- Дата и час: 04 Дек 2024, 17:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
търговски регистър
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
и промените след 01.01.08 на вече вписани търговци служебно ли ще се отразяват от АВписв в Булстат регистъра или пак впоследствие ще се прави
- kolegka
- Младши потребител
отговарям на treisi: заявленията ги има като приложение в НАРЕДБА № 1 от 14.02.2007 г. за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър, но не я търсете в сайта на Агенцията, защото там заявленията ги няма.
на kolegka; моето мнение е, че едновреммено с пререгистрацията ще може да впишем и промени. всъщност надявам се
на kolegka; моето мнение е, че едновреммено с пререгистрацията ще може да впишем и промени. всъщност надявам се
- adiko
- Потребител
ако успеете да си подадете преди нова година за някакви промени - има още една седмица, съдът ще трябва да ви ги впише.
- adiko
- Потребител
имам покана за общо събрание на акционерите за 30.01. едва тогава трябва да впиша промяната, затова се чудя дали трябва първо да пререгистрирам дружеството
- kolegka
- Младши потребител
аз пък имам промяна на име на ад и също се чудя как да постъпя, няма да мога да я впиша до нова година, защото чакам акционерите да ми разпишат документите, а те не са се разбързали.
мисля, че ще трябва да пререгистрираме и после да впишем промяната или ако успеем да си комплектоваме документите да го направим едновременно
мисля, че ще трябва да пререгистрираме и после да впишем промяната или ако успеем да си комплектоваме документите да го направим едновременно
- adiko
- Потребител
kolegka написа:и промените след 01.01.08 на вече вписани търговци служебно ли ще се отразяват от АВписв в Булстат регистъра или пак впоследствие ще се прави
Прочетете новата редакция чл. 3 от Закона за регистър БУЛСТАТ.
- silvia_ili
- Нов потребител
Мислейки днес относно влизането в сила (евентуално) на новия ЗТР и предвид нуждата ми да напавя съдебна ргистрация на ТД, решението, за което вписване да получа през новата година, съответно тогава да го впиша в БУЛСТАТ (защо е ирелевантно и е фактически, не правен въпрос) стигнах до следния извод, който искам да обсъдя с колегите, които виждам, че също усилено мислят по темата:
Вписването на новоучредено търг. д. в ТР към ОС има контитутивно действие като от момента на получаване на решението (момента на уведомяване на представляващия дружеството за постановяването му), ЗРБ (чл. 3 т. 1) вменява задължението за представляващия да впише дружеството в регистъра Булстат. След първи януари, обаче това задължение отпада, т.к. вписването в ТР към АВ ще осъществява практически и двете действия - търговска регистрация и Булстат регистрация. Поради това, мисля аз и питам дали разсъждавам правилно, ако между момента на вписване в ТР към ОС, но преди момента на вписване в БУЛСТАТ регистъра влезе ви сила ЗТР, то тогава просто ще тежи върху представляващия новото дружестов задължението за пререгисрация, без да има нужда от деклариране в рег. Булстат, т.к., въпреки, че никога не е било регистрирано до момента в Рег. Булстат, то новото дружство е вече възникнало, и то по стария ред, а с факта на пререгистрацията му ще му бъде даден и ЕИК (булстат) номер. Това дори може и да спести 60 лв., т.к. за пререгистрация такси не се дължат. Проблем с горното, обаче може да възникне, ако е вярно казаното от колегата Таня Дикова, която има инфо, че новия регистър ще работи само за нови вписвания...
Моля, за коментар на разсъжденията ми...
Благодаря на включилите се!
Вписването на новоучредено търг. д. в ТР към ОС има контитутивно действие като от момента на получаване на решението (момента на уведомяване на представляващия дружеството за постановяването му), ЗРБ (чл. 3 т. 1) вменява задължението за представляващия да впише дружеството в регистъра Булстат. След първи януари, обаче това задължение отпада, т.к. вписването в ТР към АВ ще осъществява практически и двете действия - търговска регистрация и Булстат регистрация. Поради това, мисля аз и питам дали разсъждавам правилно, ако между момента на вписване в ТР към ОС, но преди момента на вписване в БУЛСТАТ регистъра влезе ви сила ЗТР, то тогава просто ще тежи върху представляващия новото дружестов задължението за пререгисрация, без да има нужда от деклариране в рег. Булстат, т.к., въпреки, че никога не е било регистрирано до момента в Рег. Булстат, то новото дружство е вече възникнало, и то по стария ред, а с факта на пререгистрацията му ще му бъде даден и ЕИК (булстат) номер. Това дори може и да спести 60 лв., т.к. за пререгистрация такси не се дължат. Проблем с горното, обаче може да възникне, ако е вярно казаното от колегата Таня Дикова, която има инфо, че новия регистър ще работи само за нови вписвания...
Моля, за коментар на разсъжденията ми...
Благодаря на включилите се!
