начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

търговски регистър

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот elmatadorastur » 03 Фев 2008, 19:57

е- какво се случи в 14.00ч.......
дойде екип на Нова ТВ, снимаха хората, свършиха си работата
ще сглобят материала и ще го излъчат на 05.март в сутрешния блок на "Здравей, България"
след чакане от 07.30 ч. на тротоара пред Агенцията, около 14.00 ч аз бях вече в непосредствена близост до трите работещи гишета /в петък вече отсъстваха три от служителките- казаха, че вече са напуснали- не са удържали на напрежението.../. Толкова близо до гишетата бях, че ако протегнех ръка напред, дори можех да ги докосна. С такава надежда за успех бях - не се съмнявах, че поне на втория ден /предният ден чаках "само" 6 часа/ ще успея да подам документите на едничкото дружество, които стисках в ръка. Да- да, ама не! В 17.00 ч кепенците се хлопнаха - а аз дори се бях и пооблегнала вече на тях- толкова сигурна бях, че няма да ми се налага да се редя трети ден на опашката. Този ден си бях взела и четиво - да не скучая на опашката /макар че на такава опашка трудно се скучае/ - но толкова плътно след преполовяване на опашката към гишетата се бяхме подредили, че нямах възможност да си вдигна ръцете свободно, камо ли да има пространство да държа нещо в тях- вестник или книга.
Е- едва ли моето "мрънкане" ще впечатли някого от вас- сигурно и вие не веднъж сте изпитали великото унижение от новата система, наречена "Търговски регистър", която ни постави на колене. Сигурно е само едно - системата не заработи миналата година, не заработи и сега - експериментът с нас бере душа и скоро ще колабира - да видим само кога "онези" ще си признаят. Дори и една Румъния го разбра - макар и чак след 9 месеца мъки. Дано този път България прояви гъвкавост и системата проработи по старому - изпитаната и работеща система на Фирмено отделение към съдилищата, та макар и да ги прекръстят на "търговски регистър' - едва научихме тези съдебни служители да работят, намери се и бюджет за това, навсякъде из страната регистърът се регулира- и изведнъж - някому се наложило да похарчи нови пари. Честито на печелившите! Но ние не сме от тях - пак ще се учим ..........
със сигурност знам и още нещо - няма повече да ходя на софийска опашка - ще ходя на врачанска, монтанска, плевенска или пловдивска опашка /пернишката и кюстендилската вече не стават - софийските колеги са открили веселбата и там/ - така хем ще се разнообразя с една екскурзия из страната, хем ще свърша работа
приятно пътуване из страната, колеги :roll:
elmatadorastur
Нов потребител

Мнениеот di_gb » 04 Фев 2008, 11:12

Колеги, моля за съвет: налице е първоначална регистрация на ЕООД с условна фирма "ХХХ ХХХ 2008". При преглеждане на електронното досие на страницата на АВ се установява, че в полето за транслитерация е пропусната една буква в наименованието и липсва числото 2008. Как следва да се отстрани тази грешка?
di_gb
Младши потребител

Re: проблем с електронен подпис do tedi_2

Мнениеот tedi_2 » 04 Фев 2008, 11:38

vesela79 написа:ако някой е успял с ел подпис да изпрати необходимите документи и най-вече успешно да се пререгистира да сподели.явно ние ше трябва да си оказваме взаимопомощ.

Весела, аз успях !!!!! в петък да подам по електронен път заявлението след 8 дена мъки и разговори. Е, още не е разгледано, но вече се чувствам корифей по въпроса. Чудя се дали да не създам нова тема и там да обясня, което знам?
tedi_2
Потребител

Re: проблем с електронен подпис do tedi_2

Мнениеот ocean » 04 Фев 2008, 11:49

tedi_2 написа:
vesela79 написа:ако някой е успял с ел подпис да изпрати необходимите документи и най-вече успешно да се пререгистира да сподели.явно ние ше трябва да си оказваме взаимопомощ.

Весела, аз успях !!!!! в петък да подам по електронен път заявлението след 8 дена мъки и разговори. Е, още не е разгледано, но вече се чувствам корифей по въпроса. Чудя се дали да не създам нова тема и там да обясня, което знам?

