- Дата и час: 02 Дек 2024, 06:04 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ПРЕРЕГИСТРАЦИЯ до 30.06.08???
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
35 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
ПРЕРЕГИСТРАЦИЯ до 30.06.08???
Колеги, вижте чл.40/ЗСч.Излиза,че всички търговци трябва да се пререгистрират до 30.06.08г. за да могат да попдадат отчетите си иначе глоба от 2000 до 3000 лева.Представяте ли си какво ще стане сега в ТР,където и без това е лудница???
- mialore
- Младши потребител
То и сега е ужас.
Но на темата. Точно така се оказва и аз посъветвах всички клиенти да го предвидят, защото преди не се налагаше глоба за ненавременно подаване на годишните отчети, но сега... И ще стане един ад.
Но на темата. Точно така се оказва и аз посъветвах всички клиенти да го предвидят, защото преди не се налагаше глоба за ненавременно подаване на годишните отчети, но сега... И ще стане един ад.
Понякога истината може да ни избоде очите ....
-
Magnollia - Потребител
Re: ПРЕРЕГИСТРАЦИЯ до 30.06.08???
mialore написа:Колеги, вижте чл.40/ЗСч.Излиза,че всички търговци трябва да се пререгистрират до 30.06.08г. за да могат да попдадат отчетите си иначе глоба от 2000 до 3000 лева.Представяте ли си какво ще стане сега в ТР,където и без това е лудница???
Колеги това не е вярно.Съгласно наредбата параграф 2- “Със същото допълнително заявление търговците, които са задължени да представят за обявяване в търговския регистър годишен финансов отчет, представят за обявяване непредставените в търговския регистър актове по чл. 6, ал. 3 от Закона за търговския регистър за периода от 2004 г. до годината, предхождаща пререгистрацията.” Следователно търговците не са длъжни да се пререгистрират сега , а в предвидения в закона 3 годишен срок , като са длъжни към тоя момент да предоставят накуп , непредоставените счетоводни отчети!
- REVOLUTION
- Активен потребител
A syshto taka v Tyrgovskiq registyr ne iziskvat pri preregistraciqta s4etovodnite ot4eti!!!!!!??????!!!!!!! Taka 4e tazi norma zasega ne se izpylnqva!
- jojobba
- Младши потребител
А вие пък къде видяхте противоречие.Зсчет. определя кой и какви отчети да предоставя в регистъра както и в какъв срок , ЗТР потвърждава това правило в чл.6(3) и определя производството , по което се вписват тези актове.Подробно всички производства се уреждат в Наредбата по прилагане на закона.За да могат да подават тези отчети съществуващите търговци трябва да се пререгистрират.Законът им е определил 3 годишен срок.И без да съществува тази норма в наредбата е логично , че задълженията за предоставяне на отчети(В ТР , иначе търговците са си длъжни да си ги съставят) ще възникне от момента на пререгистрация.Преди това е невъзможно.За да се избегне обаче паника това е изрично уредено.Или на вас ви се струва по-логично тълкуването , че наредбата противоречи на Зсчет. и затова да се прилага той , ама той противоречи и на ЗТР , ама нищо дай към 1мил. фирми(неслучайно е предвиден 3 год.срок , а не 1год. да кажем или 6 месечен.Просто така агенцията е направила разчета , че може да посрещне потока на пререгистрации , нещо което както се убедихме не е точно така) да се юрнат да пререгистрират до лятото , та да могат да си обявят отчетите.Струва ми се доста нелогично.
- REVOLUTION
- Активен потребител
REVOLUTION,
Пряко противоречие между двата закона няма.
