- Дата и час: 04 Дек 2024, 17:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
търговски регистър
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
На мен някой ми е изтрил мнението от преди два дни
Исках да попитам тези, които вече са осъществили успешно поне една пререгистрация - най-отзад на формуляр А4 пише "нотариално удостоверяване" (цитирам по памет); означава ли това, че за всяка пререгистрация ще трябва да карам управителите да си заверяват подписа на заявлението пред нотариус, а аз да я внасям с адвокатско пълномощно?
И още нещо - има ли много големи опашки пред АВ в София? Аз смятам когато отида да направя наведнъж възможно повече пререгистрации, стига да не ме нахокат.
Исках да попитам тези, които вече са осъществили успешно поне една пререгистрация - най-отзад на формуляр А4 пише "нотариално удостоверяване" (цитирам по памет); означава ли това, че за всяка пререгистрация ще трябва да карам управителите да си заверяват подписа на заявлението пред нотариус, а аз да я внасям с адвокатско пълномощно?
И още нещо - има ли много големи опашки пред АВ в София? Аз смятам когато отида да направя наведнъж възможно повече пререгистрации, стига да не ме нахокат.
- mandril
- Младши потребител
Не ми стана ясно има ли промени по таксите за регистрация на дружества, но вероятно скоро всичко ще се изясни...Благодаря все пак.
Интересуват ме таксите за промяна на вписани обстоятелства.
Ako nqkoi kolega razpolaga s aktualna tarifa na takste, sabirani ot AgVpisvaniq molq da q publikuva.
Интересуват ме таксите за промяна на вписани обстоятелства.
Ako nqkoi kolega razpolaga s aktualna tarifa na takste, sabirani ot AgVpisvaniq molq da q publikuva.
Последна промяна evievgenieva на 05 Яну 2008, 13:44, променена общо 2 пъти
- evievgenieva
- Младши потребител
Цитат "Исках да попитам тези, които вече са осъществили успешно поне една пререгистрация - най-отзад на формуляр А4 пише "нотариално удостоверяване" (цитирам по памет); означава ли това, че за всяка пререгистрация ще трябва да карам управителите да си заверяват подписа на заявлението пред нотариус, а аз да я внасям с адвокатско пълномощнол"
И аз това се чудя. Знае ли някой?
И аз това се чудя. Знае ли някой?
- e.i.t.
- Младши потребител
Относно запазването на име преди пререгистрацията и отказа на някои служители на АВ да приемат Заявление Д1 е интересен факта,че в ТС АВ София има прието такова заявление на Офис 1 Суперстор. В този смисъл мисля, че след като регистъра е национален следва и практиката да е еднаква. В противен случай се получава както и досега всеки съд със свои правила.
- paola756
- Нов потребител
evievgenieva написа:Не ми стана ясно има ли промени по таксите за регистрация на дружества, но вероятно скоро всичко ще се изясни...Благодаря все пак.
има изменения и всички такси са ги отразили в сайта на търговския регистър
там където пише как да регистрирам фирма пише и таксите,както и документите коите да се приложат
http://www.brra.bg/CielaProcedures.ra
- stupy
- Младши потребител
Всички заявления, включително това за името трябва да са нотариално заверени.Което значи, че първо трябва да пратя клиента да ми завери Д1, после като се върне аз да ида да запазя фирмата, после да го изпратя да завери А4 за ООД и спесимен и да внесе капитала и тогава пак при мен.А ако се окаже, че името, посочено в Д1 е заето, то трябва да пратя клиента втори път /не май трети се пада/ при нотариус, за да ми завери ново Д1.А нали се сещате, че преди да съм взела името, нищо друго не мога да правя.Тези хора луди ли са?
- mialore
- Младши потребител
Не е ли по-лесно да ни бъде издадено нотариално заверено пълномощно, с което управителя ни упълномощава да го предтсавляваме пред АВ относно пререгистрацията, включително да подадем всички заявления от негово име (от наше име в качеството ни на пълномощници)? Така самите формуляри ние ще ги заверяваме пред нотариуса. Идеята ми е да не се налага да ангажираме клиентите с повече от една разходка до нотариуса.
