Здравейте!
Искам да внеса алкохол от чужбина, става въпрос за малко бройки, просто да опитам. Вино, от Европейския съюз (Италия), около 200 бройки.
Имам ЕООД, което рядко ползвам за други неща. Може ли да стане през него, и какви документи ще са ми необохдими ?
- Дата и час: 29 Ное 2024, 17:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Внос на алкохол - необходими документи ?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
ivanov1 написа:Бих си платил за консултацията, звъннах на няколко счетоводителя, но никои от тях не беше наясно ... странно.
Не е особено странно, защото питате за акцизна стока, а още повече не се знае и по какъв начин ще я внесете тук. А и всеки колега се е специализирал в някаква област.
Като препоръка... най-добре е да се обърнете към някоя митническа агенция или спедиторска фирма - имат митнически агенти при тях, за да ви отговорят по подробно, или към счетоводител на такава митническа агенция.
Другия вариант е да попитате във форума на http://www.mitnica.eu/, но отдавна не съм поглеждал какво е движението там.
- prnedev
- Активен потребител
Благодаря, Пр. Недев. Ще проверя в понеделник по вашите насоки.
Ходих в фирмата, която се занимава с счетоводството ми, но НЕ са наясно. Също така и в още една фирма. До колкото знаели, трябвало да е регистрирана по ДДС фирмата ... а тя не е.
В хубаво, никой ли не го знает това нещо ? Много секретно ли е?
Ходих в фирмата, която се занимава с счетоводството ми, но НЕ са наясно. Също така и в още една фирма. До колкото знаели, трябвало да е регистрирана по ДДС фирмата ... а тя не е.
- ivanov1
- Младши потребител
ivanov1 написа:Благодаря, Пр. Недев. Ще проверя в понеделник по вашите насоки.
Не е задължително фирмата да е регистрирана по ДДС. Просто като купувате стоката, независимо, че е от ЕС вие дължите ДДС по доставеното количество (чл.2 ал.4 ЗДДС), което се плаща в двуседмичен срок от пристигането на стоката.
Обикновено митническите агенции се занимават с подготовката и декларирането при такива ситуации.
В размера на ДДС-то което ще платите се смята с акциза платен в Италия. В последствие вие, ако искате, подавате документи пред италианските власти за възстановяване на този платен там акциз.
Цялата процедура много прилича на нормалния внос от миналата година, като е по-усложнена процедурата. Цялата документация по въпроса за докарването на стоката се представя пред митническия офис, отговарящ за вашия регион.
Дори и фирмата, да е регистрирана по ДДС, процедурата е същата, като единственото предимство е, че после може да се ползва данъчен кредит - крайната цена на алкохола ще е по-евтина.
Има и трети вариант - ако поръчате количеството като частно лице да ви го изпратят тук (режим "дистанционна продажба"). Тогава италианците ще са задължени да се регистрират по ДДС в България. Незнам дали би им се занимавало в този случай - за една доставка на сравнително малко количество стока да се регистрират, а после да се дерегистрират по ДДС.
Отговора ми тук е прекалено теоретичен и е много вероятно да съм изтървал една камара подробности.
- prnedev
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|