начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

довнасяне на капитал

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

довнасяне на капитал

Мнениеот lexos » 14 Май 2007, 15:27

Здравейте,
моля за помощ по следния въпрос:
след регистриране на ООД, при което са внесени 70% от капитала на дружеството, последващото довнасяне от 30% трябва ли да се вписва по партидата на дружеството в съда и ако да, то по решение на кой от органите на управление?
Предполагам че не трябва, тъй като от всички данни по чл.119 се вписва само размера на капитала, а не процентите.
Но бих искала да чуя и вашето мнение.
Благодаря предварително!
lexos
Младши потребител

Мнениеот lexos » 15 Май 2007, 11:58

Здравейте колеги,
никой ли не се е сблъсквал с подобен правен феномен?
lexos
Младши потребител

Мнениеот zosimax » 20 Май 2007, 13:06

Не колега не трябва. В моята практика прилагам банковия документ за довнасянето с определение (ние в бургас си ги пишем сами, не съдиите) за приемане на този документ и прилагането му към фирменото дело.
zosimax
Младши потребител

Мнениеот portokal » 29 Авг 2007, 12:45

Хора, не се заяждам, наистина - но на какво отгоре ще се представя в търговския регистър такъв документ? Довнасянето е едно изпълнение (плащане) на задължение на съдружник. То не променя размера на капитала. В никой закон не е предвидено да се представят в ТР док-ва за него. А в ГПК пише:

Чл. 491. Вписването се извършва въз основа на решение на съда, в района на който се намира седалището на юридическото лице или на фирмата на едноличния търговец. Решението съдържа обстоятелствата, които подлежат на вписване. Вписването има действие само за подлежащите на вписване обстоятелства.
Чл. 491а. (1) Когато закон предвижда, че в търговския регистър се представя документ, съдът по седалището на търговеца с определение допуска прилагането на документа по съответното фирмено дело и това обстоятелство се вписва в търговския регистър.
(2) Когато закон предвижда, че се обнародва представянето в търговския регистър на документ, това става чрез съобщение на съда, в което се посочват документът, дружеството, до което се отнася, и фирменото дело, по което е представен.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот fixxxer » 29 Авг 2007, 14:23

Portokal,
pitai firmenite sadii, koito iskat tezi dokumenti :P
fixxxer
Потребител

Мнениеот ocean » 30 Авг 2007, 09:46

Всеки съд си е отделна губерния. :?
В случаите, когато при първоначалната регистрация не е внесен пълният размер на капитала, СГС изисква да се представят доказателства за довнасяне на капитала при последващо увеличение на капитала или при прехърляне на дялове. При това отделно вписване или каквото и да е по партидатана дружеството за това обсотятелство (внасяне на пълния размер на капитала) не се извършва.

Скоро не съм регистрирала дружество с внесени 70% от капитала, но доколкото си спомням-това не се отразява дори и в съдебното решение.

Така че, на зададения въпрос-според мен не се налага вписване по партидата на дружеството последващото довнасяне на 30% от капитала.
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот milenakp » 30 Авг 2007, 12:17

На мен са ми оставяли без движение искане за вписване на дадени обстоятелства, защото не съм представила в съда доказателство, че размера на капитала е довнесен. Така че, въпреки че не се налага вписване на довнасянето на капитала добре е да си представите доказателства за това
milenakp
Нов потребител

Мнениеот jarrett1 » 05 Фев 2008, 22:16

а какво би станало с дружеството ако не бъдат внесени тези 30 % от капитала ?
jarrett1
Нов потребител

Мнениеот portokal » 05 Фев 2008, 22:20

Ще има да си ги взима. 8)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот alena_ » 06 Фев 2008, 11:41

Колеги, интересно ми е как ще става обявяването, че капитала е довнесен сега по новия ред пред Агенцията по вписвания.
Ако някой има вече опит или мнение да сподели.
alena_
Потребител

Мнениеот dil_d » 06 Фев 2008, 17:07

Повечето от моите клиенти пък веднага след излизането на решението за регистрация на фирмата си изтеглят внесения капитал...И как съда ще разбере този факт? Същото може да стане и с останалата сума - да си внесат уж останалата част от капитала, да представят бележката в съда (в АВ) и после пак да си ги изтеглят...
Само дето сега ме затрудняват при пререгестрацията като стигна до графата за внесения капитал....а са минали 2г.от регистрацията на фирмата т.е. вече трябва да е довнесен и останалата част, а няма приложена вносна бележка по делото...какво правим? Ако пиша 3500-значи с в нарушение, защото са минали 2те год., ако пиша 5000- няма приложена вносна бележка по делото за останалата сума от 1500лв...и при сканирането на документите по делото може да се разбере....вие как процедирате? Или всички при вас са изрядни? :roll:
"Подсъзнанието може всичко"
dil_d
Младши потребител

Мнениеот alena_ » 06 Фев 2008, 17:38

Да колега dil_d и мен ме вълнува същият въпрос. Някой да сподели опит.
alena_
Потребител