Да, моля!
За мен този начин на подаване на документите остава единственият възможен.
Днес сутринта минах покрай АВ.
В 9,45ч. навън имаше опашка от поне 60 чакащи.
Това е безумие!!!
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
Аватар
ocean
Потребител

do tedi_2

Мнениеот darinna » 04 Фев 2008, 12:55

Здравей, Теди!
Ще ти бъда благодарна не само аз, но предполагам много колеги,ако споделиш как се добра до заветното изшращане на документите по ел.път за пререгистрация.Аз продължавам да се пробвам, но уви безуспешно.В петък ми казаха,че имало проблем и незнаели кога и дали ще го отстранят.....без коментар.Споделеното от теб по-подробно ще ни помогне.
darinna
Нов потребител

Мнениеот kali75 » 04 Фев 2008, 13:00

аз се опитвам повече от 15 дни и все не успявам.Да не говорим, че и сесията изтича и това още повече усложнява нещата. Радвам се че има поне един успял, но аз наистина май ще се откажа вече и ще отида да се наредя ......ужасявам се само като си го помисля.....
kali75
Потребител

Мнениеот tedi_2 » 04 Фев 2008, 13:08

Току-що отворих нова тема "Търговски регистър- електронна пререгистрациция. Моля вижте там и ме извинете за печатните грешки.
tedi_2
Потребител

Мнениеот Vladobg » 04 Фев 2008, 22:18

Значи досега документите за регистрация на ЕТ се подаваха в съда и оттам се издаваше решението и след това Булстат и т.н. Сега подадох документи в АВ, проверих в Интернет, че имам вече ЕИК и въпроса ми е - след това какви са процедурите?
Vladobg
Нов потребител

Мнениеот elmatadorastur » 04 Фев 2008, 23:32

ура! :D
днес направих най- после пререгистрацията и вписването на нови обстоятелства, които ме мъчиха миналата седмица!
казах ви, че трябва да тръгнем на екскурзия - днес ходих до Пазарджик - в 8.30 ч. имаше опашка от скромните 5 човека и в 10.30 ч вече бях вътре. При първото заявление нямах проблеми, докато сървърът изведнъж блокира и ....... чао на вкараните до този момент данни. Служителките /две на брой/ бяха изключително любезни, успокояваха ме и след като получиха наново достъп /към 12.00 ч, когато е краят на тяхното работно време с клиенти/, вкараха отново данните от първото ми заявление, после следващото за промените и в 14.00 ч вече държах в ръцете си обработените документи!
Каква жертвоготовност - в София това вече не може се да се срещне. Доволна съм и благодаря на тези служителки, които ме разбраха и не ме върнаха за утре - отново на път и отново на опашка, макар и не такава като софийската.
За интересуващите се колеги - търговският регистър в Пазарджик работи от 09.00 до 12.00 ч., обработват се между 5 и 8 подадени заявления, дошлите след 9.30 ч не се приемат,поради което и опашка повече от 10 човека няма. В случай, че не успеете - шансовете ви са с дестинации Пловдив - Стара Загора- Хасково- Бургас - летище Бургас- Франкфурт, Цюрих, Париж, Виена или каквото там ви се прииска да посетите.
Бон воаяж! :lol:
elmatadorastur
Нов потребител

Мнениеот leator » 05 Фев 2008, 06:51

Мнението на Бъгларска стопанска камара за регистъра:
http://www.bia-bg.com/?current=news&fun ... st1hj9eoi0

Е, бизнесът се размърда и организира. А защо откъм Висшия адвокатски съвет не се чу нищо? - Освен за новия ГПК:

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=455152
leator
Потребител

Мнениеот bagsisiigal » 05 Фев 2008, 15:00

знаете ли дали може заявленията за пререгистрация на ООД което е регистрирано в гр. Благоевград да се подадат в търговския регистър на гр. Пловдив например
bagsisiigal
Младши потребител

