- Дата и час: 29 Ное 2024, 19:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
От ЕООД в ООД
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
От ЕООД в ООД
Извинявам се за елементарния въпрос, но изпитвам затруднение и се надявам някой да ми помогне.
Какви са точно стъпките, които трябва да предприема за да направя от едно ЕООД ООД чрез продажба на дял и съответно да го узаконя?
Благодаря!
Какви са точно стъпките, които трябва да предприема за да направя от едно ЕООД ООД чрез продажба на дял и съответно да го узаконя?
Благодаря!
- Blueberry_snow
- Младши потребител
продавате си дружествени дялове (нотариално заверен договор) и вписвате промените в съда (погледнете си 129 и 122 от ТЗ)
в съда си подавате: заявление за вписване на промяна в обстоятелство; Препис от дружествения договор, заверен от управителя и съдържащ всички изменения и допълнения, свързани с промените; Протокол от общото събрание на съдружниците, на което са приети промените; Договорът за прехвърляне на дружествения дял, (с нотариална заверка на подписите); Квитанция за платена държавна такса; Квитанция за внесена такса за обнародване в "Държавен вестник". съответно ако новия съдружник е юл решение на неговия управителен орган за закупуване дял и т.н.
в съда си подавате: заявление за вписване на промяна в обстоятелство; Препис от дружествения договор, заверен от управителя и съдържащ всички изменения и допълнения, свързани с промените; Протокол от общото събрание на съдружниците, на което са приети промените; Договорът за прехвърляне на дружествения дял, (с нотариална заверка на подписите); Квитанция за платена държавна такса; Квитанция за внесена такса за обнародване в "Държавен вестник". съответно ако новия съдружник е юл решение на неговия управителен орган за закупуване дял и т.н.
- adiko
- Потребител
Имам въпрос по същата тема.
Нащият шеф реши да приобразума фирмата от ЕООД в ООД.
Продаде половината дялове на друг, и пуснахме заявление за промяна в регистрацията., като искахме с новият съдружник двамата да бъдат управители. От съда Казаха не може. Трябвало единият да е прокурист. Вярно ли е ? Защо и на какво основание?
Продаде половината дялове на друг, и пуснахме заявление за промяна в регистрацията., като искахме с новият съдружник двамата да бъдат управители. От съда Казаха не може. Трябвало единият да е прокурист. Вярно ли е ? Защо и на какво основание?
- jenya
- Нов потребител
Благодаря на всички, които се отзоваха! Наистина това, че намерих този форум ме спасява! Нова съм на тази работа и не искам да кажа на шефа си, че не мога да се справя.
И още един въпрос: какви са условията, на които трябва да отговаря състава на общото събрание?
Предишна молба за вписване на промяна е била отхвърлена,
защото "органите на управление съвпадат по състав".
В ЕООДто се вписва нов съдружник, които ще бъде и втори управител. Според ТЗ може да има двама управителя, а общото събрание се състои от всички съдружници, т.е. тези двамата, които са и управители.
Не зная как да предотвратя органите да съвпадат по състав, след като има само двама съдружника.
И още един въпрос: какви са условията, на които трябва да отговаря състава на общото събрание?
Предишна молба за вписване на промяна е била отхвърлена,
защото "органите на управление съвпадат по състав".
В ЕООДто се вписва нов съдружник, които ще бъде и втори управител. Според ТЗ може да има двама управителя, а общото събрание се състои от всички съдружници, т.е. тези двамата, които са и управители.
Не зная как да предотвратя органите да съвпадат по състав, след като има само двама съдружника.
- Blueberry_snow
- Младши потребител
отговарям на jenya: малко странно ми звучи това. оод може да има и двама управители, които заедно и поотделно да представляват дружеството. дори управител може да е лице, което не е съдружник. не се сещам за текст в ТЗ, който да предвижда това. ако имаш време погледни процедури в апис или друга система, с която работиш...
- adiko
- Потребител
няма никаква пречка двамата съдружници да са и управители, просто трябва да се укаже дали двамата управляват заедно или поотделно.
- barri
- Потребител
Това, че може да са двама управителя (в случая съдружници) го пише в ТЗ. Но не разбирам какво искат да кажат с това, че "органите не следва да съвпадат по състав".
