начало

Непререшаемост на мотивите на съдебното решение по граждански спорове. Тенденции в практиката на ВКС Непререшаемост на мотивите на съдебното решение по граждански спорове. Тенденции в практиката на ВКС

регистрация на ООД - отказ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

регистрация на ООД - отказ

Мнениеот paulo » 02 Фев 2008, 19:42

Здравейте,

Много ще ви благодарен ако можете да ми дадете един работещ съвет...

Имам отказ за регистрация на ООД заради много тъпа причина - липсва на документ за платена такса за регистрация (160 лева). Това означава че стана голяма грешка от страната на служител на Агенция по вписванията защото на 100% сигурен че този платежно нареждане беше подадено с всичките документи. Сега аз извадих копие на този платежно от банка и се чудя какво да направя от гледна точка че фирмата ми трябва по найвозможно бързия начин:

1) Да обжалвам този решение на окръжен съд Благоевград чрез Агенция по вписванията с прикрепена копия на тази нещасна бележка
2) Да распечатвам всичките документи на ново и подавам като нова регистрация (при този вариант дали се налага да извадя ново удостоверение за запазено име или те ще видят и без него че името е запазено за мен?)

Моля да кажете своето мнение какъв вариант ще работи побързо? Благодаря ви много и успех!

Павел
paulo
Младши потребител

Мнениеот paulo » 02 Фев 2008, 19:51

И искам да добавя ... Внимавайте как сканират вашите документи за да не загубят нещо както станало при мен!
paulo
Младши потребител

Мнениеот alena_ » 02 Фев 2008, 20:10

Колега, може да обжалвате отказа. При обжалването всички документи които сте подали на хартиен носител ще се приложат към жалбата Ви, т.е.ще стане видно че сте платили таксата и сте приложили квитанция, но поради пропуск от страна на служителката не е сканира, при което съда трябва да отмени отказа и да постанови да бъде извършено вписването.
Успех.
alena_
Потребител

Мнениеот paulo » 02 Фев 2008, 20:14

Много благодаря за отговорът! Вопросът е дали обжалването ще стане побързо отколкото нова регистрация? Ако те ще пращат всички оригинали от София в Благоевград - това ще вземе при тях не по малко от месец :(

Фирмата ми трябваше още вчера...
paulo
Младши потребител

Мнениеот donna » 02 Фев 2008, 20:23

paulo написа:Много благодаря за отговорът! Вопросът е дали обжалването ще стане побързо отколкото нова регистрация? Ако те ще пращат всички оригинали от София в Благоевград - това ще вземе при тях не по малко от месец :(

Фирмата ми трябваше още вчера...

Eй боже ново двайсет ,какво им костваше на тия да вървят по стария ред ,ако нещо не е вред пише БД и като го оправиш регистрация.
Тая служителка да не би да чете и уставите и учредителните актове ,че там може да се напишат бая глупости ,ако щете една нула да пропуснете при дяловете и става манджа.........

Някога така да се каже окръжния съд регистрираше ООД за два три дена максимум ,ЕТ от днес за утре .Къде му е бързината на тоя търговски регистър.

Съгласно наредбата :Чл. 94. (Изм. - ДВ, бр. 111 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) (1) При подаване на ново заявление след постановен отказ, ако заявителят е отстранил посочените в мотивирания отказ пречки за извършване на исканото вписване, заличаване или обявяване и са налице предвидените в чл. 91 изисквания, длъжностното лице по регистрацията извършва исканото вписване, заличаване или обявяване.
(2) При подаване на ново заявление след постановен отказ в рамките на срока за обжалване на отказа се счита, че срокът за заявяване е спазен.