Мнениеот diaida » 05 Фев 2008, 15:43

Отговорите на зам.-директора на Агенцията по вписванията Даниела Митева

- за опашките - В София трябва да се пререгистрират над 400 хил. търговци. Срокът за това е три години, но няма разпределение кой кога да отиде, така че стълпотворението дали в началото на периода или в края му е неизбежно. За да намалим опашките до 3 седмици, ще отворим още 10 гишета. Така обслужването ще става общо на 25. Новите гишета също ще са в офиса на агенцията на бул."Александър Стамболийски", но в ново помещение. Също до три седмици ще открием и банков офис. Вече сме разделили опашките, тъй като някои дейности се извършват по-бързо. Сега има гишета, които работят само за вписването на новите фирми, други, които извършват пререгистрация, и отделни за справка и запазване на име. Не бихме могли да въведем система с предварителни номера, защото след това ще започне търговия с тях и ще бъде по-лошо. Наясно сме, че при толкова търговци в столицата и това няма да реши проблема с опашките, и единственият вариант е хората да започнат да се вписват по електронен път.

за- електронната регистрация - Нека всеки, който е срещнал проблем, да се регистрира по интернет да дойде при мен и да опитаме да го направим заедно, кабинетът ми е отворен. Искам да подчертая, че данните ни показват, че в пиковите часове се подават по 2 хил. заявления в секунда, а номерата на заявките се дават според часа на постъпването им до секунда. Това означава, че е нормално да направите няколко опита, докато хванете свободна секунда. Електронната регистрация е единственият начин да избегнем излишната суматоха, хаоса и напрежението.

- за работното време - Работното време беше намелено до 15 часа, тъй като съм издала заповед служителите да не спират да работят, докато не бъде обслужен и последният клиент, който е влязъл в офиса. Когато работехме до 16.30 часа, служителите оставаха с клиенти до 21 часа.- Значи ВРЕМЕТО НЕ СТИГА, НО ПЪК ЗА ТОВА Е НАМАЛЕНО

- за помощта и указанията - С влизането в сила на Закона за търговския регистър Търговският закон не е отменен. Всеки, които се вписва, трябва освен заявленията да подаде и всички документи, които и преди са били нужни за регистрация на фирма. Много от проблемите биха се избегнали, ако, преди да дойдат в офиса на агенцията, хората подготвят документите си след консултация с юрист или да прочетат Закона за търговския регистър. Хората идват и искат да пререгистрират фирма само със съдебното решение, без да носят специалното удостоверение за актуално състояние. Издала съм заповед шест служители непрекъснато да дават указания по телефона на гражданите и да отговарят на въпроси. - [b]КОЙ Е ТЕЛЕФОНА СЕ ПИТА?!?!

- за отказите за регистрация - Нормално е за 20 дни работа да има недотам добре мотивирани и издържани откази за регистрация, но ние ще обобщим проблемите и ще отстраним грешките.- след като ни скъсате нервите Това, което трябва да знаят хората, е, че по закон, ако получат отказ за регистрация, той трябва да е мотивиран и в него длъжностното лице по регистрацията трябва да даде препоръки за отстраняване на нередностите. Ако те бъдат отстранени, длъжностното лице няма право да откаже регистрацията втори път на нови основания.

- за проблема с личните данни - Спряхме сканирането на лични карти още миналата седмица, а вече въведените данни са изтрити, преглеждаме всички документи, за да не е останало нещо по тях. Има друг много съществен проблем, чието разрешение тепърва ще търсим заедно с Комисията за защита на личните данни. Ако премахнем всички лични данни от регистъра, като ЕГН например, как потребителите му ще могат да разберат, че дадена фирма е на конкретния Иван Иванов, когото търсят, ако не могат да го индивидуализират по ЕГН. Ако минем към другата крайност и всички лични данни бъдат скрити, търговският регистър вече няма да е публичен, а тогава няма смисъл от него.

