Здравейте и успешен ден на всички!
Моля за малко помощ и напътствия,че малко се оплетох.Ще се опитам да не бъда многословна.
Относно необходимите действия и документи за увеличаване на к-ла на АД.(едностепенна система)
Това,което ми е ясно е,че:
1.Необх. е Протокол от СД-да се свика извънредно ОС.
2.После покана от СД до всички акционери(в устава е записано,че може само с писмени покани)
3.После Протокол от ОС-на което се взима р-ние з аувеличаване на капитала и изменение в устава.
4.Идва ред на Заявлението до Окр.съд за вписване в търг р-р на увеличението на к-ла и се прилагат редица документи(и точно тук идва объркването ми)
защото между документите,които трябва да се приложат е списък на лицата,записали новите акции,удостоверен от СД(чл.192 а ТЗ),а аз как да знам лицата,които са записали нови акции,след като според чл.194 ,ал.3 ТЗ-едва след като е приложено р-нието за увеличаване на к-ла в търг.регистър ,се обнородва покана в ДВ за записване на нови акции?и тогава аз бих знаела лицата,които са записали нови акции, а не преди това?
Моля за съвет!
Благодаря Ви!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 17:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
увеличаване на капитала на АД чрез издаване на нови акции
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
увеличаване капитала на АД
Моля поне за някаква насока и мнение
- Ivanika
- Младши потребител
Колега,
След като задавате такива въпроси, смятате ли, че можете да извършите увеличение на капитал? Не Ви го казвам, за да се заяждам, просто ако някой не Ви го покаже първия път как се прави, трудно ще го направите сам.
Все пак ще Ви помогна - по въпроса Ви: На ОС се взима решение за увеличение. Към заявлението не се прилага списък на записалите акциите (наистина няма как да знаете), а се прилага списък на участвалите в ОС акционери със съответния им процент акции. Текста на молбата до съда е примерно:
Моля да изпратите съобщение до ДВ за обнародване на поканата до акционерите за записване на акции от увеличението на капитала на “мммммммм” АД, съгласно изискванията на чл. 194, ал. 3 ТЗ (проекта на поканата е приложен към настоящото заявление на хартиен и електронен носител).
Съдът излиза с определение и в зависимост от практиката си или праща поканата до ДВ и след обнародването се чака 1 месец да запишат или просто Ви оставя след излизане на определението да си подадете сам молба до ДВ за вписване на поканата до акционерите.
Самото увеличение става след като акционерите са записали акциите и внесли капитала с ново заявление и доказателства.
Има и още много неща които трябва да съобразите Дано не ВИ обърках повече.
Успех!
След като задавате такива въпроси, смятате ли, че можете да извършите увеличение на капитал? Не Ви го казвам, за да се заяждам, просто ако някой не Ви го покаже първия път как се прави, трудно ще го направите сам.
Все пак ще Ви помогна - по въпроса Ви: На ОС се взима решение за увеличение. Към заявлението не се прилага списък на записалите акциите (наистина няма как да знаете), а се прилага списък на участвалите в ОС акционери със съответния им процент акции. Текста на молбата до съда е примерно:
Моля да изпратите съобщение до ДВ за обнародване на поканата до акционерите за записване на акции от увеличението на капитала на “мммммммм” АД, съгласно изискванията на чл. 194, ал. 3 ТЗ (проекта на поканата е приложен към настоящото заявление на хартиен и електронен носител).
Съдът излиза с определение и в зависимост от практиката си или праща поканата до ДВ и след обнародването се чака 1 месец да запишат или просто Ви оставя след излизане на определението да си подадете сам молба до ДВ за вписване на поканата до акционерите.
Самото увеличение става след като акционерите са записали акциите и внесли капитала с ново заявление и доказателства.
Има и още много неща които трябва да съобразите Дано не ВИ обърках повече.
Успех!