- JORGE
- Младши потребител
JORGE, мисля, че дори и да заработи ТР само за нови т-ци, за такива случаи ще трябва да правят изключения и да ги пререгистрират. Иначе не виждам как ще стане. Интересни разсъждения.
- silvia_ili
- Нов потребител
Според мен всички ТД , заявленията , на които да подадени преди влизане в сила на ЗТР , ще се движат по досегашния ред , независимо , че решенията за регистрацията им ще излезнат след нова година.Затова те трябва да се регистрират и по булстат и след това да се пререгистрират.Струва ми се , че иначе ще настъпи хаос.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Относно разсъжденията на Революшън: и аз мислех, че така би трябвало да стане, но не намерих в ПЗР на ЗТР или друг закон разпоредба, урегулираща по такъв начин заварените случаи, именно поради това в първия момент се и попритесних, т.к. незнам накъде ще избият разсъжденията на уважаемите господа (администратори) от бъдещия и евентуален ТР или Булстат рег., но ми се струва логично да няма задължение (в горепосочения случай) за Буластат регистрация на нововписани дружества, т.к. първо така казва закона, и второ, т.к. ако бъде направена булстат регистрация, то веднага ще следва да се заличи и дадения булстат номер да се превърне в ЕИК по ЗТР (както пише в ПЗР на ЗТР), което е нелогично, но пък е и присъщо за неведомите пътища на българския администратор - умни глави навред, а и знаеш ли на каква лелка без каквото и да било образование ще попаднеш...
Моля, да бъда извинен за гръбовати си израз
Моля, да бъда извинен за гръбовати си израз
- JORGE
- Младши потребител
Според мен аргумент се черпи от” § 4. (1) Търговците и клоновете на чуждестранни търговци, вписани в търговския регистър и в регистъра на кооперациите при окръжните съдилища, са длъжни да се пререгистрират по този закон в тригодишен срок от влизането му в сила. Държавна такса за пререгистрацията не се дължи.
(2) Пререгистрацията по ал. 1 се извършва чрез вписване в търговския регистър на търговеца или клона на чуждестранния търговец и на съответните обстоятелства за него въз основа на заявление от търговеца, съответно от управителя на клона на чуждестранен търговец, и удостоверение за актуалното състояние по регистрацията му, в което съдът посочва кода по БУЛСТАТ на търговеца, съответно клона на чуждестранния търговец. Дружествата и кооперациите представят и заверен от управителния си орган актуален дружествен договор или устав.” ………….във връзка с § 6. Започналите до влизане в сила на закона регистърни производства се приключват от съда по досегашния ред.Аз разсъждавам така , по силата на последния параграф съдът ще регистрира ТД по стария ред.Вследствие на това ще възникне задължение за пререгистрация.Последната обаче според параграф 4 (2) се извършва по заявление на търговеца и удостоверение от съда за актуално състояние , в което съдът посочва кода по БУЛСТАТ на трговеца.Следователно това ТД трябва да се регистрира по БУЛСТАТ иначе съдът няма да му издаде удостоверение , тъй като няма код БУЛСТАТ.И така стигам до извода , че параграф 6 трябва да се тълкува разширително и под регистърни производства да се разбират и производствата за получаване на БУЛСТАТ.Аз така мился , но дали ще е така само бъдещето ще покаже…………….
(2) Пререгистрацията по ал. 1 се извършва чрез вписване в търговския регистър на търговеца или клона на чуждестранния търговец и на съответните обстоятелства за него въз основа на заявление от търговеца, съответно от управителя на клона на чуждестранен търговец, и удостоверение за актуалното състояние по регистрацията му, в което съдът посочва кода по БУЛСТАТ на търговеца, съответно клона на чуждестранния търговец. Дружествата и кооперациите представят и заверен от управителния си орган актуален дружествен договор или устав.” ………….във връзка с § 6. Започналите до влизане в сила на закона регистърни производства се приключват от съда по досегашния ред.Аз разсъждавам така , по силата на последния параграф съдът ще регистрира ТД по стария ред.Вследствие на това ще възникне задължение за пререгистрация.Последната обаче според параграф 4 (2) се извършва по заявление на търговеца и удостоверение от съда за актуално състояние , в което съдът посочва кода по БУЛСТАТ на трговеца.Следователно това ТД трябва да се регистрира по БУЛСТАТ иначе съдът няма да му издаде удостоверение , тъй като няма код БУЛСТАТ.И така стигам до извода , че параграф 6 трябва да се тълкува разширително и под регистърни производства да се разбират и производствата за получаване на БУЛСТАТ.Аз така мился , но дали ще е така само бъдещето ще покаже…………….
- REVOLUTION
- Активен потребител
Опасявам се, че притесненията ми се базират на същите правни основания, но и аз незнам дали ще стане така. Според мен, обаче съдът просто ще трябва да издаде удостоверението дори и да не е регистрирано по Булстат дружеството... но знае ли човек... плюс това, аз въобще не смятам, че е работа на съда да посочва на АВ какъв е булстата ..., а тъкмо обратното... но след като в закона пише така...
