 20. (1) (Предишен текст на чл. 20 - ДВ, бр. 42 от 1999 г.) Залогът на съвкупност тежи върху всеки неин елемент до отделянето му от съвкупността.
(2) (Нова - ДВ, бр. 42 от 1999 г.) Залогът на съвкупност преминава върху нейните елементи към момента на получаване на съобщението по чл. 33, ал. 1.
Залог на съвкупност
Чл. 20. (1) (Предишен текст на чл. 20 - ДВ, бр. 42 от 1999 г.) Залогът на съвкупност тежи върху всеки неин елемент до отделянето му от съвкупността.
(2) (Нова - ДВ, бр. 42 от 1999 г.) Залогът на съвкупност преминава върху нейните елементи към момента на получаване на съобщението по чл. 33, ал. 1.
- gega
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|