- Дата и час: 02 Дек 2024, 03:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Каква е разликата между седалище и адрес на управление?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
71 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
Клежке, има и по-тежки случаи. Моята втора специалност е "финансов контрол" в Свищов. Когато се явявах на изпит по стопански и финансов контрол, на теста имаше въпрос: КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ЕДНОСТРАННО И ДВУСТВАННО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ? Аз че не бях чел нищо, това беше факт, но като юрист праснах един отговор, че такава класификация в наказателното право няма. И съответно, си получих двойката и си отидох вкъщи.
Така че, куриози много. Тази случка ще взема да я пусна във форума
- system
- Активен потребител
system написа:Тази случка ще взема да я пусна във форума
Ами да, стана ми интересно. Получихте ли все пак отговор от преподавателя? Може би пример за eдностранно престъпление е: Първан стреля по нищо неподозиращия Стоян в гръб. А пример за двустранно престъпление е: Първан и Стоян се раняват един друг в дуел.
Последна промяна tonitta_bg на 06 Дек 2007, 16:52, променена общо 1 път
- tonitta_bg
- Младши потребител
system написа:Клежке, има и по-тежки случаи. Моята втора специалност е "финансов контрол" в Свищов. Когато се явявах на изпит по стопански и финансов контрол, на теста имаше въпрос: КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ЕДНОСТРАННО И ДВУСТВАННО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ? Аз че не бях чел нищо, това беше факт, но като юрист праснах един отговор, че такава класификация в наказателното право няма. И съответно, си получих двойката и си отидох вкъщи.
А сега де…Може ли да ми обясните и на мен какво аджеба е едностранно и двустранно престъпление?
- REVOLUTION
- Активен потребител
Аз ще ви кажа, нали се явявах после на поправителен. При едностранното участва една страна, а при двустранното - две страни.
- system
- Активен потребител
Това ме навежда на мисълта, че двустранно престъпление е онова престъпление с "международен елемент", което е престъпление и в двете държави, с които е свързано. А едностранно - което е само в едната.
Правя свободни съчинения по картинка, разбира се. Термина го чувам за пръв път. Първото, което ми хрумна, беше същото като на tonitta_bg за Стоян и Петкан.
System, това за страните сериозно ли е?
Правя свободни съчинения по картинка, разбира се. Термина го чувам за пръв път. Първото, което ми хрумна, беше същото като на tonitta_bg за Стоян и Петкан.
System, това за страните сериозно ли е?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Абсолютно сериозно, в момента гледам ксерокопие на учебника и ще потърся вкъщи и сборника с тестове. В самия учебник се говори за "едностранно и двустранно участие в престъпление", но в тестовете престъплението беше квалифицирано като едностранно и двустранно. В общи линии, така както го обяснява в цитирания учебник, става дума за длъжностно присвояване на парични суми от дл лце към дружество или друг стопански субект: прите постъпват в банковата сметка на дружеството (например), дл лице - да речем счетоводител при дружеството, не ги осчетоводява че са постъпили, и след това ги изтегля. Ако това се прави без банковият служител да знае - маме едностранно престъпление. Ако обаче участва и банковият служител чрез предварителна уговорка за отпускане на фиктивни аванси - тогава е двустранно.
ЦИТАТЪТ МИ Е ПОЧТИ 1 КЪМ 1. Само квалификацията на престъплението като дл присвояване е моя, без да претендирам за прецизност
ЦИТАТЪТ МИ Е ПОЧТИ 1 КЪМ 1. Само квалификацията на престъплението като дл присвояване е моя, без да претендирам за прецизност
- system
- Активен потребител
system написа:Аз ще ви кажа, нали се явявах после на поправителен. При едностранното участва една страна, а при двустранното - две страни.
Колега ,според мен отговорът , който сте дал на теста е абсолютно верен.Таквоз нещо като едностранно и двустранно престъпление НЯМА!Това е някаква измислица на икономистите.Изобщо в престъплението няма СТРАНИ!Абе нещо ни гъбаркате май с тази класификация!
