начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Търговски регистър ..... аномалии

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Търговски регистър ..... аномалии

Мнениеот enterenter » 07 Мар 2008, 10:09

Подадохме в Търговския регистър Заявление Д1 за запазване име на ООД. Всичко е точно, провериха , няма такова име, подпечатаха ни Заявлението и на страницата на Търговския регистър в Справки за права върху фирма виждаме, че ние сме запазили това име.
След това подадохме всички останали документи за регистрация. Чакахме 21 дни да излезе решение и ето днес получаваме отказ, с мотива, че вече има регистрирано ООД с такова име в Софийски градски съд.
Току-що отново влязохме в страницата за права върху фирма в Търговския регистър и виждаме същото - че ние сме си запазили името.
Какво да правим ???
enterenter
Младши потребител

Мнениеот zvezda » 07 Мар 2008, 11:06

не виждам какво друго може да се направи, освен да обжалвате отказа. платете на адвокат за услугата. след като отказът бъде отменен и фирмата бъде вписана осъдете АВ за нанесените ви имуществени и неимуществени вреди.
Всичко, от което се нуждаеш, е любов.
zvezda
Потребител

Мнениеот leator » 07 Мар 2008, 11:10

Отказът едва ли ще бъде отменен, тъй като е недопустимо да се регистрира търговец с наименование дублиращо наименованието на съществуващо дружество.
Макар и да е налице непълнота в законовата уредба на Търговския регистър фирма с такова наименование няма да имате.
Това е положението.
leator
Потребител

Мнениеот SashkoS » 07 Мар 2008, 13:07

Една от целите на форума е взаимопомощ. В случая това е казус и е добре ако може да ни дадете конкретното име за което става въпрос.

Принципно, щом са ви отказали, значи няма как да използвате това име, ще трябва да го смените, и максимум да поискате възстановяване на сумата за запазване на името, евентуално и за излишната такса при първия опит.
SashkoS
Потребител

Мнениеот enterenter » 07 Мар 2008, 13:17

SashkoS написа:Една от целите на форума е взаимопомощ. В случая това е казус и е добре ако може да ни дадете конкретното име за което става въпрос.

Принципно, щом са ви отказали, значи няма как да използвате това име, ще трябва да го смените, и максимум да поискате възстановяване на сумата за запазване на името, евентуално и за излишната такса при първия опит.

От сутринта съм обиколил два адвоката - и двамата споделиха абсурдността на ситуацията, но са раздвоени как да се постъпи и дали въобще има смисъл от жалба до Окръжния съд, откъдето било възможно отговорът да се забави много.
Разговарях по телефона и с лице от централата на Агенцията по вписванията София, откъдето ми казаха, че предпочитат да се въздържат от отговор и да подам жалба......
enterenter
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 07 Мар 2008, 14:41

leator написа:Отказът едва ли ще бъде отменен, тъй като е недопустимо да се регистрира търговец с наименование дублиращо наименованието на съществуващо дружество.
Макар и да е налице непълнота в законовата уредба на Търговския регистър фирма с такова наименование няма да имате.
Това е положението.

Споделям мнението на колегата!
В случая по-скоро Ви е издаден ИАА (доколкото запазването на име има такива характеристики), който не е следвало да Ви се издава - т.е. с този ИАА са Ви нанесли вреди.

Съдете ги за вредите, които са Ви нанесли (пък дори и за пропуснати ползи)!
inspectora
Активен потребител

ох

Мнениеот libra » 07 Мар 2008, 16:17

Олеее, Inspectora, ... бъркате нещо. В случая не се касае до индивидуален административен акт. Това е регистърно производство. Актовете издадени в неговите рамки се обжалват по реда на ГПК по арг. от чл. 25, ал. 4 от ЗТР. Недейте да обърквате още повече питащия.
libra
Младши потребител

Има ли смисъл ???