- mandril
- Младши потребител
Имената със сигурност се проверяват в старите бази данни.
А Office 1 Superstore е търговска марка, няма такова търговско дружество, затова се е оказало свободно. Тука вече ни е калпаво законодателството и може да се регистрира като наименование на дружество чужда търговска марка. В някои държави имат специални закони за фирмените наименования, у нас - нъц.
А Office 1 Superstore е търговска марка, няма такова търговско дружество, затова се е оказало свободно. Тука вече ни е калпаво законодателството и може да се регистрира като наименование на дружество чужда търговска марка. В някои държави имат специални закони за фирмените наименования, у нас - нъц.
- slu4aen_n
- Младши потребител
Знае ли някой дали за регистрация на ЕТ А1 и Д1 могат да се подадат от упълномощено лице и необходима ли е нотариална заверка на подписите на А1 и Д1 ?
- e.i.t.
- Младши потребител
Колеги, а за едноличните дружества какви формуляри ще попълвате - тези за ООД и за АД ли? ( То не, че има много други възможности, ама да си попитам!)
И какво толкова пише в тези нови удостоверения от ОС за пререгистрация? Някои виждал ли ги е? При нас все още отказват издаването им.
И какво толкова пише в тези нови удостоверения от ОС за пререгистрация? Някои виждал ли ги е? При нас все още отказват издаването им.
- g.atanasova
- Младши потребител
Търговския регистър е пълна скръб. Цялата тая галимация е направена, за да се усложни максималко адвоката. Т.е. супер трудно е те упълномощят и да ти да извършиш всичко - повярвайте ми - ще се убедите от практиката, която ще сътворят длъжностните лица. Аз обаче мисля да прецакам законодателя. Правят ми се на много печени, а? Само с едно разхождане на клиента мисля да мина. Ще му направим ел. подпис - и всичко по Интернет. А-а-а-а-й сик тир и законодателството. Ще и ни цакат с топла бира!
PS: Относно PDF формата на бланките. По принцип аз мога да ги направя редактируеми, обаче няма да го направя. Ако Агенцията ми плати - тогава с удоволствие
PS: Относно PDF формата на бланките. По принцип аз мога да ги направя редактируеми, обаче няма да го направя. Ако Агенцията ми плати - тогава с удоволствие
- int13
- Младши потребител
обаче едва ли е толкова лесно да се направи ел. подпис на клиента,пък и цената не е ли около 100лева?Не съм се интересувала досега, някой знае ли?
- mialore
- Младши потребител
търкаляше се някаква оферта по бюрото ми, ако я намеря, ще ви кажа. тъкмо ще поразчистя, че на бюрото ми са се образували няколко купчини, които мен чакат
- adiko
- Потребител
За тази година цената на Универсален електронен подпис на юридическо лице е 60 лв. с ДДС според повечето оферти, ако си спомням правилно.
- felix
- Младши потребител
Лично за мене най-голямата недомислица, която за пореден път ония галфони (не моля да бъда извинен за израза, т.к. напълно отговаря на фактите) от народното представителство са проспали е разпоредбата на чл. 13 ал. 6, като предлагам на вниманието на колегите извлечение от стенограмата, която прочетох с надеждата, че всъщност в закона не пише, това, което всъщност пише, а има заложен друг смисъл. Моля, насладете се на блестящата псевдо правна логика на правния гений, който е прецакал със или без да си даде сметка за това цялата логика на "олекотяване" режима за регистрация на търговците.
Чл. 13. (1) Вписване, заличаване и обявяване се извършва въз основа на заявление по образец.
(2) Заявлението съдържа:
1. данни за заявителя;
2. данни за търговеца или за клона на чуждестранен търговец, по чието дело се иска вписване, заличаване или обявяване;
3. подлежащото на вписване обстоятелство, вписването, чието заличаване се иска, или подлежащия на обявяване акт и
4. подпис на заявителя.