Мисля ,че спокойно може да подадете книжата отново ........обаче я ги питайте първо ,че тоя ТР е нещо като тъмна индия.
donna
Старши потребител

Мнениеот paulo » 02 Фев 2008, 20:32

И аз просто нямам думи и ми къса нервите... но какво да правим още :( трябва да работим по някакъв начин... вопросът е по какъв :)
paulo
Младши потребител

Мнениеот paulo » 02 Фев 2008, 20:38

.. това означава че само заявление трябва да се подава или пак цял куп на документи (учред протокол, друж договор, удостоверение от банка за внесен капитал, договори за управление, заверени декларации и т.н.)?
paulo
Младши потребител

Мнениеот donna » 02 Фев 2008, 20:38

paulo написа:И аз просто нямам думи и ми къса нервите... но какво да правим още :( трябва да работим по някакъв начин... вопросът е по какъв :)

Колега съжелявам ,идете питайте ги ,аз си мисля ,че няма проблем отново да подадете книжата в срока за обжалване ама. точно кои книжа :oops: .........затова с питане до Цариград. Аз се притесних много наистина не зная дали съм ви посъветвала правилно или съм объркала нещо. Сори!
donna
Старши потребител

Мнениеот paulo » 02 Фев 2008, 20:43

При всички случаи много ви благодаря! :)
paulo
Младши потребител

Мнениеот paulo » 02 Фев 2008, 20:50

Значи вопросът сега е какви документи трябва да прилагам към този повторно заявление... дали пак трябва да заверявам всички декларации при нотариус, взимам удостоверение от банка и т.н.? или стига да има само "липсващ" документ?

Голяма благодарност на всичките в тази дискусия!
paulo
Младши потребител

отказ

Мнениеот utinonabuti » 02 Фев 2008, 21:59

Несъмненно трябва да подадете ново заявление с всички приложения и да платите отново ! На такова становище са и двамата автори Кацарски и Тушева в техния коментар на ЗТР-издание на Сиела.
utinonabuti
Младши потребител

Re: отказ

Мнениеот donna » 02 Фев 2008, 22:34

utinonabuti написа:Несъмненно трябва да подадете ново заявление с всички приложения и да платите отново ! На такова становище са и двамата автори Кацарски и Тушева в техния коментар на ЗТР-издание на Сиела.

Да плати отново .....грешки винаги се допускат ,но да плати отново за нещо което може да се отстрани ....това е лудост ,това ли е начина за да има парички в бюджета.
Тоя нов ТР ме ужасява признавам си . А като е платил веднъж и някой др. е забъркал кашата сега какво ще жали ,ще плаща и ще чака.

Дали има нещо по-тъпо от тоя нов ТР :evil:
donna
Старши потребител

Мнениеот paulo » 03 Фев 2008, 02:34

Много благодаря за вашите мнения относно това че трябва да се подава всичко отново. Само не разбирам за какво трябва да плащам такса пак ако имам копие на този платежно, ще го и подавам. Лошото е че трябва пак да ходя при нотариус и във банка за извадя повторно удостоверение, всичко другото е копии...

Само един последния вопрос, задължително ли трябва да извадя удостоверение за запазено име и да го приложа или те при вписване ще намерят че името запазено за мен и без самото удостоверение?

Фирмата трябва ми още вчера и за това просто нямам возможност да изчакам докато те ще поправят тези ненормални неща :(

Много се извинявам за моя български, благодаря всичките помагащи тук!

Успех!
Павел
paulo
Младши потребител

отказ

Мнениеот utinonabuti » 03 Фев 2008, 07:23

Не е необходимо да запазвате фирма отново,тъй като тя вече е запазена,за което може да се уверите чрез справка в сайта на АП.
Най-общо казано проблема не е по заявление Д1,а по А1.
Наистина държавата по този начин по един не дотам коректен начин е решила да събира пари. Но логиката на законодателя личи от § 5,ал.5
от ПЗР на ЗТР, който урежда случаите,когато при служебна ликвидация на търговец с недостатъчно имущество за покриване разноските по ликвидацията се поемат от АП "за сметка на събраните такси по чл.12", т.е.от събираните от АП такси. И това ще бъде масовия случай,защото повечето от хилядите регистрирани дружества,които и без това не функционират,нямат никакво имущество.
utinonabuti
Младши потребител

Мнениеот donna » 03 Фев 2008, 10:31

Аз обаче никъде не срещнах в закона ,че трябва да плащам два пъти за едно и също . И съм сигурна ,че тоя простоия един ден ще я оправят ,най малкото при някое обжалване . В случая ако бяхме по стария ред колегата до сега 100 пъти щеше да има регистрирано ООД.

