начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Фактура между търговци-спор за дължими суми

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Фактура между търговци-спор за дължими суми

Мнениеот pitasht » 01 Окт 2007, 15:51

Колеги имам един казус който леко ме притеснява.
Фирма договорира с друга фирма чрез офис в друго населено място, като се подписва фактура за дължимата сума и се предава стоката, но плащане не се осъществява с уговорката че ще се плати по-късно. С оглед трайни търговски отношения и доверие в длъжника се изчаква плащане
Сумите не са платени-остава като докумнет само фактурата.
Завежда се дело, представя се фактурата с подпис на двете страни естествено в копие-оригиналтът е предаден на купувача.
Съдът отхвърля иска. Не съм чел мотивите, но тези дни ще го сторя.
Предполагам че става въпрос за това, че в търговското право се дължи при покупко-продажба паричната сума при предаване на стоката или фактурата и доказателствената тежест е на ищеца, но малко е трудно в този бърз стокооборт да се докаже това, а е и минало време. В тази връзка предполагам съдът се е опрял на чл. 327 ТЗ
От друга страна всички опити на продавача да намери фирмата-писма с обратни разписки, ел.поща телефон са безрезултатни.
Ще се опитам да намеря доказателства, че стоката е предадена-писмени такива със сигурност няма, но въпросът ми е ако не намеря как да докажа и какво е вашето мнение. Самата подписана фактура не може ли да се приеме за договор който страните са длъжни да изпълнят, макар и да не е изготвен изричен договор. Или да водя свидетел-работник във фирмата да доказва че е предал стоката и фактурата.
Наистина съм объркан-това ли е практиката и в други населени места или само при нас е така?
pitasht
Активен потребител

Re: Фактура между търговци-спор за дължими суми

Мнениеот kolman » 01 Окт 2007, 21:15

pitasht написа:Колеги имам един казус който леко ме притеснява.
Фирма договорира с друга фирма чрез офис в друго населено място, като се подписва фактура за дължимата сума и се предава стоката, но плащане не се осъществява с уговорката че ще се плати по-късно. С оглед трайни търговски отношения и доверие в длъжника се изчаква плащане
Завежда се дело, представя се фактурата с подпис на двете страни естествено в копие-оригиналтът е предаден на купувача.
Предполагам че става въпрос за това, че в търговското право се дължи при покупко-продажба паричната сума при предаване на стоката или фактурата и доказателствената тежест е на ищеца, но малко е трудно в този бърз стокооборт да се докаже това, а е и минало време. В тази връзка предполагам съдът се е опрял на чл. 327 ТЗ
От друга страна всички опити на продавача да намери фирмата-писма с обратни разписки, ел.поща телефон са безрезултатни.
Ще се опитам да намеря доказателства, че стоката е предадена-писмени такива със сигурност няма, но въпросът ми е ако не намеря как да докажа и какво е вашето мнение. Самата подписана фактура не може ли да се приеме за договор който страните са длъжни да изпълнят, макар и да не е изготвен изричен договор. Или да водя свидетел-работник във фирмата да доказва че е предал стоката и фактурата.
Наистина съм объркан-това ли е практиката и в други населени места или само при нас е така?

Колко ще ми платите, за да Ви реша казуса????????????????????????????????????????????????????????????
kolman
Потребител

Мнениеот kolman » 01 Окт 2007, 21:17

pitasht написа:Наистина съм объркан-това ли е практиката и в други населени места или само при нас е така?

И в нашето населено място е така - и при вас и при нас. Хем дал - хем взел.
kolman
Потребител

Мнениеот divain » 01 Окт 2007, 21:34

pitasht написа:: Колеги имам един казус който леко ме притеснява.
Фирма договорира с друга фирма чрез офис в друго населено място, като се подписва фактура за дължимата сума и се предава стоката[...[/color] но плащане не се осъществява с уговорката че ще се плати по-късно. С оглед трайни търговски отношения и доверие в длъжника се изчаква плащане

Здравейте колега ! Казуса Ви е малко неясен , но ще се опитам да гадая... :wink
Огромно значение има как точно е оформена фактурата , как е опоменат начина на плащане и да ли е издаден касов бон -- това е разковничето на казуса Ви.
Най - малкото трябва да видите самата фактура като документ... и ако там нещата са оформени така че предаването и плащането са станали веднага и в брой... много ще е трудно доказването на обратното .
Не винаги плащането и предаването може да стане едновременно , но това съответно се отразява в документа....
А за това , че е минало време - колко време е минало ?
Дайте повече информация.
divain
Потребител

Мнениеот kolman » 01 Окт 2007, 21:46

divain написа:Огромно значение има как точно е оформена фактурата , как е опоменат НЕ Е ЛИ УПОМЕНАТ?????? начина на плащане и да ли НЕ СЕ ЛИ ПИШЕ "ДАЛИ" е издаден касов бон -- това е разковничето на казуса Ви. .
kolman
Потребител

Мнениеот divain » 01 Окт 2007, 22:16

kolman , защо е това негативно отношение :?: Не искам да споря .
Във фактурите има едни мъъънички квадратчета / мисля , че бяха 3 бр./, намират се някъде в долната й част и указват начина на плащане ... мнооого голямо значение има кой от 3-те начина е избран в случая :wink: А за правописа в бързината или - не :arrow: нека друг да ме съди . В случая се опитвам да помогна на pitasht ... :wink:
divain
Потребител

Мнениеот pitasht » 02 Окт 2007, 14:12

Благодаря на всички Всъщност решението е в наша полза отхвърлен е искът само за част от лихвата! Ама в обявлението пишеше частично отхъврле и направо се вбесих!
А иначе на фактурата пише плащане по сметка и се е подписал управителя за приел стоката.
Но имах подобно дело и вече реших че това е пракитката. тогава наистина доведох свидетел да удостовери предаването на стоката от който момент е станало дължимо вземането, тъй като и фактурата не бе подписана.
Успех на всички
pitasht
Активен потребител

Назад към Търговско право