ЗСч:
"Чл. 40. (Доп. - ДВ, бр. 96 от 2004 г., изм., бр. 105 от 2006 г.) (1) В срок до 30 юни следващата година предприятията публикуват годишния си финансов отчет .... както следва:
1. търговците по смисъла на Търговския закон - чрез заявяване и представяне за обявяването им в Търговския регистър;"
ЗТР:
"Актовете по чл. 40, ал. 1 - 3 от Закона за счетоводството се заявяват и представят за обявяване в търговския регистър по реда и в сроковете, предвидени в Закона за счетоводството."
"§ 4. (1) Търговците и клоновете на чуждестранни търговци, вписани в търговския регистър и в регистъра на кооперациите при окръжните съдилища, са длъжни да се пререгистрират по този закон в тригодишен срок от влизането му в сила. "
"(8) .... При представянето за обявяване в търговския регистър на актовете по чл. 6, ал. 3 за 2006 г. търговците представят и съответните актове за 2004 и 2005 г."
Т.е. ЗТР само изисква да се спазят сроковете в ЗСч. А там нищо не пише за пререгистрации. Пише че трябва да се подават отчетите всяка година. Ако не се пререгистрирам и "запазя" отчетите за по-добри времена да ги подам в ТР след 2 години изпълнил ли съм разпоредбите на ЗСч или не?
Пряко противоречие между двата закона няма.
ЗСч:
"Чл. 40. (Доп. - ДВ, бр. 96 от 2004 г., изм., бр. 105 от 2006 г.) (1) В срок до 30 юни следващата година предприятията публикуват годишния си финансов отчет .... както следва:
1. търговците по смисъла на Търговския закон - чрез заявяване и представяне за обявяването им в Търговския регистър;"
ЗТР:
"Актовете по чл. 40, ал. 1 - 3 от Закона за счетоводството се заявяват и представят за обявяване в търговския регистър по реда и в сроковете, предвидени в Закона за счетоводството."
"§ 4. (1) Търговците и клоновете на чуждестранни търговци, вписани в търговския регистър и в регистъра на кооперациите при окръжните съдилища, са длъжни да се пререгистрират по този закон в тригодишен срок от влизането му в сила. "
"(8) .... При представянето за обявяване в търговския регистър на актовете по чл. 6, ал. 3 за 2006 г. търговците представят и съответните актове за 2004 и 2005 г."
Т.е. ЗТР само изисква да се спазят сроковете в ЗСч. А там нищо не пише за пререгистрации. Пише че трябва да се подават отчетите всяка година. Ако не се пререгистрирам и "запазя" отчетите за по-добри времена да ги подам в ТР след 2 години изпълнил ли съм разпоредбите на ЗСч или не?
- SashkoS
- Потребител
REVOLUTION написа:А вие пък къде видяхте противоречие.Зсчет. определя кой и какви отчети да предоставя в регистъра както и в какъв срок , ЗТР потвърждава това правило в чл.6(3) и определя производството , по което се вписват тези актове.Подробно всички производства се уреждат в Наредбата по прилагане на закона.За да могат да подават тези отчети съществуващите търговци трябва да се пререгистрират.Законът им е определил 3 годишен срок.И без да съществува тази норма в наредбата е логично , че задълженията за предоставяне на отчети(В ТР , иначе търговците са си длъжни да си ги съставят) ще възникне от момента на пререгистрация.Преди това е невъзможно.За да се избегне обаче паника това е изрично уредено.Или на вас ви се струва по-логично тълкуването , че наредбата противоречи на Зсчет. и затова да се прилага той , ама той противоречи и на ЗТР , ама нищо дай към 1мил. фирми(неслучайно е предвиден 3 год.срок , а не 1год. да кажем или 6 месечен.Просто така агенцията е направила разчета , че може да посрещне потока на пререгистрации , нещо което както се убедихме не е точно така) да се юрнат да пререгистрират до лятото , та да могат да си обявят отчетите.Струва ми се доста нелогично.
Каква е тази логика? В ЗСч е казано ясно и категорично- да се представят пред търговския регистър до 30,06 на следващата година. Непредставянето води до глоби. Какви са тези свободни съчинения?