А това ,че агенцията след изтичане на срока за преригистрация служебно ще закрива търговските дружества ,кооперации, ще им назначава ликвидатор и т.н. и ще заличава ЕТ .........., не означава ,че някой ще плаща два пъти ,че ония да имат бюджет.

А и като чета за тия служебни ликвидации....... :oops: някой светна ли че тия търговци мож еда са за несъстоятелност :lol: и производството хич няма да приключи в 6 м. срок/тоя вариянт май нещо е пропуснат/.Ох пък там щестане супер интересно ,щото кой ще плаща и от къде на синдика ще вземе нещо за работата си .......е има и вариянт да се мине и без синдик....хе хе хе смяхххххххххххххххх

Аз и др. неуредици виждам ,ама до тогава може и да ги оправят.
donna
Старши потребител

Мнениеот SashkoS » 03 Фев 2008, 13:42

При подаване на документи за регистрация, попитах изрично дали се плаща отново при получен отказ.
Служителката отговори, че мога да разпечатам вече подадените документи директно от сайта на Търговски регистър, оттам да сваля сканираният документ за плащане и да подам отново с разпечатките на тези документи (?!).

Аз го тълкувам, че ако някой документ ми е само в един екземпляр и не съм запазил копие (както е с документа за плащане), тогава мога да ползвам сканирания. Никъде не е казано че трябва да подам ОРИГИНАЛЪТ на платежния документ. Трябва да има документ за платена такса, а такъв има.
SashkoS
Потребител

Мнениеот paulo » 03 Фев 2008, 13:54

utinonabuti написа:Не е необходимо да запазвате фирма отново,тъй като тя вече е запазена,за което може да се уверите чрез справка в сайта на АП.

Да, разбирам че не трябва да запазвам име отново и това е невозможно защото то е запазено вече :) Вопросът е дали трябва да взимам удостоверение за запазване на име и да го прилагам при регистрация или стига да има само информация в регистъра че името е запазено за мен. Вопросът е дали те ще проверят директно чрез регистър че името е запазено за мен или ще поискат хартия за това :)

Най-общо казано проблема не е по заявление Д1,а по А1.
Наистина държавата по този начин по един не дотам коректен начин е решила да събира пари. Но логиката на законодателя личи от § 5,ал.5
от ПЗР на ЗТР, който урежда случаите,когато при служебна ликвидация на търговец с недостатъчно имущество за покриване разноските по ликвидацията се поемат от АП "за сметка на събраните такси по чл.12", т.е.от събираните от АП такси. И това ще бъде масовия случай,защото повечето от хилядите регистрирани дружества,които и без това не функционират,нямат никакво имущество.

Попринцип този плащане при мен не беше използвано, за тях това ще бъде като ново плащане защото те не го видяли все още (затова и имаше отказ :)). Затова предполагам че не трябва да плащам отново... или аз обърквам нещо? :?
paulo
Младши потребител

Мнениеот paulo » 03 Фев 2008, 13:59

SashkoS написа:При подаване на документи за регистрация, попитах изрично дали се плаща отново при получен отказ.
Служителката отговори, че мога да разпечатам вече подадените документи директно от сайта на Търговски регистър, оттам да сваля сканираният документ за плащане и да подам отново с разпечатките на тези документи (?!).

Аз го тълкувам, че ако някой документ ми е само в един екземпляр и не съм запазил копие (както е с документа за плащане), тогава мога да ползвам сканирания. Никъде не е казано че трябва да подам ОРИГИНАЛЪТ на платежния документ. Трябва да има документ за платена такса, а такъв има.

Относно документът за плащане да, тук всичко е логично. Сега вопросът е в Спесимени които трябва да бъдат заверени при нотариус и в Банково Удостоверение за внесен капитал. Дали това нещо може да бъде копия или трябва да е оригинал? Предполагам, че копия тук просто няма да стане :?
paulo
Младши потребител

Мнениеот michoni » 04 Фев 2008, 12:03

Колеги, извинявам се, че с енамесвам не точно по темата, но в кое меню точно се проверява дали някоя фирма има отказ?
michoni
Потребител

Мнениеот Ivanika » 04 Фев 2008, 12:44

В меню " "документи без партида и после задаваш"Отказ"-
Ivanika
Младши потребител

Следваща

Назад към Търговско право