- Blueberry_snow
- Младши потребител
Благодаря Ви много. И аз не разбирам
За съжаление от съда върнаха документите и сега за да ги подадем отново трабва да направим някаква промяна по тях
За съжаление от съда върнаха документите и сега за да ги подадем отново трабва да направим някаква промяна по тях
- jenya
- Нов потребител
jenya, погледни това:
Чл. 135. (1) Органи на дружеството са:
1. общо събрание;
2. управител (управители).
(2) Управителят може да не е съдружник.
Чл. 136. (1) Общото събрание се състои от съдружниците.
Възможно е обаче (чисто логически разсъждавам), ако има само двама управителя, които са и единствени участници в общото събрание, поради тази причина общото събрание да не е способно да взема решения, тъй като гласовете не са нечетни, т.е. винаги ще са 1:1, и събранието няма да може да взема решения с мнозинство. Това ми се струва някаква логична причина, но дори и да е прокурист единия съдружник не виждам разлика.
На теб на какво основание ти върнаха документите? Има ли цитиран член от закона?
Чл. 135. (1) Органи на дружеството са:
1. общо събрание;
2. управител (управители).
(2) Управителят може да не е съдружник.
Чл. 136. (1) Общото събрание се състои от съдружниците.
Възможно е обаче (чисто логически разсъждавам), ако има само двама управителя, които са и единствени участници в общото събрание, поради тази причина общото събрание да не е способно да взема решения, тъй като гласовете не са нечетни, т.е. винаги ще са 1:1, и събранието няма да може да взема решения с мнозинство. Това ми се струва някаква логична причина, но дори и да е прокурист единия съдружник не виждам разлика.
На теб на какво основание ти върнаха документите? Има ли цитиран член от закона?
- Blueberry_snow
- Младши потребител
"Резолюцията" е написано с химикал изречение върху един от върнатите документи:
"Съгласно чл. 129, ал. 2 от ТЗ да се съобрази обстоятелството, че органите на управление не следва да съвпадат по състав.
Ново заявление."
"Съгласно чл. 129, ал. 2 от ТЗ да се съобрази обстоятелството, че органите на управление не следва да съвпадат по състав.
Ново заявление."
- Blueberry_snow
- Младши потребител
Това е пълен абсурд!Обжалвайте.Никъде няма изискване “че органите на управление не следва да съвпадат по състав” , и не случайно няма такова изискване.Да не говорим ,че чл.129 ТЗ изобщо не е относим към основанието , на което ви е оставено без движение “делото”.
- REVOLUTION
- Активен потребител
jenya написа:Имам въпрос по същата тема.
Обжалвайте!Ще спечелите!
- REVOLUTION
- Активен потребител
И на мен ми се стори адски странно, особено формата, в която са го направили (т.е. липсата на всякаква форма), но си помислих, че аз нещо не разбирам...
Но до колкото разбрах, това не е "отказ", а нещо като подкана да си поправим сбърканите документи. Останалите, които са сметнали за читави, са ги запазили в съда, включително квитанциите за платени такси.
Ако беше официално становище на съда, щеше да ми е по-лесно, но така - в каква форма да протестирам??
Но до колкото разбрах, това не е "отказ", а нещо като подкана да си поправим сбърканите документи. Останалите, които са сметнали за читави, са ги запазили в съда, включително квитанциите за платени такси.
Ако беше официално становище на съда, щеше да ми е по-лесно, но така - в каква форма да протестирам??
- Blueberry_snow
- Младши потребител
И на мен са ми отказвали вписване на двама управители при двама съдружници. Практиката на ОС била такава, ако ли, че няма никаква логика в този отказ. Докато не представих нови документи с ново решение за избор само на единия съдружник като управител, не стана вписването. Решихме си проблема като после другия съдружник бе упълномощен от управителя да представлява дружеството.
- ims71
- Младши потребител
ims71 написа:И на мен са ми отказвали вписване на двама управители при двама съдружници. Практиката на ОС била такава, ако ли, че няма никаква логика в този отказ. Докато не представих нови документи с ново решение за избор само на единия съдружник като управител, не стана вписването. Решихме си проблема като после другия съдружник бе упълномощен от управителя да представлява дружеството.
Ims71, за кой съд говориш, в кой град? До колкото разбрах в различните градове има различни практики по този въпрос.
- Blueberry_snow
- Младши потребител
18 мнения
• Страница 1 от 1
|
|