На практика няма как да стане да ти публикуват отчетите в ТР без да си се пререгистрирал, обаче това никъде изрично не е казано. Просто на практика излиза, че 3-годишен срок няма.
Ако до тогава не променят закона, аз лично ще си изпратя отчетите по пощата до ТР и да си ги блъскат в главата, докато им дойде ума и започнат преди да пишат закони първо да мислят.
- Margit
- Младши потребител
Колеги, имате ли в пред вид чл. 40 ал. 2, т. и т. 2 от ЗСч, съгласно които:(2) По реда на ал. 1 предприятията по чл. 38 публикуват:
1. финансовите си отчети - във вида, в който са заверени от регистриран одитор;
2. годишните си доклади за дейността - във вида, на базата на който регистрираният одитор е изразил одиторското си мнение;
т.е. мисълта ми е, че това са дружества /имам предвид ООД - та, за АД - спор няма, че следва да заявят за вписване год.фин. отмети/ , които подлежат на заверка от дипломирани експерт - счетоводители. Как мислите, дали ООД, чийто отчети не подлежат на заверка от ДЕС / ООД, което прилага облекчена форма на фин. отчетност / 15.от доп.разп. (нова - ДВ, бр. 96 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 102 от 2005 г., в сила от 20.12.2005 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) "Предприятия, прилагащи облекчена форма на финансова отчетност" са предприятията, които в текущата или в предходната година не надвишават показателите на два от следните критерии:
1. балансова стойност на активите към 31 декември - 1,5 млн. лв.;
2. нетни приходи от продажби за годината - 2,5 млн. лв.;
3. средна численост на персонала за годината - 50 души./ , следва също да представят в ТРег. своите отчети до 30,06. Моля да поразсъждаваме. Лично аз мисля, че тези ООД - та не следва да представят своите отчети, тъй като те съгласно ЗСчет. не следва ги да заверяват от ДЕС /закона им дава тази възможност/ . Моля за вашите мнения по въпроса, който мисля, вълнува много хора . Имайте предвид , че в чл. 40 се казва: ".....във вида, в който са заверени от регистриран одитор". Моля , помислете и кажете мнението си.
2. годишните си доклади за дейността - във вида, на базата на който регистрираният одитор е изразил одиторското си мнение;
т.е. мисълта ми е, че това са дружества /имам предвид ООД - та, за АД - спор няма, че следва да заявят за вписване год.фин. отмети/ , които подлежат на заверка от дипломирани експерт - счетоводители. Как мислите, дали ООД, чийто отчети не подлежат на заверка от ДЕС / ООД, което прилага облекчена форма на фин. отчетност / 15.от доп.разп. (нова - ДВ, бр. 96 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 102 от 2005 г., в сила от 20.12.2005 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) "Предприятия, прилагащи облекчена форма на финансова отчетност" са предприятията, които в текущата или в предходната година не надвишават показателите на два от следните критерии:
3. средна численост на персонала за годината - 50 души./ , следва също да представят в ТРег. своите отчети до 30,06. Моля да поразсъждаваме. Лично аз мисля, че тези ООД - та не следва да представят своите отчети, тъй като те съгласно ЗСчет. не следва ги да заверяват от ДЕС /закона им дава тази възможност/ . Моля за вашите мнения по въпроса, който мисля, вълнува много хора . Имайте предвид , че в чл. 40 се казва: ".....във вида, в който са заверени от регистриран одитор". Моля , помислете и кажете мнението си.
- ims71
- Младши потребител
ims71 написа:Колеги, имате ли в пред вид чл. 40 ал. 2, т. и т. 2 от ЗСч, съгласно които:(2) По реда на ал. 1 предприятията по чл. 38 публикуват:
Няма такова нещо! Законът в чл.40 ти казва, че в срок до 30,06 на следващата календарна година търговците по смисъла на Търговския закон трябва да заявят и представям за обявяване в търговския регистър отчетите си.