Мнениеот enterenter » 10 Мар 2008, 09:33

Какъв е тогава смисъла да ни запазват за два месеца име /имаме печат и подпис на Заявление за запазване на фирма Д1/, че на всичко отгоре и си изтеглихме от Интернет Удостоверението за запазване име на фирма, където е упоменато точно денят, часа, минутата и секундата, в която сме го запазили ???
И сега да направя проверка в тяхната страница - излиза все същото, че ние сме си запазили името ! И че не фигурира друга фирма с това име !
А това, че ни отказват регистрация с мотива, че вече имало търговец с това име, регистриран в Софийски градски съд е просто техен автогол. Просто този търговец си е регистрирал фирмата преди 01.01.2008 г., а Търговски регистър с кански мъки започна да работи точно от тази дата.
Излиза, че базата данни, с които разполага великият Търговски регистър не е пълна и много хора могат да "изгорят" със запазването име на фирма. Просто всичко отива на вятъра - чакаш над 20 дни за отговор, отказват ти, че имало и друго такова име /как ли да го разбереш предварително ???/ и вместо да започнеш да работиш с фирмата си, защото си изряден с документите, си тровиш живота и късаш нерви , тръгваш по адвокати и чакаш ли чакаш...... И така до кога ???
enterenter
Младши потребител

Мнениеот SashkoS » 10 Мар 2008, 11:01

enterenter,

Нещата може да не са такива, каквито ги виждате. Админстративните процедури и неволи не винаги са разбираеми за обикновения потребител.

Казах ви, вместо да плачете и се възмущавате, дайте името за което става дума, може и на лично съобщение и ще проверя дали е така. И още 10 поста да пуснете нищо не правите.
SashkoS
Потребител

Мнениеот SashkoS » 10 Мар 2008, 11:33

Моя е грешката. Първо отговорих, после прочетох съобщенията си.

Така е - името наистина е запазено, а не само подадено заявление. При търсене не излиза да има действаща фирма с това име, но има отказ и е посочена действаща фирма с абсолютно същото име.

Може би различните длъжностни лица ползват различни бази данни? Или длъжностното лице се е объркало? Може да се провери в регистъра на Софийски съд дали наистина има фирма с това име.

Аз съветвам клиентите си да използват по-дълги и по-нестандартни имена. Думи като Трейд, Комерс, Транс и т.н. не са препоръчителни.
SashkoS
Потребител

Мнениеот SashkoS » 10 Мар 2008, 11:49

Мистерията взе да се разнищва...

Има фирма с това име, но без един спейс и с едно тире в повече. При това доста известен търговец - Гугъл ми даде 2000 отговора. Така че ТР, тр, ама Гугъл си е Гугъл.

Проблемът е че системата на ТР показва дали има съвпадение за точно написаното име, но за дублиране се смятат и всякакви други варианти за написване със паузи, тирета и т.н.

АЛАБАЛА
АЛА БАЛА
А.Л. АБАЛА
АЛАБА-ЛА
....

Според ТР тези имена са едно и също, но трябва да се търсят едно по едно в тяхната система. А и длъжностното лице е написало неправилно съществуващото име в отказа, с което още повече е объркало нещата...
SashkoS
Потребител

Мнениеот pachikrak » 10 Мар 2008, 17:09

Оф, поне вече ми е чиста съвестта, въпреки че поех цялата вина пред клиента и сега ми излиза през носа цялата тази свинщина, наречена ТР.
Подробностите около моята мелодрама с имената на дружествата в тази тема: http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=28511
pachikrak
Младши потребител

ТР

Мнениеот arabela » 10 Мар 2008, 22:56

Когато запазвам име :
1. проверявам в сайта на ТР
2. проверявам в Апис Регистър +
- ако и на двете места го няма тогава отивам и запазвам името - така си спестявам проблеми.
arabela
Потребител

Re: ТР

Мнениеот donna » 16 Мар 2008, 10:58

ОТКРИЙТЕ 10 РАЗЛИКИ

http://lex.bg/news.php?lang=bg&id=17097

Банкова сметка обслужваща търговския регистър
28.02.2008 от Агенция по вписванията 0 коментара

Във връзка с промяна на обслужващата банка, считано от 04.03.2008г., Ви уведомяваме, че Агенция по вписванията ще се обслужва от ТБ „Инвестбанк” АД – клон „Бачо Киро” с ( BAE код IORT 8112) и следните номера на сметки:

1. BG73IORT81123100006401 – Транзитна, обслужваща регистър Булстат и Търговски регистър;
2. BG94IORT81123100006411 - Транзитна, обслужваща Имотен регистър.

