начало

КС възложи на ЦИК да преизчисли резултатите от изборите   КС възложи на ЦИК да преизчисли резултатите от изборите  

събиране на плащания по договор?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

събиране на плащания по договор?

Мнениеот lex71 » 19 Сеп 2007, 16:14

Здравейте,

Всякакъв компетентен съвет за бързо събиране на сума по договор ще ми е от полза. Казусът е доста прост, но често срещан- има договор за изработка, платени са 50% капаро, получили са си стоката, приели са я без възражения с приемо предавателен протокол, подписали са копието от фактурата за окончателните 50% и не са платили по тази фактура повече от 4 месеца, като се крият и не отговарят на телефона. Договора за изработка е с фирма, а не физическо лице, като сумата е под 10 000лв
lex71
Нов потребител

Мнениеот ianeva » 19 Сеп 2007, 16:32

Здравейте!
За "бързо събиране" - не мога да помогна. И 4 месеца - какво го чакате още дружеството?
Иначе реда е:
- пращате им нотариална покана да Ви платят /да речем в 7-дневен срок от получаване на същата/;
- като не Ви платят - с документите /договора, фактурата, протокола, поканата/ при адвокат - след това ИМ и съд.
Може да си поискате едно обезпечение - да речем един запор на банкова сметка или пък една възбрана на някой, собствен на дружеството имот. Тук обаче всичко вече е въпрос на конкретика.
Та така ...
Успех!
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот zoom » 19 Сеп 2007, 16:57

Трябва да заведете дело. С оглед това, че не е сложно може да мине и бързо. Естествено зависи за къде става дума. Ако знаете банкови сметки, направте обезпечение на бъдещ иск чрез запор. Така няма да Ви бавят, а ще искат да си платят. Може да не се стигне до дело, ако им запорирате правилната сметка. Сметката много често я има на самата фактура (не знам конкретика).
Успех!
zoom
Потребител

Мнениеот lex71 » 19 Сеп 2007, 16:57

какво е ИМ? Изработено е от ЕООД с 1 служител/собственик и производител- така че не е голяма фирма турсеща безплатен съвет :)
Благодаря Ви за помощта
lex71
Нов потребител

Мнениеот ianeva » 19 Сеп 2007, 17:00

ИМ - искова молба!
А за другото - стига де! :) Голяма, малка фирма, близо 10000 лева има да получава... Така че, действие, т.е адвокат! :)
Успех!
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот zoom » 19 Сеп 2007, 17:08

Искова молба. От нотариална покана според мен няма нужда. Във фактурата има срок или ако няма се дължи веднага. Можете ли да намерите техни банкови сметки с които оперират? Юридическо лице ли са или физическо лице? Имат ли друго имущество, за което знаете? Това са основните въпроси, които ще Ви бъдат зададени, като отидете на адвокат. :)
zoom
Потребител

Мнениеот lex71 » 19 Сеп 2007, 17:17

Могат ли да се запорират сметки преди дело/решение на съд? Сметката я имам, тъй като първите 50% са приведени по банков път. Фирмата длъжник е голяма, при това е част от холдинг- просто явно си имат практика да не плащат или забавят дълго плащанията...
lex71
Нов потребител

Мнениеот Clavdivs. » 19 Сеп 2007, 17:19

Ето един вариант, за който колегите прокурори-форумисти ще ме заплюят. :wink: Ама като все ме влече към двата сакрални кодекса....

Пуснете си една жалбица до прокуратурата в града, в който е регистрирано дружеството, че имат неизплатени парични вземания и се опасявате, че не плащат поради липса на парични средства :wink:

Най-вероятно ще има отказ, но пък е безплатно, пък и някой от извършващите проверката може да вметне, че ако си платят /задължението де/ "преписката ще се прекрати" .
Clavdivs.
Потребител

Назад към Търговско право