Здравейте,
не сам учила право и определено имам нужда от съвет.
АД с двама съдружника. Ние притежаваме 447 обикновенни поименни акции. При преобразуването на дружеството не са издавани акции - имаме само временно удостоверение. Проблемът е, че тези 447 акции са на наследниците на бивше АД върху чиято земя е построено сегашното АД. Имам изготвена експертна оценка за разпределението на акциите през 2001 г. Наследниците са 20 души, някои от които към настоящия момент са починали. Мога ли да прехвърля временното удостоверение за всичките акции на един от наследниците (упълномощен от останалите разбира се), като приложа и списък с разпределението на акциите по наследници или трябва трябва да се прехвърли отделно временно удостоверение на всеки един акционер поотделно.
- Дата и час: 02 Дек 2024, 01:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прехвърляне на временно удостоверение за поименни акции
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
АД - няма съдружници, а акционери. И пак АД - няма наследници А пък за това как и върху каква земя се строи АД заслужавате да Ви възложат да съставите следващия Търговски закон...
На въпроса: АД би трябвало все още да има изпълнителен директор или друг някакъв управляващ орган... Дали той не би могъл да Ви каже колко акции притежавате, на колко души трябва да ги прехвърлите и да Ви издаде нови временни удостоверения, годни за културно и законосъобразно джиросване? Или поне се опитайте да си изясните за вас си какво всъщност искате, защото или не знаете, или не го обяснявате както трябва? Като за начало: колко акции има общо АД-то, колко имате Вие и на кого искате да ги джиросате?
На въпроса: АД би трябвало все още да има изпълнителен директор или друг някакъв управляващ орган... Дали той не би могъл да Ви каже колко акции притежавате, на колко души трябва да ги прехвърлите и да Ви издаде нови временни удостоверения, годни за културно и законосъобразно джиросване? Или поне се опитайте да си изясните за вас си какво всъщност искате, защото или не знаете, или не го обяснявате както трябва? Като за начало: колко акции има общо АД-то, колко имате Вие и на кого искате да ги джиросате?
- octavia
- Младши потребител
Re: Прехвърляне на временно удостоверение за поименни акции
svetlana_kurteva написа:.... бивше АД върху чиято земя е построено сегашното АД. .....
На колко етажа е новопостроеното АД
а каква РЗП има
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
Каранедефф, убиваш ме направо Ама виж сега, явно е било преобразувано АД-то, от ВПО на масивна сграда... Това ще да е станало по стария ЗТСУ, щото ЗУТ-а не позволява такава слободия... Госпожата ако каже РЗП-то и наследниците, по идеалните части ще сметнем и временните удостоверения... А после джирата - право при тебе ги вписваме, нали си наш човек
- octavia
- Младши потребител
Определено имам проблем с обясненията. Общо акциите са 5000, ние имаме 447. Земята, която за която говоря е включена в капитала на АД-то и е била собственост на 20 човека, на които трябва да се прехвърлят тези 447 акции. Имам едно решение, което просто незнам как да го изпълня: " задължава ... да прехвърли на наследниците на бившето АД ... 447 бр. поименни акции, съгласно приложена декларация с натариално заверени подписи и експертна оценка за разпределението на тези акции"
- svetlana_kurteva
- Нов потребител
Ами експертна оценка щом имате, ние с Каранедефф значи тъкмо няма да смятаме по нощите Това АД съществува още, щом прехвърляте акции. И в същото време пишете "бивше" АД. То ако е бивше, какви акции ще прехвърляте? А ако е настояще, нека пак Ви попитам: знаете ли кой му е управителен орган? Едно временно удостоверение няма как да джиросате на всички. Трябва да ви издадат нови удостоверения, най-лесно - разпределени според експертната оценка, да им сложите джирата и да не се разправяте повече. Временните удостоверения ще Ви ги издаде Съветът на директорите, или Управителният съвет. Ако не знаете кои са членовете им, направете си справка в окръжния съд или по-лесно - в Апис или Сиела. И отново... моля... цитирайте ми това "решение" (какво решение е всъщност), ама буквално, че това с наследниците на АД-то още не може да ми го побере главата...
- octavia
- Младши потребител
svetlana_kurteva написа:Определено имам проблем с обясненията. .....
Октавия, нека да оставим мис/мисис Куртева да преодолее проблема си с обясненията (да видим на кого ще се обясни ), щото да не се чудим реститутка ли е, или става дума за подмасова приватизация
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
Под „бивше АД” май се има предвид национализирано акционерно дружество. Много е вероятно в случая да става въпрос за придобити акции по реда на чл.18 ЗППДОбП (отм.) и ако е така, въпросът донякъде се изяснява. Мисля, че не може да се издаде едно временно удостоверение за притежаваните от всички наследници акции, а всеки от тях трябва да получи такова за притежаваните съобразно квотата му акции (освен ако има акции, които се притежават в съсобственост – примерно една акция на няколко лица).
- slu4aen_n
- Младши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|