По стара ИЗКОННА традиция "ПЪРВО СЕ РЕЖЕ, А ПОСЛЕ СЕ МЕРИ". Тоест БЕЛИТЕ МИШКИ на които се налага да ползват "услугата" в началото на годината ще си се тресат под ел. напрежение от експериментите ... за останалите може и да има "бяло видело", но след поне една година ...
Едно не разбирам, защо ПЪРВО се въвежда нещо, което не е пробвано и не трябваше ли след като е така да се помисли за няколко БЮРА поне
както в САЩ - отделно от адреса АГЕНЦИЯТА в които някой служител да разясни и на най-простия кое и как трябва да се направи. Тогава нямаше да има стълпотворения и екшъни ... този офис да работи да речем поне 6 месеца до изясняване на ситуацията ... Никой не е длъжен (особено някое ЕТ) за да се пререгистрира да обикаля адвокатските кантори. Това би трябвало да е елементарна процедура, която всеки средно грамотен гражданин и данъкоплатец да си свърши сам и да не пострада нито джобът му, нито времето му.
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот michoni » 05 Фев 2008, 17:15

Колеги, имам следното питане: пререгистрирах едно дружество, сега ще правя промяна - освобождаване на прокуриста. Според вас, при промяната само заявление Б1 ли следва да се подаде /плюс необходимите документи за заличаванто, разбира се/, или трябва отново заявление А4 + Б1 + Г1? Аз си мисля, че само Б1 е достатъчно, ама гледам, че на бланката няма предвидена възможност за допълнителното заявление Г1 за обявяване на дружествения договор... :roll:
michoni
Потребител

Мнениеот michoni » 05 Фев 2008, 17:56

Мерси :) Ще ми е нужен в тая лудница...
michoni
Потребител

Мнениеот tiarra » 06 Фев 2008, 09:49

В МОМЕНТА ПО НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ ТЕЧЕ РЕПОРТАЖА ЗА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР
tiarra
Потребител

Мнениеот tiarra » 06 Фев 2008, 10:34

В София приемат ли данните от заявленията /напр. предмет на дейност/ на USB flash?
tiarra
Потребител

Мнениеот leator » 06 Фев 2008, 10:57

tiarra:
Нова телевизия: в новините ли го дадоха, за да знам дали ще го повторят.
USB flash: Не, вчера питах и казаха, че не могат да приемат на flash.
leator
Потребител

Мнениеот gmail » 06 Фев 2008, 12:57

То бива, бива да си нагъл и самовлюбен, но тази сутрин лицето Митева мина всички граници!
Непрекъснато била приемала хора!?!?!? Опитвах се поне пет пъти да се свържа с нея, включително и с връзки - ядец! Отговорът неизменно беше, че "гусожата не приема адвокати, мнооооого е заета..."
Колега Ковачев, споходила ме е идеята дали да не изпратим Вашия сигнал и до някоя европейска институция - да видят къде наляха толкова пари?
Поздрави
gmail
Младши потребител

Мнениеот gmail » 06 Фев 2008, 13:29

Просто ви уведомявам за поредната простотия. На 18.01. подадох документи за регистрация. От тогава ги проверявам буквално по два пъти на ден с иконката "документи без партида" и неизменно излиза текста "обработва се". Днес реших да пробвам с "търсене по физическо или юридическо лице" - и хоп - изненада! Фирмата си регистрирана, дали са и ЕИК, но при всякакво друго търсене излиза, че още се обработва :roll:
Ако трябва да обобщя - тя и страницата им като регистъра...
gmail
Младши потребител

Мнениеот i_yonchev » 06 Фев 2008, 16:04

Колеги, как според Вас следва да се процедира в следния случай:
Подаваме заявлние за пререгистрация на АД, като в удостоверението за актуално с-ие е посочен състав на СД, който е изцяло от ЮЛ. Междувременно преди 01.01.2008г. едно от ЮЛ член на СД, с решение по фирменото си дело е променло фирмата си /наименованието само/, но тази промяна не е отразена по фирменото дело на АД, което искаме да пререгистрираме. Пробвах да подам заявляние като подадох данни за членовете на СД, така както са посочени в у-то за акт. с-ие, но системата на ТР не го прие понеже по въвеждане на булстата излиза ве4е новото име на члена на съвета, което пък име по съществото си е различно от това в удостов за актуално състояние. При тази ситуация се отказах да подавам пререгистрацията, защото съм пред 100%-ов отказ при констатиране на разлики в заявленито и удостоверението за актуално. Въпроса е сега как да се пререгистрира дружеството при полужение, че по фирменото дело на АД-то не е отразено това подлежащо на вписване обстоятелкство - промяна в наименованието на член на СД? :shock:
Предварително благопдаря.
i_yonchev
Нов потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Търговско право