начало

КС възложи на ЦИК да преизчисли резултатите от изборите   КС възложи на ЦИК да преизчисли резултатите от изборите  

Обезщетяване на работодателя от дисциплинарно уволнен

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обезщетяване на работодателя от дисциплинарно уволнен

Мнениеот raini4ka » 11 Яну 2008, 19:06

Здравейте,
имам нужда от мнения и препоръки относно следното: интересна ситуация в която попаднах- да се моля да бъда дисциплинарно уволнен :)

В трудовият ми договор има следните клаузи в раздела "Други условия":

- да не заема същата или сходна позиция във фирма със сходен предмет на дейност за срок от 2 години...

- работника дължи възстановяване на всички суми на работодателя, които той е платил за неговото професионално и друг вид обучение,в случай, че работника прекрати договора си с предизвестие по негова инициатива.

По първата точка няма проблем, но по втората, тъй като е указано само предизвестие , ще важи ли при напускане по взаимно съгласие ( работодателя ми не се съгласи на този вариант) ?

Днес му казах, че щом не е съгласен да ме пусне, то да ме уволни дисциплинарно защото от понеделник няма да се явявам на работа.

Въпросната клауза важи ли при дисциплинарно уволнение, след като не е изрично упоменато ?

В договора не са указани абс. никакви срокове - работил съм 17 месеца но това означава ли че дори и след 20 години работа пак трябва да възстановя сумите за обучение ?

Друга страна на въпроса, която незнам дали има значение, е че направените разходи за обучение са задължителни за позицията която заемам (т.е. без съответните лицензи е невъзможно изпълнение на задълженията).

Трети въпрос е : Работодателя разбирайки че съм подписал нов трудов договор с начална дата 14-ти (днес е 11-ти), ми казва че докато съществува старият ( с него) не може да съществува друг такъв и преценявам че е възможно нарочно да не ми го прекрати с цел да ми навреди на новата ми позиция: Та въпросът е доколко дълго може да не ми прекратява сегашният трудов договор, в случая да ме уволнява ?

Извинявам се за дългият пост и предварително благодаря за компетентните мнения.
raini4ka
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 12 Яну 2008, 12:31

Здравейте,

Поставеният от Вас казус е широкообхватен и е нужно да се изследва в дълбочина. Само по този начин ще защитите най-добре интересите си. Има различни възможности, при които можете да прекратите взаимоотношения без да настъпят много неблагоприятни последици за Вас. За целта ще е необходимо да се консултирате с колега практикуващ в тази правна материя. Ако посочите от кой град сте, може да Ви препоръчаме колега.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Назад към Трудово право