Колеги имам казус, който ми се стори интересен и бих искала да се допитам до мнението на хора знаещи и с повече опит от мен, тъй като аз съм млад и начинаещ юрист. Ето и самия казус. Мой приятел е дал назаем пари на свой близък приятел. Става дума за 5 000 долара, съответно са съставени два броя запис на заповед през период от един месец. Едната е съставена септември месец, а другата е съставена ноември месец 1997 година, това са 10 години??? Другото необичайно нещо в казуса е че записите на заповед са съставени на името на ЕТ ХХХ, която е собственост на бащата на приятеля-заемател на паричките, а записите на заповед и двете са подписани от сина-приятеля на моя познат.
Въпроса доколко е са валидни тези документи и ако са има ли някаква изтекла давност /падежа за плащане със сиурност е пропуснат/ ? Може ли да се изпрати нотариална покана? Като цяло как да се процедира в този случай понеже моя приятел мнгократно през годините е желал доброволно да му се върне сумата, а съответно му е обещавано, че това ще стане, но без никакъв резултат. И последно може ли да се стигне до съдебно разрешаване на въпроса? Благодаря предварително на колегите, които ще се заинтересуват от темата и ще ми помогнат в разрешаването на зададения казус.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 17:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Казус за Запис на Заповед
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Едва ли някой може да ви каже какво ще се случи в такъв казус.
Първо давност е изтекла но нали знаете, че съдът не следи служебно и трябва да се направи възражение. Ако този длъжник е коректен може и да признае, че дължи парите /не ми се струва вероятно но е възможно/
Взъмжоно е това ЕТ вече да не съществува, да е ликвидирано и да е безсмислено изобщо завежданекто на дело. Може и да не бъде открито на адреса и да започне делото, като се счете редовно призовано по съдебна регистрация и така никой да не направи възражения за давност. Възможно е и тази давност да е прекъсвана чрез някакви действия, вижте ЗЗД за прекъсване на давност.
Докато не започне делото никой не може да ви даде отговор какво ще стане.
Накрая може вашия клиент да пусне жалба до прокуратурата за измама, ако смята, че е бил измамен-все пак парите не са малко, дори и сега.
Може да изпробвате с риск да загубите с по-малката запис на заповед.
Видях че синът е разписал записа но като какъв като управител на фирмата или като длъжник, не знам-може би подайте сигнал до прокурор, како се установи с експертиза че е подписан от друг а е на фирмата на бащата, ясно се сочи на измама.
Първо давност е изтекла но нали знаете, че съдът не следи служебно и трябва да се направи възражение. Ако този длъжник е коректен може и да признае, че дължи парите /не ми се струва вероятно но е възможно/
Взъмжоно е това ЕТ вече да не съществува, да е ликвидирано и да е безсмислено изобщо завежданекто на дело. Може и да не бъде открито на адреса и да започне делото, като се счете редовно призовано по съдебна регистрация и така никой да не направи възражения за давност. Възможно е и тази давност да е прекъсвана чрез някакви действия, вижте ЗЗД за прекъсване на давност.
Докато не започне делото никой не може да ви даде отговор какво ще стане.
Накрая може вашия клиент да пусне жалба до прокуратурата за измама, ако смята, че е бил измамен-все пак парите не са малко, дори и сега.
Може да изпробвате с риск да загубите с по-малката запис на заповед.
Видях че синът е разписал записа но като какъв като управител на фирмата или като длъжник, не знам-може би подайте сигнал до прокурор, како се установи с експертиза че е подписан от друг а е на фирмата на бащата, ясно се сочи на измама.
- pitasht
- Активен потребител
Относно давността съм съгласна с написаното преди мен.
Но има въпрос по отношение на това, как е написана ЗЗ.
Дали е записано, че лицето Х /реалния длъжник/, в качеството на някакъв на ЕТ, издава ЗЗ - тогава имаме ЗЗ без представителна власт и следват разпоредбите на 462 ТЗ и 537 ТЗ, или се касае за неистински документ - т.е. посочен е собственика ЕТ като издател, а го е подписал сина - тогава имате основание за сезиране на прокуратура. Последното може да го стресне и да плати доброволно. Но и в НК си вижте давностните срокове.
Но има въпрос по отношение на това, как е написана ЗЗ.
Дали е записано, че лицето Х /реалния длъжник/, в качеството на някакъв на ЕТ, издава ЗЗ - тогава имаме ЗЗ без представителна власт и следват разпоредбите на 462 ТЗ и 537 ТЗ, или се касае за неистински документ - т.е. посочен е собственика ЕТ като издател, а го е подписал сина - тогава имате основание за сезиране на прокуратура. Последното може да го стресне и да плати доброволно. Но и в НК си вижте давностните срокове.
М. Колева
- mkoleva
- Младши потребител
В случая, относно давността, следва да се вземе предвид не кога са издавани, а кога им е падежа. Представете ЗЗ на колега, който практикува в областта. След като се запознае със съдържанието им, ще може да Ви насочи какви са шансовете.
- razli4na
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|