начало

При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД

Свикване на ОС на вече пререгистрирано АД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Свикване на ОС на вече пререгистрирано АД

Мнениеот m_b_m » 05 Мар 2008, 12:21

Колеги имам въпрос.
Фирма "Х" вече е пререгистрирана, но сега се налага да се свика Редовно годишно ОС. Знам че трябва да се попаде Г1, но той дали може самостоятелно или задължително да е към А5. Към Г1 прилагам покана за ОС и протокол от СД за свикването му.
m_b_m
Нов потребител

Мнениеот bonbonche » 05 Мар 2008, 12:47

Самостоятелно Г1,на мен ми поискаха и протокола от заседанието на СД
bonbonche
Младши потребител

Мнениеот kolegka » 06 Мар 2008, 17:10

и такса 50 лв
kolegka
Младши потребител

Мнениеот tapashoncho » 10 Мар 2008, 21:14

Насрочете ОС за някаква по-далечна дата. Аз получих отказ да ми обявят поканата в ТР, тъй като обработката на документите ми се забави много и бяха останали по-малко от 30 дни до датата на ОС.
tapashoncho
Младши потребител

Мнениеот chima » 11 Мар 2008, 16:29

А бихте ли ми казали, непререгистрирано ад къде да си обяви свикването на ОСА,моля?
chima
Потребител

Мнениеот ykovachev » 11 Мар 2008, 16:50

Ако не е предвидено свикване с писмени покани, единствено чрез обявяване в търговския регистър - тоест, трябва да бъде пререгистрирано, за да се свика ОСА.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот chima » 11 Мар 2008, 16:57

Да....
Благодаря за отговора, за съжаление и аз си мислех същото, но тайно се надявах да не съм права.
chima
Потребител

Мнениеот ocean » 08 Апр 2008, 14:06

Използвам темата, за да попитам:

Ако изпратя по електронен път, с електронен подпис, Г1 с приложена покана за свикване на ОС на акционерите и Протокол от заседание на СД с взето решение за свикване на ОС + сканирана вносна бележка за платена държавна такса-кога ще получа статут на заявлението "обработва се" и кога мога да очаквам поканата да бъде обявена?
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот marsidi » 09 Апр 2008, 12:45

Аз имам подобен въпрос
От ТР ми казаха, че вече публикуват поканите с приоритет, ама с колко по-рано се обработват от другите заявления не разбрах.
И при условие, че ще пускам поканато по ел. път с ел. подпис дали въобще ще я забележат, за да я обработят по-рано.
Мисля да насроча ОС за края на май, защото не мога повече да отсроча, че нали до 30 юни трябва да е публикуван и Сч. отчет.
Ако някой колега скоро е пускал покана, моля да сподели за колко време е излязло вписването? :roll:
marsidi
Потребител

заблуда, marsidi!

Мнениеот mironova » 14 Апр 2008, 11:59

Силно се съмнявам,че ще успееш.незнам кой "корифей" в Агенция по вписванията е казал, че ще се обработват поканите с приоритет.Като юрисконсулт към холдинг имам вече поглед върху работата им.Прозорливо, едновременно с документите по пререгистрация подадохме и покани за общи събрания на дружествата, защото виждам каква е обработката, с всеки изминал ден все повече и повече време забавяне/в момента обработват 6.03, а сме 14.04/.Не е за пренебрегване и факта,че идават много почивни дни накуп, така че прогнозирам средно забавяне от 2 месеца на обработка на документи.
От личен опит мога да ти кажа,че имам дружества,които са обработени за 7 дни-около 5 на брой,но дружества, които са ми с регистрация от 06, 07 и 08.03 още са в процес на обработка.Никой не го интересува общо събрание, не се залъгвай.
Най-малкото дори някой служител да поеме такъв ангажимент е само на думи.Сканирани документите попадат в общ сървър на цялата страна и ако имаш късмет да ти ги обработи някой по-бързо може и да разчиташ,но в противен случай нямаш шанс.
аз лично няма да имам проблем, защото съм ги подала преди 2 месеца, но имам едно дружество, с което ще имам грижи.Подадено преди повече от 2 месеца, но поради забвяне няма да има 30 дн срок от датата на обявяване до датата на провеждането и не смятам, че това е наша грешка.Приемам си датата на получен входящ номер за обявяване,а това,че те ми се моткат аповече от 2 месеца да си го обясняват в съда.