- zoom
- Потребител
Възможно е, за да ускорите процедурата, след определението на съда с което допуска прилагането на решението за увеличаване на капитала на дружеството и сам да пуснете поканата до акционерите в ДВ.
Успех!
Успех!
- milenakp
- Нов потребител
Re: увеличаване на капитала на АД чрез издаване на нови акци
Ivanika написа:Здравейте и успешен ден на всички!
Моля за малко помощ и напътствия,че малко се оплетох.Ще се опитам да не бъда многословна.
Относно необходимите действия и документи за увеличаване на к-ла на АД.(едностепенна система)
Това,което ми е ясно е,че:
1.Необх. е Протокол от СД-да се свика извънредно ОС.
2.После покана от СД до всички акционери(в устава е записано,че може само с писмени покани)
3.После Протокол от ОС-на което се взима р-ние з аувеличаване на капитала и изменение в устава.
4.Идва ред на Заявлението до Окр.съд за вписване в търг р-р на увеличението на к-ла и се прилагат редица документи(и точно тук идва объркването ми)
защото между документите,които трябва да се приложат е списък на лицата,записали новите акции,удостоверен от СД(чл.192 а ТЗ),а аз как да знам лицата,които са записали нови акции,след като според чл.194 ,ал.3 ТЗ-едва след като е приложено р-нието за увеличаване на к-ла в търг.регистър ,се обнородва покана в ДВ за записване на нови акции?и тогава аз бих знаела лицата,които са записали нови акции, а не преди това?
Моля за съвет!
Благодаря Ви!
Извинявам се предварително, ако ще се почувствате засегнат, но съдейки по цитираният пост и предвид последващите такива, вероятността да "оплетете" нещата е много голяма, а отговорността за тази операция (увеличение на капитала на АД) не е никак малка. Все пак предполагам, че не става въпрос за 500 или 5 000 лв.
Потърсете колега с опит в търговското и дружественото право да ви помогне като му обясните всичко - защото дадената от вас информация е твърде оскъдна за точен отговор.
Само ще ви дам пример :
Посоченият от вас алгоритъм е непълен, защото в т.2 е важна формулировката на проекто- решенията, които се посочват в поканата, а в т.3 - освен решение за самото увеличаване, имате и решение относно начина(дали записването на новата емисия ще се извърши на самото събрание, в определен от събранието срок и дали ще се ползва опцията на чл.194 от ТЗ, в какъв срок. Дали новата емисия ще се издаде при условията на чл.195, чл.196 или чл.197 от ТЗ и т.н и т.н.), дали записването ще става чрез подписка(като тогава отивате на публично предлагане), както и дали новите акции ще се продават по номинал или на по-висока цена. В случай, че решението за увеличаване на капитала е по общия ред, едва тогава идва обнародването на поканата за записване на новите акции, като с нея на вписване и обявяване подлежи самото решение за увеличаване на капитала.
Едва след като новата емисия акции бъде записана и стойността й бъде внесена(виж.чл.192 ал.5 от ТЗ), едва тогава заявявате за вписване самото увеличение на капитала, като настъпила промяна в обстоятелствата по партидата на дружеството.
Съжалявам, ако не съм бил достатълно ясен в гореизказаното, но по- сбит вариант не можах да измисля, а лекция не ми се изнася(пък и нямам претенциите да съм някакъв особен капацитет в акционерното право, а и има доста писано по въпроса).
Поздрави и душевен покой!
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала
- hebigatsu
- Активен потребител
вярно,че се обърках още малко,но и малко ми просветна за малка част от нещата:-)
наистина ще трябва да се допитам до някой ,който го е правил.
Не се обиждам и засягам.
Винаги има първи път за всичко:-)
Благодаря за мненията ви и насоките!
наистина ще трябва да се допитам до някой ,който го е правил.
Не се обиждам и засягам.
Винаги има първи път за всичко:-)
Благодаря за мненията ви и насоките!
- Ivanika
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|