- REVOLUTION
- Активен потребител
system написа:Абсолютно сериозно, в момента гледам ксерокопие на учебника и ще потърся вкъщи и сборника с тестове. В самия учебник се говори за "едностранно и двустранно участие в престъпление", но в тестовете престъплението беше квалифицирано като едностранно и двустранно. В общи линии, така както го обяснява в цитирания учебник, става дума за длъжностно присвояване на парични суми от дл лце към дружество или друг стопански субект: прите постъпват в банковата сметка на дружеството (например), дл лице - да речем счетоводител при дружеството, не ги осчетоводява че са постъпили, и след това ги изтегля. Ако това се прави без банковият служител да знае - маме едностранно престъпление. Ако обаче участва и банковият служител чрез предварителна уговорка за отпускане на фиктивни аванси - тогава е двустранно.
Леле….кой е този учебник?
- REVOLUTION
- Активен потребител
Учебник по дисциплината "Стопански и финансов контрол" с автор Йордан Томов, издание мисля че 2000 или 2001 г. Ползвали сме го като ксерокопие, защото не се продаваше в оригинал
- system
- Активен потребител
Учебник по дисциплината "Стопански и финансов контрол" с автор Йордан Томов, издание мисля че 2000 или 2001 г. Ползвали сме го като ксерокопие, защото не се продаваше в оригинал
- system
- Активен потребител
Абе, хора, мислете с главите си!
Седалището обикновено съвпада с адреса по местоживеене на лицето, или едно от лицата, създало фирмата.
Адресът на управление е там, където се намира офисът, магазина и т.н.
Може една фирма, както често се случва, да е регистрирана - седалище - в София, но има адрес на управление в различни градове на страната и например адрес на управление във Варна / или филиали/. Управителят може да не съвпада със собственика на фирмата.
Ако все още не вие е ясно, ползвайте тълковен речник.
Дано да са ви полезни горните редове.
Седалището обикновено съвпада с адреса по местоживеене на лицето, или едно от лицата, създало фирмата.
Може една фирма, както често се случва, да е регистрирана - седалище - в София, но има адрес на управление в различни градове на страната и например адрес на управление във Варна / или филиали/. Управителят може да не съвпада със собственика на фирмата.
- suzy_4
- Младши потребител
suzy_4 написа:Абе, хора, мислете с главите си!
Добре , че не ви се е паднал този въпрос на изпита по търговско право.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Сузи, мисленето е хубаво нещо, но за някои неща законът не е разчитал ние да ги измислим.
-
system написа:Абсолютно сериозно, в момента гледам ксерокопие на учебника и ще потърся вкъщи и сборника с тестове. В самия учебник се говори за "едностранно и двустранно участие в престъпление", но в тестовете престъплението беше квалифицирано като едностранно и двустранно. В общи линии, така както го обяснява в цитирания учебник, става дума за длъжностно присвояване на парични суми от дл лце към дружество или друг стопански субект: прите постъпват в банковата сметка на дружеството (например), дл лице - да речем счетоводител при дружеството, не ги осчетоводява че са постъпили, и след това ги изтегля. Ако това се прави без банковият служител да знае - маме едностранно престъпление. Ако обаче участва и банковият служител чрез предварителна уговорка за отпускане на фиктивни аванси - тогава е двустранно.
Ужас! Ами, че това е пълна глупост според мен. И в двата примера ми се струва, че престъплението е "ЕДНОСТРАННО". Че нали и счетоводителят и банковият служител са от една и съща страна, от другата страна е самото дружество, от което се присвоява. Не е ли така?
- tonitta_bg
- Младши потребител
Колежке tonitta_bg, мсля че вчера REVOLUTION вче го каза - престъплението няма страни кат елемент. Елементите му са най-общо: субект, обект (обществените отношения, които се засягат), предмет (не винаги), изпълнтелно деяние, резултат (ако е резултатно), субективна страна (вина) и наказуемост.
- system
- Активен потребител
Това ми се падна като един от въпросите на теста по същия изпит - Стопански и финансов контрол, като се явявах на поправителен. Отговорите бяха два - или експерт, ли вещо лице. Верен е само единият
- system
- Активен потребител
Е, разбираемо е горе-долу от банкерска гледна точка какво искат да кажат банкерите с това разграничение на престъпленията. Нищо, че предизвиква смях у юристите.
-
71 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
|
|