След това ти казва, че предприятията по чл.38 /подлежащите на независим одит/ трябва да представят "1. финансовите си отчети - във вида, в който са заверени от регистриран одитор; 2. годишните си доклади за дейността - във вида, на базата на който регистрираният одитор е изразил одиторското си мнение; 3. одиторския доклад по отношение на отчетите и докладите по т. 1 и 2." и че това става по реда на ал.1. Т.е. по общия ред, като за всички други търговци.
Аз сега обаче забелязах една друга подробност, която ще създаде ГОЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕМИ ДА НЕ КАЖА ОГРОООООООООМНИ ПРОБЛЕМИ:
"В срок до 30 юни следващата година предприятията публикуват годишния си финансов отчет и консолидирания си финансов отчет, годишния доклад за дейността и годишния си консолидиран доклад за дейността, приети от общото събрание на съдружниците/акционерите или от съответния орган, както следва:"
ИЗЛЮЧИТЕЛНО ИНТЕРЕСЕН ВЪПРОС: КВО ПРОИМ АКО ДРУЖЕСТВОТО НЕ УСПЕЕ ДА СИ ПРОВЕДЕ ОБЩОТО СЪБРАНИЕ ДО 30,06 ИЛИ НЕ УСПЕЕ ДА НА ПРОВЕДЕНОТО СЪБРАНИЕ ДА СИ ПРИЕМЕ ОТЧЕТИТЕ ?!?!?!?!?!?!
- Margit
- Младши потребител
Това за ОС е много отдавна (не е новост). Би трябвало при планиране на ОС управителният му орган да вземе в предвид цитираните разпоредби.
- rts
- Активен потребител
Това за АД е много голям проблем.
Редът според закона е следният:
1. Пререгистрация.
2. Обявяване на ОС чрез ТР. (би могло и заедно)
3. Изчаква се 1 месец срок ОТ ИЗЛИЗАНЕТО НА ОБЯВАТА.
4. Провежда се ОС
5. Подава се ФО в ТР.
Ако не се пусне обява заедно с пререгистрацията сроковете са:
20+20+30=70 дена или два месеца и половина с разтакаването напред-назад. И то ако не се удължи времето в което ТР разглежда молбите, а то постепенно се увеличава.
Или процедурата трябва да започне поне в началото на Април.
Предполагам че под "публикуват" се има предвид - дават за публикуване, щото иначе не ми се мисли...
1. Пререгистрация.
4. Провежда се ОС
5. Подава се ФО в ТР.
20+20+30=70 дена или два месеца и половина с разтакаването напред-назад. И то ако не се удължи времето в което ТР разглежда молбите, а то постепенно се увеличава.
Предполагам че под "публикуват" се има предвид - дават за публикуване, щото иначе не ми се мисли...
- SashkoS
- Потребител
rts написа:Това за ОС е много отдавна (не е новост). Би трябвало при планиране на ОС управителният му орган да вземе в предвид цитираните разпоредби.
Това за ОС е промяна в ЗСч, която беше направена през 2006-та, само че до сега важеше само за одитираните предприятия, тъй като до сега действието на тази разпоредба беше отлагано в преходни и заключителни. Сега по новия ЗТР се отнася до ВСИЧКИ търговци и ще има и санкции. Това ти е новото в проблема в пряка връзка със ЗТР.
- Margit
- Младши потребител
SashkoS написа:Това за АД е много голям проблем.
1. Пререгистрация.
4. Провежда се ОС
5. Подава се ФО в ТР.
Това чудо ми се струва, че противоречи на целия ТЗ, защото какво означава да се проведе съгласно закона събрание до 30,06? Ами, ако събранието се свика, но не може да се проведе? Причини има десетки.
Ами, ако събранието НЕ ПРИЕМЕ ОТЧЕТА? Щото то не е длъжно да го приема?