А промените в Търговския регистър са смешни!куп неща отново не са уредени,направиха адвокати да ходят лично да подават документи.Голямо удобсство, ако е юрисконсулт не може без нотариална заведка на подписите.Ел подпис тр да е лично на името на изпълнителния директор,ако е на пълномощник от фирмата не важи.И като е изпълнителен директор на маса дружества или е в чужбина го водиш лично да се занимва с глупости по ел подпис.Пълни недомислици!
mironova
Младши потребител

Мнениеот marsidi » 16 Апр 2008, 11:52

Миронова, искам да се похваля, че излезе че наистина поканите са с приоритет, защото моята е вече вписана, лошото е че мислех че повече ще се забави и насрочих ОС за по-късна дата, а можеше да е по-рано, ама ...
Само да уточня поканата я пуснах по ел. път с ел. подпис.
Някой питаше за плащането по ел. път ми аз се опитах от техния сайт, ама се отказах, че ме препраща към сайт за ел. банкиране. затова аз си го направих с електронно банкиране с банката която работим и сканирах платежното нареждане.
marsidi
Потребител

Мнениеот mironova » 16 Апр 2008, 16:55

Да,marsidi,оказа се прав. Явно са започнали с нова процедура заради задаващите се общи събрания, но само, ако дружеството е вече пререгистрирано,ако се прави едновременно пререгистрацията и поканата няма шанс за приоритет.Видят ли А5 забрави.
mironova
Младши потребител

ето ви точно такъв отказ!

Мнениеот mironova » 14 Май 2008, 15:26

С посоченото заявление е постъпило по интернет искане за обявяване на покана за свикване на общо събрание на акционерите на ".........................................................." АД от ..................................... в качеството му на изпълнителен директор и представляващ търговското дружество.

Подаденото заявление за обявяване на актове е по образец, съгласно приложение № Г1 на Наредба № 1 от 14 февруари 2007 г. за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър и е подадено от оправомощено лице по смисъла на чл. 15 от Закона за търговския регистър.

Към заявлението за обявяване са приложени: решение на Съвета на директорите от 28.02.2008г.; покана за свикване на общо събрание и документ за внесена държавна такса по чл. 16б от Тарифа за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията.

След извършена проверка на основание чл. 21 от Закона за търговския регистър и чл. 91 от Наредба № 1 от 14 февруари 2007 г. за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър се установи следното:

Съгласно чл. 223, ал. 5 от Търговския закон времето от обявяването в търговския регистър на поканата за свикване на общо събрание на акционерите до откриването на общото събрание не може да бъде по - малко от 30 дни. Видно от поканата, събранието се свиква за 11.06.2008 г.

Заявлението с рег.№ 20080416181753 от 16.04.2008 г. e разпределено за разглеждане от длъжностно лице по регистрацията на 14.05.2008г. При незабавно произнасяне по заявлението за обявяване, срокът от обявяване на поканата в търговския регистър до откриване на общото събрание е по-малък от законоустановения тридесет дневен срок.

При така изяснената фактическа обстановка, следва да бъде отказано обявяването на покана за свикване на редовно общо събрание на акционерите на дружеството "......................................" АД по заявление с рег.№ 20080416.............. от 16.04.2008 г.

Ето Ви един "прекрасен" отказ.Подаваш си заявлението на 16.04 с входящ номер, те обаче го разпределят на длъжностно лице на 14.05 и то видиш ли незабавно се прозинася и вижте по какво се произнася по това, че няма 30 дни. В обхвата на проверката по чл.21 от ЗТР не виждам подобна точка, която да дава право на длъжностното лице да прави отказ на това основание.
Преценете сами.
mironova
Младши потребител

Мнениеот neonato » 14 Май 2008, 16:27

===
Последна промяна neonato на 31 Май 2008, 23:17, променена общо 1 път
neonato
Потребител

Мнениеот kolegka » 21 Май 2008, 10:54

колеги, каква е разликата между извънредно и редовно общо събрание на акционерите и по какви критерии се разграничават
kolegka
Младши потребител

въпрос

Мнениеот bochko08 » 22 Май 2008, 18:55

Здравейте,
искам да попитам за една по-сложна ситуация за мен.

ситуацията е следната - промяна на състава на съвета на директорите в АД и избор на нов Изпълнителен директор.

Протокол от СД за избор на Изпълнителен директор преди ОС ли трябва да се направи - (преди да бъдат освободени членове от СД) или след ОС с новите членове, и ако след ОС то новоприетите членове на СД ще имат ли право да вземат решения в СД преди да бъдат отразени в ТР, т.к. един от тримата, които е и Изпълнителен се сменя и на негово място се приема нов член.
Искам с едно подаване на документи да отразим промените в състава на СД и избора на нов изпълнителен.
bochko08
Нов потребител

Назад към Търговско право