При попълване на преводно нареждане / вносна бележка за плащане от/към бюджета в поле „основания за плащане” е необходимо да се попълни с думи регистъра за който се отнася таксата / такса Булстат, такса Търговски регистър или такса Имотен регистър /.

http://www.registryagency.bg/bg/Services/Tax/f231.html

Внасяне на държавни такси към Агенция по вписванията
Във връзка с промяна на обслужващата банка, считано от 04.03.2008г., Ви уведомяваме, че Агенция по вписванията ще се обслужва от ТБ„Инвестбанк”АД – клон „Бачо Киро” с ( BAE код IORT 8112) и следните номера на сметки:

1. BG73IORT81123100006401 – Транзитна, обслужваща регистър Булстат;

2. BG18IORT81123100006421- Транзитна,обслужваща Търговски регистър
3. BG94IORT81123100006411 - Транзитна, обслужваща Имотен регистър.

4. За депозити и за назначаване на вещи лица и други, съгласно чл.72,ал.2 от Закона за Търговския регистър, сумите се внасят по набирателна сметка BG91IORT81123300006400.

При попълване на преводно нареждане / вносна бележка за плащане от/към бюджета в поле „основания за плащане”е необходимо да се попълни с думи регистъра за който се отнася таксата / такса Булстат , такса Търговски регистър или такса Имотен регистър /.

Физическите и юридическите лица внасят дължимите суми за извършваните услуги от Агенция по вписванията САМО по банков път.

Хмммммммм на една и съща дата дадени две сметки ,едната само за ТР ,а зр. ТР и БУЛСТАТ
donna
Старши потребител

Мнениеот alena_ » 19 Мар 2008, 16:19

И какво става с заявленията при които сумите са преведени по "грешната сметка". Аман от двусмислици.
alena_
Потребител

Мнениеот donna » 19 Мар 2008, 16:33

alena_ написа:И какво става с заявленията при които сумите са преведени по "грешната сметка". Аман от двусмислици.

По данни на колега ,върнали са го да оправи сметките в банката.
donna
Старши потребител

Мнениеот barri » 19 Мар 2008, 17:06

и аз днеска имах същия проблем. В Емпорики банк, където си внасям таксите ми дадоха официално уж съобщение от Агенцията по вписванията с щемпел отгоре на същата, в което са посочени само две сметки. И аз си преведох на тази, която обслужва Булстат и ТР. И каква изненада като разбрах че има вече три сметки, и че Булстат и ТР се обслужват от различни. При обаждането ми до ТР да ги питам, те ми казаха че даже не са пращали съобщение на Емпорики за промяната ( явно от Емпорики са го откраднали), и една жена ми обясни че няма да има проблем въпреки всичко. Интересното е че няколко дни по-рано внесох такса за запазване на име на сметката, която уж обслужва Булстат и ми го приеха преводното нареждане.

За тоя гаф заслужават оная Митева пак да я дават в Господари на ефира, ама с скункс в ръка.
barri
Потребител

Мнениеот alena_ » 19 Мар 2008, 17:14

Аз също платих такса за регистрация на фирма по сметката обслужваща БУЛСТАТ и сега се притеснявам да не стане проблем, че не е по сметката на ТЪрговския регистър.
А сметката ми бе посочена от служител на банката.
alena_
Потребител

Мнениеот barri » 19 Мар 2008, 17:20

ами айде още някой да им звънне на тея смешковци от ТР и да ги пита пак... на мен ми казаха че няма да има проблем, обаче имам чувство,че го казаха само, за да им се махна от главата. Някой друг да сподели???

Поне се оказа,че таксите не се губят...на мен ми направиха сега резолция върху преводното нареждане за една фирма (160 лв.) и казаха да посоча сметка, по която да я върнат....в крайна сметка трябва и сега ако не ни признаят бележките поне да ни възстановят сумите.
barri
Потребител

Мнениеот alena_ » 19 Мар 2008, 17:27

Бари, голямо възстановяване на суми ще падне. Така като гледам на страницата на търговския регистър 50% от държавните такси за търговския регистър са преведени по сметката обслужваща регистър БУЛСТАТ. А може и да завалят едни откази...
С голямо нетърпение очаквам резултатите от първите фирми които са подали документи след 04.03, т.е. след промяната на сметките.
alena_
Потребител

Следваща

Назад към Търговско право