Иначе за започналите производства по регистрация в ТР към ОС - спор няма - §. 6 е точен и ясен, но пък засяга само производствата пред съд.
Все пак благодаря за разсъжденията уважаеми Революшън и Силвия_ИЛИ и всички включили се...
Лека работа на всички и весели празници...
Иначе за започналите производства по регистрация в ТР към ОС - спор няма - §. 6 е точен и ясен, но пък засяга само производствата пред съд.
Все пак благодаря за разсъжденията уважаеми Революшън и Силвия_ИЛИ и всички включили се...
Лека работа на всички и весели празници...
- JORGE
- Младши потребител
Има логика и в разсъжденията на REVOLUTION.
А
Заличаването не става автоматично, а при пререгистрацията:
ПЗР на ЗТР § 4. (9) При пререгистрацията търговците и клоновете на чуждестранни търговци се изключват от регистър БУЛСТАТ и кодът по БУЛСТАТ става ЕИК на търговеца.
А
JORGE написа:ако бъде направена булстат регистрация, то веднага ще следва да се заличи и дадения булстат номер да се превърне в ЕИК по ЗТР (както пише в ПЗР на ЗТР), което е нелогично, но пък е и присъщо за неведомите пътища на българския администратор - умни глави навред, а и знаеш ли на каква лелка без каквото и да било образование ще попаднеш...
Заличаването не става автоматично, а при пререгистрацията:
ПЗР на ЗТР § 4. (9) При пререгистрацията търговците и клоновете на чуждестранни търговци се изключват от регистър БУЛСТАТ и кодът по БУЛСТАТ става ЕИК на търговеца.
- silvia_ili
- Нов потребител
Благодаря на Силвия за уточнението, но с цитирания текст именно цитираната от нея разпоредба съм имал предвид, разликата е и явно на всички ни е ясно, че тя е приложима за дружества имащи вече булстат регистрация, а ние се чудим какво ще стане с тия дето вече са дружества, а още нямат булстат... Аз мисля, че те въобще не трябва да имат такъв, т.к. вписването им в този регистър ще е противно на закона за булстат регистъра (чл. 3 от същия) без значение, че те са били вписани като търговци и са възникнали като субекти при действието на стария закон. Що се отнася до въпросната пререгистрация, то тя затова е пререгистрация, защото е отново в търговския регистър, като той вече има и един идентификатор повече - ЕИК, именно поради това смятам, че ще следва да се даде направо ЕИК, а не да се минава първо по стария ред, а след това направо да се мине по новия, смятам, че така ще е по-лесно, именно затова се надявам и това да стане. А иначе дори и това, което Революшън казва е приемливо, в крайна сметка въпросът е да има начин, а не да ти кажат просто: неможе..., което не е отговор... особенно имайки предвид колко хора ще се озовът в това положение. Най-силния аргумент в подкрепа на мнението на Революшан е именно задължението за съда във въпросното удостоверение да посочи Булстат на дружеството...
Между другото - отдавна не бях взимал участие в дискусия тук...най-често се отказвам като видя дискусии за злободневни проблеми, а не право... поради това се радвам и Ви благодаря, че и тази още не се е изродила...
Благодаря отново и лека работа...
Между другото - отдавна не бях взимал участие в дискусия тук...най-често се отказвам като видя дискусии за злободневни проблеми, а не право... поради това се радвам и Ви благодаря, че и тази още не се е изродила...
Благодаря отново и лека работа...
- JORGE
- Младши потребител
Моля да ми простите за невежеството, но аз доста дълго време отсъствах от юридическото ми призвание(каквото и да означава това) - та въпроса ми е кои изпълнява функците на длъжностно лице по вписванията - отново ли съдиите в окръжните съдилища, вкл. и там където има търговски колегии или е имало конкурси в съдебната система за назначаването на тези лица - защото в закона пише че това са юристи с над 3 години стаж.
- treisi
- Нов потребител
колеги, моля за Вашите мнения
как ще се вписват промени след 01.01.2008 г на съществуващи търговци
трябва ли задължително първо да се прави пррегистрация или не
нали срокът за пререг е 3 годишен?!
как ще се вписват промени след 01.01.2008 г на съществуващи търговци
трябва ли задължително първо да се прави пррегистрация или не
нали срокът за пререг е 3 годишен?!
- kolegka
- Младши потребител
treisi написа:Моля да ми простите за невежеството, но аз доста дълго време отсъствах от юридическото ми призвание(каквото и да означава това) - та въпроса ми е кои изпълнява функците на длъжностно лице по вписванията - отново ли съдиите в окръжните съдилища, вкл. и там където има търговски колегии или е имало конкурси в съдебната система за назначаването на тези лица - защото в закона пише че това са юристи с над 3 години стаж.
treisi, имаше конкурси за този тип длъжност, съответно след провеждането им бяха назначени и длъжностните лица.
-
ianeva - Потребител
|
|