Ами, ако законността на свикването и провеждането на събранието бъде оспорено пред съда? Тогава кво праим?
Тия хора няма ли да почнат да мислят, преди да пишат закони?
- Margit
- Младши потребител
Днеска питах една служителка в службата по регистрация към търговския регистър и тя ми отговори че такива отчети са длъжни да обявяват само големите търговски дружества с много голям оборот.
- pinkopanter
- Потребител
pinkopanter написа:Днеска питах една служителка в службата по регистрация към търговския регистър и тя ми отговори че такива отчети са длъжни да обявяват само големите търговски дружества с много голям оборот.
Аааа, те деловодителките се най-сведущи по въпроса. Точно тях трябва да питаш. Само банковите чиновнички, може би, са по-компетентни от тях.
- Margit
- Младши потребител
ЗСч - Чл. 38(1) На независим финансов одит от регистрирани одитори, освен когато в закон е предвидено друго, подлежат годишните финансови отчети на:
1. акционерни дружества и командитни дружества с акции;
2. предприятия, които са емитенти по смисъла на Закона за публичното предлагане на ценни книжа;
3. (изм. - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 29.12.2006 г.) кредитни институции, застрахователни и инвестиционни предприятия, дружества за допълнително социално осигуряване и управляваните от тях фондове;
4. предприятия, за които това изискване е установено със закон;
5. всички предприятия, непосочени в т. 1 - 4, с изключение на предприятията, прилагащи облекчена форма на финансова отчетност и бюджетните предприятия.
Имате ли предвид , че това са предприятията, посочени в чл. 40 от ЗСч и не е ли малко разширено тълкуването , което правим, т.е. казва колегата "ВСИЧКИ " ДРУЖЕСТВА. И до сега се представяха в регистъра фин. отчети на АД - та и на ООД - та, които имат заверка от ДЕС. Защо приемаме, че сега ВСИЧКИ ООД -ТА трябва да представят отчетите си? Моля за още мнения
2. предприятия, които са емитенти по смисъла на Закона за публичното предлагане на ценни книжа;
3. (изм. - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 29.12.2006 г.) кредитни институции, застрахователни и инвестиционни предприятия, дружества за допълнително социално осигуряване и управляваните от тях фондове;
5. всички предприятия, непосочени в т. 1 - 4, с изключение на предприятията, прилагащи облекчена форма на финансова отчетност и бюджетните предприятия.
Имате ли предвид , че това са предприятията, посочени в чл. 40 от ЗСч и не е ли малко разширено тълкуването , което правим, т.е. казва колегата "ВСИЧКИ " ДРУЖЕСТВА. И до сега се представяха в регистъра фин. отчети на АД - та и на ООД - та, които имат заверка от ДЕС. Защо приемаме, че сега ВСИЧКИ ООД -ТА трябва да представят отчетите си? Моля за още мнения
- ims71
- Младши потребител
ims71 написа:ЗСч - Чл. 38(1) На независим финансов одит от регистрирани одитори, освен когато в закон е предвидено друго, подлежат годишните финансови отчети на:
Защото, ако беше вярно, че понеже в чл.38 са уредени одитираните предприятия, то и чл.40 се отнася само за тях, то трябваше да приемеме и, че разпоредбите на:
"Чл. 37. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) Предприятията изготвят годишен финансов отчет до 31 март следващата година." и
"Чл. 41. Формата, съдържанието и периодичността на финансовите отчети за нуждите на управлението на предприятието се определят от неговия изпълнителен орган."
също се отнасят само до одитираните и предприятията с консолидирани отчети, ама това никой не си го и помисля, нали така?
- Margit
- Младши потребител
Значи какво излиза, че не всички търговци са длъжни да представят финансови отчети в търговския регистър, а само тези които са посочени в чл.38 от ЗСч, така ли?
- pinkopanter
- Потребител
35 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|