(3) Към заявлението се прилагат документите, съответно подлежащият на обявяване акт, съгласно изискванията на закона.
(4) Заявленията и актовете на съда на хартиен носител се подават в което и да е териториално звено на агенцията по седалищата на окръжните съдилища.
(5) Заявителят подписва декларация за истинността на заявените от него обстоятелства или за приемането на представените актове."
Господин председател, в комисията сме пропуснали да запишем един текст. Аз ще го прочета, ако позволите. Той е след ал. 5. Ако няма възражения в залата предлагам да го приемем, тъй като мисля, че неговата идея е ясна:
"(6) При приемане на заявлението се проверява самоличността на заявителя."
Това трябва да фигурира с цел да не се правят измами от името на едни лица да се регистрират като търговци. Предложението не е от редакционен характер, но е пропуснато в доклада. Ако няма възражения, предлагам да включим тази ал. 6.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ: Има ли някой против? Няма.
Подлагам на гласуване добавката на нова ал. 6, която логично трябва да следва в текста на чл. 13.
Моля, гласувайте.
Гласували 89 народни представители: за 89, против и въздържали се няма.
Допълнителната ал. 6 е приета.
Подлагам на гласуване целия текст на чл. 13 с наименование "Заявление" и с добавката на ал. 6, която сега гласувахме.
Моля, гласувайте.
Гласували 85 народни представители: за 85, против и въздържали се няма.
Член 13Член 13 е приет .
Чл. 13. (1) Вписване, заличаване и обявяване се извършва въз основа на заявление по образец.
(2) Заявлението съдържа:
1. данни за заявителя;
2. данни за търговеца или за клона на чуждестранен търговец, по чието дело се иска вписване, заличаване или обявяване;
3. подлежащото на вписване обстоятелство, вписването, чието заличаване се иска, или подлежащия на обявяване акт и
4. подпис на заявителя.
(3) Към заявлението се прилагат документите, съответно подлежащият на обявяване акт, съгласно изискванията на закона.
(4) Заявленията и актовете на съда на хартиен носител се подават в което и да е териториално звено на агенцията по седалищата на окръжните съдилища.
(5) Заявителят подписва декларация за истинността на заявените от него обстоятелства или за приемането на представените актове."
Господин председател, в комисията сме пропуснали да запишем един текст. Аз ще го прочета, ако позволите. Той е след ал. 5. Ако няма възражения в залата предлагам да го приемем, тъй като мисля, че неговата идея е ясна:
"(6) При приемане на заявлението се проверява самоличността на заявителя."
Това трябва да фигурира с цел да не се правят измами от името на едни лица да се регистрират като търговци. Предложението не е от редакционен характер, но е пропуснато в доклада. Ако няма възражения, предлагам да включим тази ал. 6.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ: Има ли някой против? Няма.
Подлагам на гласуване добавката на нова ал. 6, която логично трябва да следва в текста на чл. 13.
Моля, гласувайте.
Гласували 89 народни представители: за 89, против и въздържали се няма.
Допълнителната ал. 6 е приета.
Подлагам на гласуване целия текст на чл. 13 с наименование "Заявление" и с добавката на ал. 6, която сега гласувахме.
Моля, гласувайте.
Гласували 85 народни представители: за 85, против и въздържали се няма.
Член 13Член 13 е приет .
- JORGE
- Младши потребител
Може ли представляващият едно дружество да упълномощи с нотариално заверен подпис всяко едно лице да подаде заявлението за пререгистрация на дружеството? Ако да речем това лице е секретар или друг служител в адвокатска кантора или просто човек от улицата? И ако да, то не се ли явява упълномощеният "заявител"? Или заявител си е представляващият дружеството по закон, а подписът му се заверява, например, върху самото заявление от нотариус или пък е достатъчно нотариалното удостоверяване върху пълномощното?
Моля отговорете ми!
И благодаря предварително!
Моля отговорете ми!
И благодаря предварително!
- alexa2
- Потребител
|
|