Мнениеот mladadvokat » 07 Фев 2008, 13:42

Ами опитайте със заявление Г да обявите актове с едно решение на ОС че съгласно дружествения договор довнасяте невнесения капитал за които всички съдржници са направли вноски и приложете банковите бордера и така според мен ще стане. Довнасяла съм по ТЗ капитал със заявление от управителя и ВБ за капитала. Защото от ФО ми казаха,че ако нямам такова определение няма да се правят повече разнасяния по партидата на дружеството.
mladadvokat
Младши потребител

Мнениеот jarrett1 » 07 Фев 2008, 16:02

а защо не с един касов ордер или приходен ордер да се внесат тези 30 % от капитала в полза на дружеството, и това също мисля ще свърши работа за удостоверяването му / на капитала/ ....
Вие какво мислите за това ?
jarrett1
Нов потребител

поддържане

Мнениеот damyan » 18 Фев 2008, 12:34

добре би било тази тема да се актуализира с новонатрупания практически опит от работата на АВ в тази връзка - и аз имам едно дружество, дето се е регистрирало с 70%, после в някакъв момент, без каквито и да е дружестввени актове - решение на ОС или управителя, са довнесли капитала, - може би това ще се удостовери с първичните счетоводни записвания и ГФО 2007.
damyan
Младши потребител

Мнениеот drlaw » 04 Апр 2008, 17:18

Колеги, бихте ли споделили практическия си опит по проблема с капитала, когато е бил внесен 70 % и е минал срока за довнасяне?
drlaw
Младши потребител

Мнениеот karelia79 » 05 Апр 2008, 18:14

Намя проблем във връзка с това че са внесени 3500 при първоначалната регистрация, а после не са представени документи аз довнасянето на капитала. И двете графи на заявлението се пише 5000 лева. Имах няколко такива случаи и нямах проблеми с пререгистрацията.
Що се отнася до вносните бележки няма ангажимент за представянето им в съда, но аз лично си мисля за новите фирми че следва да се представят при довнасяне в ТР.
karelia79
Потребител

Мнениеот monteskio » 05 Апр 2008, 19:12

drlaw написа:Колеги, бихте ли споделили практическия си опит по проблема с капитала, когато е бил внесен 70 % и е минал срока за довнасяне?

Здравейте,

До настоящия момент съм направил няколко пререгистрация на търговски дружества, които са били регистрирани преди години, но не са си довнесли капитала. В графата попълвам както е положението към момента на пререгистрация - внесен 3500, капитал - 5000. Всичките пререгистрации са минали успешно.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Re: довнасяне на капитал

Мнениеот Margit » 16 Апр 2008, 16:49

lexos написа:Здравейте,
моля за помощ по следния въпрос:
след регистриране на ООД, при което са внесени 70% от капитала на дружеството, последващото довнасяне от 30% трябва ли да се вписва по партидата на дружеството в съда и ако да, то по решение на кой от органите на управление?
Предполагам че не трябва, тъй като от всички данни по чл.119 се вписва само размера на капитала, а не процентите.
Но бих искала да чуя и вашето мнение.
Благодаря предварително!

Последващото довнасяне не се вписва. Обаче, ако се прави прехвърляне на дружествен дял или промяна на размера на капитала, ще трябва да се докаже на органа по вписване, че е довнесен целият записана капитал и тогава ще трябва с искането да се приложат и документите за направеното довнасяне. Не е задължително довнасянето да е станало по банков път. Може да стане и по каса т.е. доказателственият документ може да бъде и приходен касов ордер.

Не съм сигурна, но си мисля, че няма да е лошо и при пререгистрация също да се проложат доказателствата за довнасяне на капитала, след като се декларира, че той е довнесен, а във фирменото дело такива липсват.
Margit
Младши потребител

Мнениеот Margit » 16 Апр 2008, 16:53

dil_d написа:Повечето от моите клиенти пък веднага след излизането на решението за регистрация на фирмата си изтеглят внесения капитал...И как съда ще разбере този факт? Същото може да стане и с останалата сума - да си внесат уж останалата част от капитала, да представят бележката в съда (в АВ) и после пак да си ги изтеглят...
Само дето сега ме затрудняват при пререгестрацията като стигна до графата за внесения капитал....а са минали 2г.от регистрацията на фирмата т.е. вече трябва да е довнесен и останалата част, а няма приложена вносна бележка по делото...какво правим? Ако пиша 3500-значи с в нарушение, защото са минали 2те год., ако пиша 5000- няма приложена вносна бележка по делото за останалата сума от 1500лв...и при сканирането на документите по делото може да се разбере....вие как процедирате? Или всички при вас са изрядни? :roll:

Е, и какво, като си изтеглят парите от банковата сметка? Това е капитал, който трябва да се върти и да се умножава, не банкова гаранция, че да стои в сметката.

Като са минали 2 години от регистрацията да си напишат по един приходен касов ордер с възможната най-ранна дата т.е. 01.01.2008 г и готово. Капиталът довнесен. Пишеш внесен- 5000 лв и всичко е ОК! :D
Margit
Младши потребител

Следваща

Назад към Търговско право